Tjuvarna passar på att länsa ditt hem när du är på semester. Foto: / SHUTTERSTOCKTjuvarna passar på att länsa ditt hem när du är på semester. Foto: / SHUTTERSTOCK
Tjuvarna passar på att länsa ditt hem när du är på semester. Foto: / SHUTTERSTOCK
Lena Södersten, presstalesperson på Villaägarns riksförbund. Foto: PRESSBILDLena Södersten, presstalesperson på Villaägarns riksförbund. Foto: PRESSBILD
Lena Södersten, presstalesperson på Villaägarns riksförbund. Foto: PRESSBILD

Larmet: Nu tömmer tjuvarna din bostad

Publicerad

Semestern ligger kring hörnet.

Men tänk till en extra gång innan du ger dig i väg – det är nu tjuvarna slår till.

– När man reser bort är det en gyllene tid för tjuven, säger Lena Södersten, presstalesperson på Villaägarnas riksförbund.

Sol- och badsemester är vi många som längtat efter. Men när vi väl far i väg står husen tomma under dagar och veckor. Och tjuven passar på. Det vill Villaägarnas riksförbund varna för.

Även om villainbrotten minskade på nationell nivå mellan 2015 och förra året är trenden negativ över tid. På riksnivå har villainbrotten ökat med 53 procent mellan 1996 och 2016 enligt förbundets statistik.

Västra Götalands län ligger tvåa i den dystra statistiken över anmälda inbrott. Bara Stockholms län har fler inbrott. Skånes län har en lika stor ökning som Västra Götaland.

Villainbrotten ökar

Det här är ingen slump, berättar Lena Södersten vid Villaägarnas riksförbund.

– De tre storstadslänen står för en väldigt stor del av villainbrotten. Det är ingen tvekan om den saken. Dels kan man tänka sig att det är lätt att ta sig dit och därifrån. Det finns mycket människor och finns mycket att stjäla, säger hon och fortsätter:

– Man kan jämföra med öarna Gotland och Öland dit det är det svårare att ta sig. Storstadslänen är mer drabbade, glesbygden mindre drabbad. Alla storstadslän ligger över rikssnittet.

Göteborgs kommun, Mölndals kommun och Karlstads kommun är några av de kommuner i Västsverige som sticker ut i statistiken. I Mölndal är ökningen 173 procent.

Villainbrotten ökar i Sverige.Foto: COLOURBOX / COLOURBOX

Grannsamverkan innebär att grannar samverkar i nätverk för att minska inbrott i just sitt område. Det sker i samarbete med polisen. Det är en bra metod för att mota bort tjuven, enligt Villaägarnas riksförbund. 

 

LÄS MER: Polisens larm: Tjuvar tar över mindre orter 

 

Forskning från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har visat att brottsligheten har minskat mellan 16 till 26 procent i genomsnitt i områden som använder sig av metoden. Även andra typ av brott som skadegörelse, bilinbrott och brott mot personer kan minskas som en konsekvens av grannsamverkan.

Grannsamverkan positivt

– Allmänt sett har man sett positiva effekter. Det är en bra grej, men samtidigt kan man inte lägga allt på husägarna. Men man kan göra en hel del själv, säger Lena Södersten.

När man väl ska åka bort ska man prata med sina grannar, oavsett om man har en grannsamverkan eller inte.

– Börja med att tala med dina grannar och säg att du ska åka bort. Det är det första.

– Man kan hjälpa varandra med att slänga sopor. Man kan också ta in beständiga saker som står ute. Det är bra att ta in stegar och annat. Och ha lamporna tända. Det är rätt mycket sunt förnuft.

 

LÄS MER: Tjuvarna tömmer ditt hus – med apelsinmetoden

 

Anledningen till den stora ökningen av villabrott under den senaste 20-årsperioden tillskriver Lena Södersten bland annat internationella ligor som gör inbrott.

– Det finns många internationella ligor. Däri ligger en stor ökning. Det säger polisen själva. Man kan säga att det finns tre kategorier av tjuvar. Den första är ligorna, den andra är livsstilskriminella och den tredje är ungdomar. Men den stora ökningen ligger på ligorna.

"Tänk som en tjuv"

Slutligen vill Södersten uppmärksamma villaägare på att det är större risk att råka ut för inbrott i ens hem om någon i ens område nyligen har haft inbrott då det finns risk att tjuvarna återvänder till platsen som de nyligen rekognoserat.

Det gäller att själv tänka som en tjuv – då har man större chans att inte råka ut för inbrott.

– Tänk som en tjuv. Vad skulle jag ha gjort om jag stod utanför huset och ville in? Man ska försöka göra vad man kan för att undvika inbrott, säger Lena Södersten.

Kommunerna i Väst där villainbrotten ökat mest

Göteborg

Antal inbrott 2016: 950. Ökning sedan 1996: + 121 %

Mölndal 

Antal inbrott 2016: 174.  Ökning sedan 1996: + 173 %

Karlstad 

Antal inbrott 2016: 121. Ökning sedan 1996: + 140 %

Lerum

Antal inbrott 2016: 102. Ökning sedan 1996: + 127 %

Jönköping

Antal inbrott 2016: 98. Ökning sedan 1996: + 156 %

Borås 

Antal inbrott 2016: 89. Ökning sedan 1996: + 121 %

Partille

Antal inbrott 2016: 78. Ökning sedan 1996: + 180 %

Härryda

Antal inbrott 2016: 73. Ökning sedan 1996: + 120

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER