Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Kan bli stopp för nya bostäder i Göteborg

Martin Öbo, fastighetsdirektör.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
En ny halvö ska byggas i Göteborg vid Masthuggskajen.
Foto: Tomorrow / Tomorrow

Det råder brist på förskoleplatser i Göteborg – och det kan slå hårt mot staden.

Enligt fastighetsdirektör Martin Öbo kan bristen på skolplatser slå ut bostadsplaner.

– Det är absolut alarmerande, säger han till GP

Att lägga vantarna på ett förstahandskontrakt i Göteborg kan vara knepigt. Och nu larmar fastighetskontoret att det inte kommer förändras i framtiden – att det rentav kan bli svårare. 

I dag finns det cirka 40 000 bostäder i centrala Göteborg. 8500 är på väg inom några år och dessutom kan området vid Gullbergsvass, Arenaområdet och Masthuhhskajen få ytterligare 30 000 de kommande 25 åren. 

Om inte förskolebristen blir för stor förstås. Då kan bostadsplaner slopas helt, enligt GP. 

– Klarar vi inte av förskole- och skolbristen blir det något annat än vanliga bostäder, exempelvis kategoribostäder såsom studentbostäder eller företagsbostäder, eller en större andel kontor. I värsta fall blir det ingen exploatering alls, säger han Martin Öbo till tidningen. 

– Det är ett ganska tufft ställningstagande, men vi står för det.

”Svåra utmaningar” 

Martin Öbo och fastighetskontoret presenterar också en eventuell lösning: Att utöka antalet elever på skolor och förskolor. Men det går helt motsatt mot vad alliansen – som styr i Göteborg – arbetar för. 

Enligt GP finns ett uppsatt mål om att minska barngrupper inom förskolan. 

Martin Öbo säger till GP att det inte finns någon ”enskild lösning på detta” och framhåller att staden måste arbeta med flera olika strategier.

– Just de mest centrala delarna av staden bjuder på oerhört svåra utmaningar vad gäller möjligheterna att försörja behoven av kommunal service i form av skola och förskola, säger han till tidningen.