Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: ”En tidsfråga innan skyddsstopp”

Statsepidemiologen berättar om läget för sjukvården i covid-19-krisen.
”Fältsjukhuset är klart för användning, men inte taget i användning än”, säger Kristine Christiansen Rygge.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Sjukvården i Västra Götalandsregionen rustar inför den storm som Stockholm ser i sjukvårdsbehov.

Om den kommer om en vecka eller tre dagar vet ingen – men oron kring bristen på skyddsutrustning är påtaglig, menar Vårdförbundets Anne Karin Höglund.

– Det leder till oro, forskningen visar att även yngre sjukvårdspersonal kan bli sjuka och få skador för livet.

Coronavirusets fäste i Stockholm har sedan en tid tillbaka kallats för en storm.

– Vi kan nu konstatera att stormen tilltar i styrka, sa Stockholms sjukvårds- och hälsodirektör Björn Eriksson på måndagens presskonferens.

Under den senaste veckan har behovet av sjukhusvård, både ordinarie och intensiv, fördubblats för patienter insjuknade i covid-19 i Stockholmsregionen.

Smittospridningen i Västra Götaland spås ligga en till två veckor senare i tid än i Stockholm. Här finns 351 bekräftade fall, jämfört med Stockholms 1 700, enligt måndagens siffror. Samma dag rapporteras 71 patienter i behov av sjukhusvård, varav 36 stycken intensivvårdas.

”Förväntar oss ökning”

Kristine Rygge, är ställföreträdande beslutsfattare i R-SSL, regional särskild sjukvårdsledning för covid-19, medicinsk rådgivare, och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Vi ser en ökning i antal sökande med misstänkt infektion, och en ökning i antal patienter i behov av intensivvårdsplatser. Det är svårt att säga var i den så kallade stormen vi befinner oss, men visst förväntar vi oss en ökad påkänning i sjukvården. Vi kan ligga veckor eller dagar bakom Stockholm, det vill jag inte gissa, säger hon.

Kristine Rygge. Överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset och ställföreträdande beslutsfattare vid regional särskild sjukvårdsledning för covid-19 i Västra Götaland.
Foto: Marie Ullnert / Pressbild

Enligt Kristine Rygge finns en god beredskap för en större våg av vårdbehov. Exakta antalet IVA-platser vill hon inte specificera, annat än att det ständigt förbereds för att kunna ta emot fler.

”Förbereder oss för värsta scenario”

– Det förändras från dag till dag, vi bygger om befintliga vårdplatser, sen har vi ju fältsjukhuset som är klart för användning. Vi har bra tillgång till intensivvårdsplatser i nuläget och förbereder oss hela tiden för värsta scenariot, även om vi hoppas på ett bättre scenario.

Samtidigt vittnar Anne Karin Höglund, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland, att det finns en stor oro bland medlemmarna att skyddsutrustningen ska ta slut.

– Det finns helt klart en rädsla. Man vet ju ingenting, förutom vilken utrustning man faktiskt har. Myndigheterna säger att det finns så det räcker, så länge det fördelas rätt och inte överutnyttjas. Det leder ändå till oro, forskningen visar att även yngre sjukvårdspersonal kan bli sjuka och få skador för livet, säger hon. 

I förra veckan byggde Försvarsmakten upp det fältsjukhus som nu står till den civila sjukvårdens förfogande utanför Östra sjukhuset.
Foto: HENRIK JANSSON

Enligt Anne Karin Höglund bidrar det till en ökad stress – inte till största del för att själv bli smittad, men att råka sprida viruset vidare.

– Man är van vid att hantera smitta, man är mer orolig att kolleger ska bli smittade. Redan innan coronaviruset bröt ut så var vi ju på gränsen till för få på några ställen och hade vi varit tvungna att stänga ner vårdplatser på grund av personalbrist, vem ska då vårda? Den stressen är stor. Precis som stressen över att ta med sig smittan till andra, extra sårbara patientgrupper.

Regionen: Råder ingen materialbrist

Kristine Rygge förstår vårdpersonalens oro, men menar att man förhåller sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och att man från regionens sida försöker vara tydlig i sin kommunikation.

– Medarbetarna behöver känna sig trygga för att kunna ge god vård i den situation vi befinner oss i nu. Det är naturligt att de är oroliga. Vi försöker avlasta verksamheterna i deras förberedelser och ge dem tid att bemöta sina medarbetares oro på plats. Det råder i nuläget ingen materialbrist men vi vet att trycket kommer öka och därför hushåller vi med det vi har.

Hur länge räcker lagret?

– Det ändras från dag till dag, det tillverkas nya saker, och används olika mycket dag för dag så det är ett väldigt dynamiskt förråd.

Anne Karin Höglund, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland.
Foto: ULFHUETT

”Skyddsstopp en tidsfråga”

I Stockholm har det talats om risken för skyddsstopp, till följd av bristen på skyddsutrustning. Alltså att det fackliga skyddsombudet på en arbetsplats inför ett stopp för vissa arbetsuppgifter, när det bedöms riskera personalens liv eller hälsa. 

Någonting som bara handlar om en tidsfråga i Västra Götalandsregionen, om man frågar Anne Karin Höglund.

– Det är på gång här på några ställen, man har diskuterat det på grund av att man inte hade rätt utrustning på plats. Enligt regionen ska det finnas, bara att det inte distribuerats till rätt ställen, de hade inte fått fram det i tid. Så det är nog en tidsfråga innan det införs här någonstans. 

Ett skyddsstopp innebär i praktiken att Arbetsmiljöverket tillkallas och gör en utvärdering, påtalar eventuella brister som måste lösas innan arbetsuppgifterna kan utföras, eller bedömer att något skyddsstopp inte är nödvändigt.

– Men förhoppningsvis hamnar vi inte där. Arbetsgivaren är ju angelägen om att tillhandahålla en säker vård, och de vill ju inte att personalen ska vara sjuk och tvingas stanna hemma, säger Anne Karin Höglund.


LÄS MER: Sjukdomarna som gör coronasmittan farligare 


LÄS MER: Vårdens hemliga vapen vid en coronakatastrof


LÄS MER: Så ska de gamla undvika smittan på äldreboendet  

Karlstad, klockan 05:59: Linnea och Pontus mimar till välkända låtar under nattpasset.