Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet från länssjukhuset: Ungdomar sväljer rakblad

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS.
Vid elva tillfällen under två veckor har ungdomar kommit in akut till Norra Älvsborgs Länssjukhus.
Foto: LENNART REHNMAN
Ungdomar har kommit in till akuten efter att ha svalt rakblad. Obs, bilden är en genrebild.
Foto: Shutterstock

Vid elva tillfällen under två veckor har ungdomar kommit in akut till Norra Älvsborgs Länssjukhus efter att de svalt rakblad, glasbitar, metallskruvar och andra farliga föremål.

Ungdomarna är boende på samma ungdomshem i Västsverige och händelserna har nu anmälts av sjukhuset.

Det rapporterar Ttela.

Mellan den 28 juli och 7 augusti i år lades fyra ungdomar in på NÄL vid elva tillfällen efter att ha svalt vassa och skadliga föremål. Flera gånger fick ungdomarna akutsövas på kirurgkliniken för att sjukvårdspersonalen skulle kunna rensa magen på det skadliga innehållet. Enligt uppgifter som Ttela tagit del av så handlar det om rakblad, glasbitar, metallskruvar, kakelbitar med vassa kanter och droger som svalts.

Med anledning av händelserna har NÄL gjort orosanmälningar till de berörda ungdomarnas hemkommuner och en kirurg har även larmat Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Kirurgen har uppgett för Ivo att beteendet eskalerar och är orolig att någon kommer att dö till slut.

– Vi har haft det här ökade antalet under juli och augusti. Vad det beror på kan jag inte säga. Det har gjort att vi har blivit oroliga och då är vi skyldiga att anmäla. Vi har också ett samarbete med boendet för att se vad vi kan göra gemensamt för att undvika att det inträffar igen, säger en chefsläkare på NÄL till Ttela.

Smugglas in på boendet

Även socialtjänsten har gjort anmälningar till Ivo med anledning av att man misstänker att bland annat rakblad och droger smugglas in och säljs på bland ungdomar på boendet.

Institutionschefen för det aktuella ungdomshemmet bekräftar för Ttela att det har varit många rakblad i omlopp på boendet under sommaren.

”Vi har bra rutiner för visitering av både våra lokaler och ungdomarna, men våra ungdomar är inte inlåsta hela tiden. De vistas ute på institutionsområdet och även ute i samhället för att göra olika aktiviteter. Detta möjliggör att de kan få till sig föremål som de inte får ha på institutionen”, skriver chefen i ett mejl.

”Självskadande period”

Chefen menar vidare att incidenterna kan kopplas till ett självskadebeteende.

”Generellt är vi vana att hantera ungdomar vars mående kan ta sig uttryck i självskada. Under juli och augusti har det varit några placerade ungdomar som samtidigt varit i en självskadande period. Vi uppsöker alltid sjukvård då bedömningar som kräver särskild hälso- och sjukvårds kompetens är nödvändiga”, skriver institutionschefen till Ttela.

Just nu genomför Ivo årlig sekvenstillsyn av boendet.