Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Droger säljs inne på Volvos fabrik

Anställda slår larm om drogförsäljning.
Volvo Cars fabrik i Torslanda.Foto: NORA LOREK

Flera anställda på Volvos fabrik i Torslanda slår larm om att drogförsäljning pågår och att anställda jobbar påverkade, enligt GP.

Polisen bekräftar att man fått tips om drogförsäljning.

– Inte att det ska ske i någon organiserad form, vad jag fått till mig, utan att det på vissa platser ska vara relativt lätt att få tag på narkotika om man vet vem man ska fråga, säger polisen Daniel Neck till tidningen.

Enligt vittnesmålen i GP:s granskning ska det förekomma användning av framför allt det morfinliknande och narkotikaklassade läkemedlet Tramadol på fabriken.

Daniel Neck, inspektör i lokalpolisområde Hisingen, säger till GP att polisen fått tips om att det också sker försäljning av droger.

Enligt de anställda som GP talat med ska droger bland annat ha hittats inne på fabriken i samband med polistillslag när polisen varit där med knarkhundar.

– Någon har tagit det som smärtstillande, men flera andra har gjort det för att de inte orkar med sitt jobb. Det höga tempot och den beordrade övertiden under förra året tär på sociala relationer och på psyket, säger en anonym Volvo-arbetare till tidningen.

Volvos svar

GT har varit i kontakt med Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

– Vi känner till ett begränsat antal fall där droger påträffats i våra lokaler. I de fallen har vi polisanmält det inträffade. Vi har nolltolerans och ett gott samarbete med polisen, säger Elfström.

Enligt vittnesmål pågår det drogförsäljning på Volvo Torslanda.Foto: HENRIK JANSSON

Angående den påstådda försäljningen, säger han:

– Det vi känner till är att det har påträffats droger i våra lokaler. I de fallen polisanmäler vi utan undantag. Vi har nolltolerans mot droger.

Kommer ni vidta åtgärder efter uppgifterna som framkommer i GP?

– Vi jobbar intensivt hela tiden med vår nolltolerans, givetvis. Det har vi gjort sedan länge. Vi har ett bra samarbete med polisen och försöker stävja all förekomst av droger på våra arbetsplatser, säger Stefan Elfström.

Arbetare skadas

I GP:s granskning, en serie artiklar, vittnar också ett 30-tal Volvoanställda om att de skadats på jobbet.

I snitt varannan dag anmäls en arbetssjukdom på Volvo Cars i Göteborg till Arbetsmiljöverket, skriver GP. I fjol var den totala siffran 318, 2014 var den 122. 

En av personerna är Pardis Barmos, 23, som skadade sig på jobbet 2016. Hon vittnar om en arbetsgivare som pressar henne att säga upp sig.

– Det är uppenbart att de vill bli av med oss som skadat oss, har Pardis Barmos nyligen sagt till GT.

Arkivbild.Foto: ANDERS YLANDER