Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Åskkaos och kraftiga skyfall drar in

Det finns risk för stora regnmängder i Västsverige under tisdagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT
Åskriskkartan över Västsverige är knallröd, säger meteorologen Tora Tomasdottir.Foto: COLOURBOX

Under tisdagseftermiddagen kan det regna rejält på sina håll i Västsverige.

SMHI har gått ut med en risk för kraftiga åsk- och regnskurar i Halland och Västra Götaland – det kan komma över 35 millimeter på tre timmar. 

Vägar, dagvattensystem och källare riskerar då att svämma över.

– Så här mycket skyfallsliknande regn kan skapa översvämningsproblem, förklarar Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

SMHI:s risk, som utfärdades redan på måndagseftermiddagen, gäller för Hallands län, Bohuslän och Göteborg.

Kraftiga regn- och åskskurar väntas under eftermiddagen och kvällen, men de södra delarna av Västkusten kan drabbas tidigare.

– Det kan nå Halland redan under förmiddagen och drar sedan norrut framåt kvällen, förklarar Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

I sin prognos skriver SMHI att det i prognosen är stora lokala variationer och att placering och mängden på skurarna därför är osäkra – men det kan komma så mycket som över 35 millimeter regn på tre timmar. 

Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm.Foto: StormGeo

Kraftigt regn- och åskväder

Det kraftiga regn- och åskvädret kommer från sydligare breddgrader, förklarar Tomasdottir.

– Det var väldigt mycket åska, regn och översvämningar i sydöstra Europa under förra veckan. Det är det vi får en lite släng av nu, säger hon och fortsätter:

– Åskriskkartan över Västsverige är knallröd i dag.

Enligt Tora Tomasdottir ska man ha med sig att SMHI klassat väderläget som en ”risk” snarare än att man utfärdat en varning.

– Det här är ingen varning utan en risk och det betyder att en begränsad del av området drabbas. Men med det sagt kan konsekvenserna bli ganska stora, säger Tomasdottir.

Risk för översvämningar

För att risken ska övergå i en varning krävs det en säkrare prognos. 

De stora regnmängderna gör att det också finns risk över översvämningar.

”Kan medföra översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag. Risk för översvämmade vägar”, skriver SMHI på sin hemsida. 

– Så här mycket skyfallsliknande regn kan skapa översvämningsproblem, eftersom vattnet inte hinner sjunka undan, förklarar Tomasdottir.

Det ruskiga vädret lämnar Västkusten under natten, men framåt onsdagen drabbas i stället Jönköping, enligt Tomasdottir.

– Jönköpingstrakten kan bli utsatt på onsdag. Än så länge har ingen risk utfärdats, men det ska man inte avskriva, säger hon.

Under torsdagen försvinner regnet och temperaturen sänks.

– Temperaturminskningen blir ganska kraftig och vi hamnar runt 15 grader. Det är en minskning på nästan 10 grader, säger Tora Tomasdottir.