Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Fler flickor ofredas på Liseberg

Liseberg arbetar tillsammans med polisen för att trygga säkerheten för gästerna.Foto: Pressbild
Anders Börjesson, chef över lokalpolisområde Göteborg city.Foto: Privat
En flicka blev sexuellt ofredad inne på Gasten på Liseberg.Foto: SVEN-ERIK JOHANSSON

Flickan gick spökrundan inne på Gasten – då började en okänd man ta henne på brösten.

Och hon är inte ensam om att ha blivit sexuellt ofredad inne på Liseberg de senaste åren.

Enligt de egna rapporterna ökar antalet anmälda sexbrott på nöjesfältet.

– Det är för jäkligt när det händer, säger Anders Börjesson, chef för Citypolisen i Göteborg.

En tjej stod i kön till Lisebergs värstingattraktion Helix när en av killarna i gänget precis bakom tafsade på hennes rumpa.

En annan tjej kände en mans händer på sina bröst inne i Gasten.

Och en kvinna upptäckte plötsligt hur någon satte in sitt finger mellan hennes skinkor i en annan del av nöjesfältet.

De tre sexualbrotten på Liseberg är några i raden som polisanmälts sedan januari 2016. Och anmälningarna blir fler och fler, visar de egna rapporterna.

 

LÄS MER: Pojke tog 13-åringar på brösten på Liseberg

 

– Vi har sett en ökad tendens och att fler rapporterar att de utsatts för sexuella ofredanden de senaste åren. Om det beror på att det sker fler eller att fler vågar prata om det kan vi inte säga, säger Annika Risberg, informatör på Liseberg.

Försökte strypa vid radiobilarna

Också Anders Börjesson, chef över lokalpolisområde Göteborg city som utreder majoriteten av de brott som sker inne på nöjesfältet, reagerar över det som tjejerna och kvinnorna vittnat om att de utsatts för på Sveriges största nöjesfält.

– Jag tycker att det är rent ut sagt bedrövligt att unga tjejer ska utstå det. Det är för jäkligt när det händer, säger Anders Börjesson.

Sker det fler sexofredanden nu än förut, eller är det så att man inte anmälde det i lika stor utsträckning tidigare?

– Det där är en svår fråga att svara på. Men vi är väldigt måna om att människor som råkar ut för sådant ska anmäla det, det är väldigt viktigt. Vi har alltid en diskussion med arrangören kring hur man kan förebygga sådant och hur man kan tänka. Där är vi ganska offensiva tillsammans med våra arrangörer.

 

LÄS MER: Knivskräcken på Liseberg – 10-åringar blev hotade

 

Men sexuella ofredanden är inte de enda brott som sker på Liseberg. I polisanmälningarna framgår det att en person gått till hämndattack efter en påkörning i radiobilarna, en annan burit vapen och en tredje blivit drogad på en krogshow. Allra vanligast är dock stölder i olika former.

I kön till Balder har det skett brott på Liseberg.Foto: SARA PETTERSSON

Liseberg samarbetar med polisen

Varje år gästas Liseberg av drygt tre miljoner besökare – bland dem finns det kriminella.

– Det blir som ett minisamhälle med alla typer av människor och då sker det saker. Men jag skulle ändå vilja påstå att Liseberg är en förhållandevis trygg plats att vara på om man jämför med ett "vanligt" litet samhälle. Vi har betydligt högre säkerhet, säger Annika Risberg.

Andreas Andersen, Lisebergs vd: "Det är en väldigt säker miljö på Liseberg".Foto: HENRIK JANSSON

Polisen har ett tätt samarbete med nöjesfältets säkerhetsavdelning och man har regelbundna möten. Och polischefen Anders Börjesson tycker att Liseberg i det stora hela gör ett bra arbete för att trygga säkerheten för sina gäster.

– Jag är av den uppfattningen att det är god ordning inne på Liseberg och att de och deras ordningsvakter jobbar bra mot de bekymmer som vi kan se. Det är väldigt mycket människor inne på Liseberg och ibland väldigt trångt. Då uppstår främst stölder, men i förhållande till antalet människor tycker jag ändå att det är relativt få brott där, säger Anders Börjesson.

 

LÄS MER: Stor guide – allt du behöver veta om Liseberg

 

Lisebergs vd Andreas Andersen:

– Jämfört med ett köpcentrum har vi mycket, mycket mer säkerhetspersonal. Vi har många gäster samlade och då blir det incidenter, men i grund och botten är det en väldigt säker miljö på Liseberg.

 

Brotten inne på Liseberg

Slogs med bältet i Spinrock-kön

Ett vittne såg hur två män gick ur kön till den nu borttagna attraktionen Spinrock. De mötte där andra personer och en av dem tog av sitt bälte och slogs med det. Också ett knytnävsslag utdelades i kö-bråket.

 

Svartsjukedrama bland personalen

En ur personalen på en av krogarna började utdela hot mot en kollega. Enligt offret var arbetskamraten svartsjuk och sa bland annat att denne skulle "lägga kollegan i graven". Gärningsmannen förföljde sedan kollegan.

 

Smokingstöld på galan

Under "Eldsjälsgalan" i Lisebergshallen hedrades hjältarna inom svenskt föreningsliv. Då var tjuven framme. En av artisterna tog efter spelningen av sin smoking och lade den bakom scenen. När han sedan skulle hämta sina kläder var de spårlöst försvunna.

 

Tog flicka på brösten i Gasten

En minderårig flicka gick spökrundan inne på spökhotellet Gasten tillsammans med sina kompisar. Bakom henne gick en man – som började ta henne på höfterna och brösten. Flera gånger tog han på henne, uppger hon.

 

Stor spritkupp på restaurang

Mitt i natten drabbades Hamnkrogen inne på Liseberg av en stor spritkupp. Tjuven tog sig in på nöjesfältet och krossade en ruta till krogen. Där stal han inte bara sprit, utan också vad som beskrivs som "en större mängd vin".

 

Pojke förlorade bankkortet i Flumeride

En pojke skulle åka Flumeride en sommarkväll och tog av sig jackan för att den inte skulle bli blöt. Föräldrarna berättar för polisen att han lade mobilen i en stängd ficka, men efter åket var både mobilen och bankkortet försvunna.

 

Följde personalens uppmaning – bestals vid Helix

En flicka åkte värstingattraktionen Helix. Personalen uppmanade henne att lägga mobilen i förvaringsboxen för lösa föremål. Där stals den och flickan hittade aldrig sin telefon igen.

"Det är extremt fräckt om det sker. Det är ingenting som vi fått till oss, men det får vi se över", säger Lisebergs informatör Annika Risberg.

 

Blev påkörd i Radiobilarna – gick till strypattack

Vid en av Lisebergs mest populära attraktioner utspelade sig våldsscener. En grupp vänner åkte radiobilarna när en av kamraterna krockade med en pojke – som reagerade starkt. När de kört färdigt sökte hans gäng upp gruppen och en hetsig diskussion uppstod. Det hela ska ha slutat med att han tog struptag på en av vännerna – samtidigt som han slog honom flera gånger i ansiktet. Pojken kördes sedan hem till mamma av polisen.

 

Bar vapen på nöjesfältet

Polisen tvingades rycka ut till Liseberg när en minderårig pojke setts bära vapen. Det visade sig vara en soft air gun. Socialen och föräldrarna kontaktades och pappan fick åka och hämta sin son.

 

Kvinna ofredades sexuellt

En kvinna satt ner inne på Liseberg. När hon reste sig upp förde en man in fingret mellan hennes skinkor. Kvinnan kallade på vakter som lyckades gripa mannen. Hon vittnar om att hon kände sig kraftigt kränkt och otrygg.

 

Rökte cannabis vid Landeriet

Utanför det anrika Landeriet fick en ordningsvakt syn på en kille som försökte gömma någonting i handen. Det var en påse och i den fanns cannabis. Killen ska också ha rökt cannabis inne på området.

 

Glasskulebluff på Wärdshuset

En man var och åt inne på Wärdshuset precis vid stora scenen. Han åt kyckling och drack ett glas medelfylligt, fruktigt spanskt rosévin. Som efterrätt blev det två kulor glass. Kalaset gick på 610 kronor, men betala för sig kunde han inte. Därför blev han misstänkt för bedrägligt beteende.

 

Blåstes i Balder

Balder, bergochdalbanan i trä, lockar alltid många besökare. Den här gången var det trångt i kön – då blev en man av med sin plånbok. Personalen fick söka igenom vagnen, men där påträffades den aldrig.

 

Släppte förbi folk i kön – knuffades av vakter

En norrman var på besök på Liseberg med sin familj. De ville åka i samma åkfarkost i en av attraktionerna och mannen släppte då förbi de som stod bakom i kön. När han sedan satte sig i farkosten anklagar han ordningsvakterna för att ha gått fram till honom, tagit tag i hans arm och knuffat honom.

 

Tafsade utanför Helix

En tjej stod i kön till Helix och bakom dem stod ett killgäng. Plötsligt började en av pojkarna att ta henne på rumpan. En konfrontation uppstod och personalen tog hand om pojken som misstänktes för sexuellt ofredande.

 

Skrämdes av Gastens biljettkille

Kanadensaren skulle gå spökhuset Gasten med bland annat sin dotter. Där "stelnade han till" av sättet han blev behandlad av, som han beskriver, "biljettkillen". Kanadensaren menar att mannen vid insläppet behandlade honom aggressivt och även tog tag i honom fysiskt.

 

Besökares huvud dunkades i väggen

En berusad besökare misshandlade en annan Lisebergsgäst på flera sätt. Han dunkade in gästens huvud i väggen, tog struptag om halsen och vred om fingrarna. Dessutom knäckte han sitt offers telefon innan han omhändertogs.

 

Drogades på After Darks show

En kvinna var med två väninnor på After Darks krogshow på Rondo. Där drack hon två glas vin och ett glas vatten, vilket enligt anmälan "försatte henne i vanmakt". Dagen därpå var hon slö och trött, torr i munnen och hade stora pupiller.

 

Drogs i slipsen i taxibråk

En taxichaufför parkerade utanför Lisebergs entré. När han skulle köra in på en ledig plats blev han hindrad av en annan chaufför. En tredje taxichaufför anslöt och öppnade den förste förarens bildörr och försökte dra ut honom i slipsen. Han ska också ha sparkat på bilen och krökt dörrens gångjärn.

 

Källa: Polisanmälningar som gjorts angående brott på Liseberg mellan perioden 1/1 2016 och 31/3 2017.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android