Larmet: Batterierna
en farlig brandfälla

På bara några minuter hade batteriet som satt på laddning fattat eld.
Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN
En mamma och hennes barn fick räddas via balkongen då Kjells batteri började brinna i källaren på fastigheten i centrala Alingsås.
Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN
Laddaren till batteriet. Branden var nära att ta med sig hela flerfamiljshuset.
Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN
Räddningstjänstens bilder från källaren där branden utbröt.
Foto: RÄDDNINGSTJÄNSTEN

Kjell Elmgren satte batteriet på laddning och gick för att äta.

Bara några minuter senare hörde han brandvarnaren tjuta och hela källaren var full med rök.

– Det gick med blixtens hastighet, säger Kjell och vill varna andra för de brandfarliga batterierna som var nära att bränna ner hela fastigheten med fem lägenheter på en adress i Alingsås.

Nu slår även räddningstjänsten larm om batterierna.

Det var vid lunchtid den 5 juli som branden bröt ut i ett hobbyrum i källaren till Kjell Elmgrens fastighet på en gata i Alingsås. Källaren rökfylldes snabbt och Kjell försökte utan framgång släcka branden genom att spruta in vatten i källaren med trädgårdsslangen.

En kvinna och hennes barn som bor högre upp i huset fick tas ned med stege när brandkåren kom till undsättning. Och en person fick tas till sjukhus för kontroll efter att ha andats in röken.

Anmälda

Nu har räddningstjänsten i Alingsås-Vårgårda gjort en anmälan till Elsäkerhetsverket med en varning för de vanliga hobbybatterierna.

"När ett LiPo batteri antänder, så brinner det med ca 1700° C, vilket smälter allt i sin omgivning, och dessutom avger giftiga gaser som snabbt kan fylla ett rum med rök", skriver räddningstjänsten.


LÄS MER: Vanliga batterier är lättantändliga


– Jag har laddat sådana batterier hundratals gånger, berättar Kjell Elmgren som använder batterierna i sina modellflygplan.

De är lätta och räcker länge. Han menar att det måste ha varit något fel i batteriet som fått det att överhettas och orsaka branden nere i källaren.

– Hade jag inte varit hemma hade nog hela fastigheten brunnit ner, säger Kjell Elmgren som vill varna andra för att ladda LiPo-batterier utan att tillsyn.

– Jag laddar det ju aldrig på natten men den här gången gick jag för att äta och trodde inte det skulle gå så snabbt.

Hyresgäster evakuerade

Alla boende i fastigheten fick evakueras och enligt brandutredningen rökskadades alla lägenheterna. Enligt Kjell kan han och hyresgästerna få vänta i tre månader innan de kan flytta tillbaka igen.

Karl Hugo Hult är chef för produktområdet på Elsäkerhetsverket och säger att det är första gången under de sex år som han arbetat vid myndigheten som han ser en anmälan om just den typen av batterier.

– Men litium-batterier, som det rör sig om, är farliga om det händer någonting. Men statistiskt sett är de säkra för det händer sällan något trots att de finns nästan över allt.

Litiumbatterier används i mobiltelefoner, datorer och läsplattor på grund av sin effektivitet och litenhet. Rent allmän menar Karl Hug Hut att det är viktigt att alltid följa tillverkarens anvisningar och att inte använda batterier och annan elektronik som kan vara skadad.

Laddas i säkerhetspåse

– I det här fallet har vi inte tagit ställning mer än att vi lagt det på lastning och har det på bevakning, säger Karl Hugo Hut.

Räddningstjänsten föreslår att man laddar LiPo-batterierna i en särskild brandsäker påse.