Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larmet: Hotfulla asfalts- läggare sprider skräck

Flera personer har slagit larm till polisen om att de blivit bestulna och hotade av falska hantverkare. Bilden är från en tidigare tillfälle. Foto: LENNART REHNMAN
"Det är inte förbjudet att stanna till någonstans. Men det är förbjudet att stanna kvar", säger polisen Tobias Land. Sommaren 2015 tog så kallade brittiska asfalstläggare över en parkeringsplats i Uddevalla. Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

Flera privatpersoner i Trollhättan uppger att de blivit bestulna på verktyg och även hotats sedan så kallade irländska hantverkare anlänt till staden.

Polisen har nyligen kontrollerat hantverkarnas läger – och även fått in anmälningar om just stulna verktyg.

– Vi har indikationer på att ett ekipage med fordon och husvagnar har satt upp ett läger, säger polisen Tobias Land.

Så kallade irländska hantverkare, även kallade irländska asfaltsläggare, ska enligt polisen befinna sig i Trollhättan sedan en tid tillbaka.

Flera privatpersoner har uttalat sig om hantverkarna i en Facebook-grupp. En person säger sig ha blivit hotad av en person i en bil med irländsk registreringsskylt. Andra säger sig ha blivit av med verktyg i sina hem, något som Ttela tidigare skrivit om.

Polisen bekräftar att det har kommit in polisanmälningar om verktygsstölder på senare tid, men att det är för tidigt att säga om stölderna har något samband med hantverkarnas ankomst. 

Anmälda verktygsstölder

– En tidigare jourhavande förundersökningsledare sa att anmälningar kommit in om verktygsstölder. Men i nuläget har vi inte hunnit granska det ordentligt, säger Tobias Land, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Trollhättan.

Polisen gjorde bara för några dagar sedan en kontroll av den plats som hantverkarna slagit sig ner på. Enligt polisen rör det sig om flera fordon med irländska registreringsskyltar.

– Vi har indikationer på att ett ekipage med fordon och husvagnar har satt upp ett läger. Vi hade en kontroll där den 16 februari. Men jag vet inte om de är kvar i skrivande stund.

 

LÄS MER: Polisens nya varning om asfaltsläggare 

 

Enligt polisens uppfattning är det samma sorts personer som brukar återkomma årligen till staden.

– Tidigare har det varit att de har utfört markarbeten. De har lagt plattor hos folk, asfalterat och det ena och det andra. De kommer hit och utför tjänster mot betalning, säger Tobias Land.

Markägare påverkas

Det är framför allt markägare i staden som har påverkats av hantverkarna vid tidigare besök.

– Det har varit ett problem för framför allt irriterade markägare som har försökt blivit av med dem. Det har krävts kontakter med både Kronofogden och kommunen för att få personerna att flytta på sig, säger Tobias Land och fortsätter:
– Dessa personer brukar veta om hur rättsordningen går till. Det är ganska trögt att få ett avhysningsbeslut.

Enligt polisen är det oklart om den nuvarande uppställningsplatsen är olaglig.

– Det är inte förbjudet att stanna till någonstans. Men det är förbjudet att stanna kvar, avslutar Tobias Land.