Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larm: Studenter struntar i regler – festar på vinden

Tusentals studenter i Serbien samlades i början av april, utanför flera universitetsområden för att fira ett skollov.
Arkivbild
Foto: Shutterstock
SGS Studentbostäder
Foto: SGS Studentbostäder

Festerna på Helmutsrogatans studentområde i Göteborg har eskalerat sedan i höstas. 

Högljudda fester med långt fler än åtta personer hålls i de små studentlägenheterna, på vinden och på gården nedanför, berättar en student.

– På nätterna låter det nästan som att man bor på Avenyn.

Studenten, som vill vara anonym, beskriver hur festandet tilltagit under andra och tredje vågen, och att det verkar som att många struntar i restriktionerna helt.

– Jag skulle absolut säga att de inte direkt märks att det ens är en pandemi, snarare tvärtom.

– De senaste månaderna har det varit kaosartat, säger en annan granne. 

SVT rapporterade i fredags om hur SGS beslutat att sätta in vakter på Olofshöjds studentområde i Krokslätt, efter larm om fester i gemensamma utrymmen som tvättstugor och kök.

Helmutsrogatan ligger fem minuter därifrån, och där beskrivs liknande scener.

– Jag tror det har att göra med att det är mycket distansundervisning, det finns inte vardag och helg längre utan man kan festa lite när som helst. Det är svårt att sova men man blir också besviken när man ser hur folk beter sig. I går var det en grillfest där vi räknade att det var över 50 personer där, säger den ena studenten.

– Jag ringde Securitas fem gånger och festen höll på till tre på morgonen, både inomhus och utomhus. 

Studenterna har tröttnat

Magnus Paulsson, vd för SGS studentbostäder, säger att de är medvetna om att det förekommer sammankomster både i och utanför deras bostäder. 

– Vi tar vår roll som fastighetsägare och informerar våra boende löpande. Vi gör det vi kan och gör bedömningar vecka för vecka i fall det finns behov att sätta in Securitas rondering på fler ställen, säger han. 

Men någon sådan information har studenterna som GT pratat med inte sett skymten av. 

– Det har inte hänt så mycket, vi hörde att det skulle komma nåt utskick men det har det inte gjort. Men sen förstår jag också, för vem är det som har ansvar egentligen? Man kan ju inte uppfostra vuxna människor, vad kan hyresvärden göra åt det?

Magnus Paulsson säger att samtliga boende ska fått information via mejl men att tekniken kan ligga bakom att vissa blivit utan. 


UR ARKIVET: Studenters hemliga fester

TV4 rapporterar om en facebookgrupp där inlägg uppmanar studenter att hemlighålla festandet • Se kvällens ”Bara Nyheter”