Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Det kommer hända något allvarligt

Alexandra Mezher, 22, mördades på jobbet.
Foto: Privat
Foto: Henrik Jansson
Foto: Henrik Jansson

Alexandra Mezher, 22, jobbade natten ensam på HVB-hemmet i Mölndal då hon i måndags morse överfölls och knivskars till döds.

Nu kan GT avslöja att personalen redan för ett år sedan varnade för brister som underbemanning och ensamarbete.

– Hittills har inget allvarligt inträffat, men det kommer det att göra, larmade en behandlingsassistent och menade att hon talade också för resten av personalen.

Men företagsledningen uppger att de inte hört några klagomål.

Det var i december 2014 som en behandlingsassistent vid det nystartade HVB-hemmet i Mölndal ringde Institutionen för vård och omsorg, IVO, och slog larm om problem på boendet där Alexandra Mezher dödades i måndags.

Hon sa sig tala också för övrig personal då hon klagade på att de var extremt underbemannade och uppgav att de ofta arbetade ensamma.

"Hittills har inget allvarligt inträffat, men det kommer det att göra", sa behandlingsassistenten enligt anteckningar som GT begärt ut från IVO.

"Personalen har pratat med ledningen massor av gånger, men det hjälper inte. Ledningen lyssnar inte", uppgav den anställde för myndigheten som redan tre veckor efteråt gjorde en oanmäld inspektion av boendet i Mölndal.

"Alla grät"

IVO har inte till uppgift att granska personalens villkor, men i rapporten från inspektionen så finns ändå flera uppgifter som rör arbetssituationen för de anställda på boendet vid den tiden.

"Personalstyrkan hade minskats med en tjänst sedan boendet startade sin verksamhet i september 2014, vilket bland annat hade inneburit mer ensamarbete", går att läsa i rapporten.

"Det hade främst handlat om klagomål om ensamarbete och enligt personalen fanns det för få anställda i verksamheten."

Men IVO som granskar verksamheten ur barnens perspektiv fann inga brister.

– Vi fann inga brister där. Vi har faktiskt inte funnit några brister alls i verksamheten då vi varit där tre gånger, säger Annelie Andersson, inspektör vid IVO som var med vid tillsynen.

När IVO återkom till HVB-hemmet för en inspektion i oktober förra året nämns bara barnens villkor, men som GT kunde berätta tidigare i dag uppger en anställd som arbetar vid boendet nu att frågan om ensamarbetet nattetid varit uppe till diskussion med ledningen flera gånger i närtid. Personen som kräver att få vara anonym har berättat att frågan även nämndes under det krismöte som genomfördes på arbetsplatsen under måndagen.

– Alla grät och någon sa att det var detta vi hade sagt tidigare, att ingen skulle jobba själv, berättar den anonyme anställde vid boendet.

Alexandra Mezher hade arbetat ett nattpass själv på boendet och skulle snart bytas av på morgonen då hon överfölls och skars till döds.

"Känner inte till detaljerna"

Men företagsledningens representant Staffan Alexandersson förnekar all kännedom om kritik mot ensamarbetet - såväl nu som tidigare.

– Det var ingenting jag hörde, säger Staffan Alexandersson.

– Jag känner inte till detaljerna, varken kring scheman eller diskussionerna som förekommit där.

Men om personalen önskar att jobba minst två, bör inte ni som arbetsgivare ta det i beaktande?

– Den diskussionen blir verkligen aktuell nu. Vi har sagt att vi ska tag i den. Sedan vet inte vi hur mycket diskussionen har förekommit tidigare.


GT har upprepade gånger sökt det aktuella HVB-hemmet för en kommentar om anmälan till IVO.