Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet från kustpärlorna: Låt inte människor fly hit

Tusentals vallfärdar till Fjällbacka varje sommar. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Lysekil är en av de kustkommuner där många har fritidshus.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Nyligen beslutade sig Orust kommun att stoppa möjligheten att ta del av den kommunala hemtjänsten om man inte är fast boende på ön.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Sotenäs och Orusts kommun vill förbjuda människor som inte är fast bosatta i kustidyllerna från att bosätta sig i sina fritidshus under coronapandemin.

Samtidigt för flera andra kustkommuner i Bohuslän diskussioner om hur de ska hantera frågan.

– Vi måste fokusera på våra invånare och vår personal, säger Mats Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Sotenäs.

– Jag vill gärna leva lite till, säger Fjällbackabon Gunnel Läckberg, 80, som gärna ser att människor stannar där de är skrivna.

Flera västsvenska kustpärlor, som normalt sett blommar upp under sommaren, har fått ovanligt många besökare i samband med coronapandemin.

Personer som bor i exempelvis Göteborg och Stockholm, men som har ett fritidshus på någon av orterna söker sig nämligen till dessa platser för att slippa undan smittan av viruset.

Detta skapar problem för kommunerna, som oftast har en relativt liten bofast befolkning. I slutet av förra veckan beslutade sig därför Orust att stoppa möjligheten att ta del av den kommunala hemtjänsten – om man inte är fast boende och skriven i kommunen.

Catharina Bråkenhielm (S).Foto: Sveriges riksdag

Behovet i det fallet uppskattades till cirka 100 personer, något som skulle påverka den redan hårt ansatta vården på ett ohållbart sätt, menade kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S).

”Vi klarar inte det”

– Vi klarar inte det, vi klarar inte ens tio just nu, sa hon då.

Sedan dess har ytterligare en västkustpärla, Sotenäs kommun, valt att följa i Orusts fotspår, något som P4 Väst var först att rapportera om.

Mats Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Sotenäs.Foto: Pressbild

Mats Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Sotenäs, delar Orust kommuns oro och uppfattning.

– Man märker att det är mer folk här nu, i matbutiker och på parkeringsplatser. Det känns som att det är påskafton redan nu. Huvudproblemet är att folk som kommer hit vill ta del av hemtjänsten och annan kommunal service. Kommer det för mycket folk kommer vi få oerhört svårt att klara den uppgiften, säger Abrahamsson och fortsätter:

– Så länge den här pandemin pågår som den pågår nu är det viktigt att de stannar där de bor. Vi måste fokusera på våra invånare och vår personal.

Hoppas på förbud

Abrahamsson vill nu att Sveriges regering ska införa ett liknande förbud som i grannlandet Norge, där invånarna förbjudits att resa till och bosätta sig i sina fritidshus under pandemin.

– Jag hoppas regeringen gör samma sak i Sverige för att minska smittspridningen, sen kan man öppna upp igen när det trappats av.

Miguel Odhner, (S), kommunstyrelsens ordförande Kungälvs kommun.Foto: Pressbild

I Kungälvs kommun, där kustidyllen Marstrand ingår, har man fört diskussioner med både Orust och Sotenäs kommun, samt internt.

– Vi har fört diskussioner och fokuserar på att skydda våra äldre grupper. Jag har varit i kontakt med Orust och Sotenäs och vi har kommit överens om att uppvakta regeringen i den här frågan på något vis. Däremot så kommer vi som det ser ut nu fortsätta ta hand om alla i Kungälvs kommun, oavsett om de är skrivna här eller inte, säger Miguel Odhner, (S), kommunstyrelsens ordförande Kungälv.

”Lagstiftningen måste hänga med”

Odhner menar dock att han välkomnar en lagändring i frågan.

– När myndigheter uppmanar folk till att inte resa i onödan men samtidigt tillåter det så menar vi att lagstiftningen måste hänga med, säger han.

Det gör även Liselotte Fröjd, (M), kommunstyrelsen ordförande i Tanum.

– Om det kommer uppifrån så välkomnar vi det, ja, säger hon.

Gunnel Läckberg, 80, bor i Fjällbacka.Foto: DRAGAN MITROVIC / GT/EXPRESSEN

Gunnel Läckberg, 80, är mamma till författaren Camilla Läckberg och är en av de runt 1 000 personer som bor året runt i idylliska Fjällbacka i Tanums kommun. Under sommaren tiodubblas ofta invånarantalet, menar hon.

– Det är väldigt många som har fritidsboenden i Fjällbacka och på somrarna är det säkert 10 000 personer här, förklarar hon.

Gunnel, 80: ”Jag vill gärna leva lite till”

Gunnel har under de senaste veckorna hållit sig inomhus för att undvika att smittas och har därför inte själv märkt om fler personer än vanligt så här års kommit till Fjällbacka.

Gunnel tycker att det är bättre att ta det säkra före det osäkra och tycker därför att det är vettigt att människor som inte bor året runt i Fjällbacka och andra kustkommuner håller sig där de är skrivna tills vidare.

– Det kan nog vara en bra tanke, jag tänker i alla fall hålla mig inne. Det är viktigt att vara försiktig. De personer som kommer hit kan ju i värsta fall föra smittan med sig. Vi äldre har inte så stora odds när det gäller det här, jag har haft hjärtsvikt och har stor respekt för det här. Jag vill gärna leva lite till, säger hon.

Liselotte Fröjd, (M), kommunstyrelsen ordförande i Tanum.Foto: Pressbild

I Tanum har man kontaktat de personer som normalt sett är i behov av hemtjänst i sina fritidshus.

– Vi har många återkommande gäster med sådana behov här, men vi kontaktar dem nu och uppmanar dem att inte komma hit. Vi kan egentligen inte neka dem enligt lag, men vi kan inte garantera hemsjukvården på grund av resursbrist, säger Liselotte Fröjd.

Jan-Olof Johansson, (S), är kommunstyrelsen ordförande i Lysekil.Foto: LYSEKILS KOMMUN

Jan-Olof Johansson, (S), är kommunstyrelsen ordförande i Lysekil. Även han kan se att problem kan komma att uppstå, även fast man än så länge haft det lugnt.

– Vi har inte gått ut och avrått än, skulle de komma flera äldre som typ har hemsjukvård i hemkommunen och ska ha det här så blir vi hårt belastade. Annars förstår jag mycket väl att familjer åker hit ut. Kommer man från Stockholm ska man inte pendla fram och tillbaks anser jag, då är risken att smittan sprids stor och då anser jag att man ska hålla sig på en plats. Vare sig det är här eller där, säger han.

Oppositionen kräver hårdare tag

Den politiska oppositionen i Lysekil, i form av moderata politiker i kommunens socialnämnd ser dock allvarligare på situationen än Johansson.

”Vi Moderater vill att Lysekils kommun fattar likartade beslut som bland annat Orust och Sotenäs kommun har fattat vilket innebär att ingen hemtjänst erbjuds våra deltidsboende”, skriver man i ett meddelande till GT.

Kent Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Strömstad.Foto: Pressbild

I Strömstads kommun ägs många av fritidshusen av norrmän men kommunstyrelsens ordförande Kent Hansson (S) upplever ändå att antalet besökare ökat något.

– Jag hör lite varstans ifrån att både göteborgare och stockholmare som är permitterade som tar tillfället i akt att åka upp till sina sommarhus. Vi har fört diskussioner om situationen men avvaktar en eventuell lagändring, säger han.