Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Hemsk stank och hundratals flugor

Foto: Göteborgs kommun
Det var hundratals flugor i lägenheten. Obs, genrebild.Foto: Shutterstock
Kommunen har anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Silverfiskar i de boendes sängar, en använd blöja i ett köksskåp och personal som ryggar tillbaka av stanken i lägenheter med hundratals flugor.

Misären på Bergsjöhöjds boende i Göteborgs kommun fick till slut personalen att slå larm.

– Jag vill ju bara att folk ska ha det bra och rena lakan, säger en tillförordnad chef som ligger bakom flera av anmälningarna som GT kunde berätta om i förra veckan.

I slutet av förra veckan gick Göteborgs stad själva ut med ett pressmeddelande om att man under de senaste två månaderna gjort tio anmälningar om missförhållanden på det egna boendet, Bergsjöhöjd i Bergsjön.

• Fyra rapporter gäller lägenheter som varit så smutsiga att det klassats som en ”sanitär olägenhet”

• Två rapporter handlar om boende som inte duschat under lång tid

• En rapport handlar om att personal inte kommit då en boende larmat.

• Två rapporter handlar om en på boendet som halkat och fallit så illa att denne behövde sjukhusvård. 

Chefen: Ryggar tillbaka av hemsk stank

Nu har GT tagit del av vad som faktiskt sägs i larmrapporterna. 

I en anmälan från mitten av januari skriver en tillförordnad gruppchef hur en i personalen kommer till henne och berättar att det inte går att få upp fönstret i en av de boendes lägenheter. 

Den anställde ska ha försökt få tag i en vaktmästare, men inte lyckats.

I stället följer chefen med, och hon skriver senare om vad som möter henne:

”När jag går in i lägenheten ryggar jag tillbaka. Stanken är hemsk och i lägenheten finns hundratals flugor... Det tar några sekunder innan jag förstår att det bor en människa i lägenheten.”

”Folk ska ha det bra”

Hon sammanfattar bristerna i en lång mening:

”Brist i arbetsmiljö och kultur, brist hygien, brist i implementering, brist i kommunikation, brist i planering, brist i riktlinjer och rutiner, brister i organisation och samverkan.”

– Det jag sett är som det står, säger den tillförordnade chefen som är en av de resurspersoner som kommunen i förra vecka meddelade att man tagit in för att stötta upp verksamheten. 

Hon säger att hon står för det som står i rapporterna, men hänvisar oss till chefer över henne för kommentarer. 

– Jag vill ju bara att folk ska ha det bra och rena lakan, säger den tillförordnade chefen.

En annan anställd vittnar om hur personal någon vecka tidigare städat hos en annan boende och då funnit ”flugor som var överallt i lägenheten, och några silverfiskar som kröp i sängen”

Oidentifierat kryp i sängen

I rapporten beskriver hon lägenheten som i uselt skick: ”Fullt med ohyra, flugor, silverfiskar och oidentifierat kryp” i den boendes säng. 

”De fann en använd blöja som satt fast i ett skåp under diskbänken”.

Anna Holmqvist, verksamhetschef med ansvar för boendefrågor vid social resursförvaltning, kommenterade förra veckan förvaltningens beslut att göra en anmälan om allvarliga missförhållanden till Inspektionen för vård och omsorg. 

Enligt henne tar man från kommunens sida allvarligt på situationen. En tänkbar förklaring till missförhållandena kan vara att det under hösten varit en del chefsbyten som påverkat verksamheten. 

– Det har påverkat stabiliteten i ledningen, förklarade Anna Holmqvist. 

Bergsjöhöjd är ett boende för personer från cirka 50 år med missbruks- och psykosocial problematik och som behöver särskild omsorg. Boendet har 129 platser och ett sjuttiotal anställda.

Anna Holmqvist, verksamhetschef social resursförvaltning Göteborg.Foto: Göteborgs kommun
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Bor i egna lägenheter

Vårdtagarna bor i egna lägenheter och bestämmer själva bland annat om de ska dricka alkohol eller inte. I en av rapporterna beskrivs hur flera i personalen reagerat på ”en diffus stank” från en boendes lägenhet, där den boende missbrukar ACO Acnelösning för berusning.

Enligt Anna Holmqvist har det under hösten varit strax över hundra brukare på boendet. 

– Målgruppen för det här boendet är personer som inte kan bo på ett vanligt äldreboende, en del av dem kan ha varit långvarigt hemlösa och vill inte ta emot hjälp. Det gör att det kan vara en svår balansgång mellan den egna integriteten och vi behöver motivera brukarna att ta emot hjälp. Och det är inte jätteenkelt alla gånger. 

Samtidigt framgår av en av rapporterna gällande sanitär olägenhet hos en boende att denne i tidigare samtal i en så kallad ”genomförandeplan” uttryckt att ”jag vill att personalen ska tvinga mig”, att den boende i det fallet inte tackat nej till stöd. 

Åkte akut till sjukhus

I en av rapporterna beskrivs hur en boende vägrat duscha i flera månader och att det nu finns ”risk att kläder har fastna vid hud” och att andra boende klagade över lukten då den oduschade medboenden kom in i det gemensamma köket.

Den anmälda fallolyckan, då en boende ska ha ramlat på vått nystädat golv, ledde till att den boende hämtades med ambulans och fördes till sjukhus med ”bäckenfraktur”, enligt rapporten.