Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmen på sjön ökar stort i ”hemestertider”

”Inte sällan är det sprit som ligger bakom att olyckan inträffar”
Utryckningarna har ökat med 50 procent
Foto: LENNART REHNMAN
Foto: Privat.

När allt fler ”hemestrar”, är det allt fler som behöver sjöräddningens hjälp. 

Sjöräddningssällskapet i Hovås har märkt en ökning med 50 procent bara i år. 

En stor faktor är mängden oerfarna båtägare som ökat till sjöss. 

– De hade inget ankare men de hade en GPS som inte var inkopplad, säger Ulf Hermenius som är frivillig sjöräddare. 

I sommar är det allt fler som firar sin semester hemma, så kallad hemester, och en stor anledning till det stavas – pandemi. 

Allt fler väljer att hoppa på båten för en sommar på havet, vilket sjöräddarna på Västkusten har märkt av, enligt SVT Nyheter Väst

– Det beror på att folk stannar mycket mer hemma nu när man inte kan resa. Det är många ”nya” på havet som har köpt båt inför sommaren, som märkt tjusningen med att vara ute på sjön, säger Ulf Hermenius, 51, frivillig sjöräddare i Hovås. 

Sjöräddningssällskapet i Hovås har märkt en 50 procentig ökning av uppdrag hittills i år. Och mycket beror på mängden oerfarna båtägare har ökat. 

Inga onödiga larm

– Man kan märka att vissa folk har bristande segelkunskap till exempel. Ibland kan det vara enklare samtal från folk som vill ha hjälp med sin position, säger Hermenius som själv varit aktiv i Sjöräddarsällskapet sedan 2004. 

Han fortsätter: 

– Vi hade till exempel ett ärende där några var ute med sin motorbåt, och fick motorstopp. Vilket inte är helt ovanligt om man missbedömer avstånd. De hade inget ankare men de hade en GPS som inte var inkopplad. 

Betyder det att ni får åka på många onödiga larm?

– Nej, det skulle jag inte säga. När vi får larm vet vi aldrig vad det handlar om eller hur allvarligt det är. Det kan hända oerfarna lika lätt som det kan hända någon som har haft båt jättelänge. Allt kan handla om otur så vi särbehandlar ingen, säger Ulf. 

Fler åker fast för fortkörning

Men det är inte bara Sjöräddningssällskapet i Hovås som märker skillnad på utryckningarna. 

Även kustbevakningsstationen i Göteborg har haft mycket att göra. Enligt Ekot är det allt fler som åker fast för fortkörning till sjöss. 

Enligt Ekot har 318 fortkörare bötfällts mellan januari och juni i år – jämfört med 210 fortkörare samma period förra året. 

– Det kan vara nya båtägare som är ute och provar sina vingar. Och det går väldigt bra när det är fint väder och stilla på sjön men när det blir dåligt väder kan det lika fort gå fel, säger Jonas Grevstad som är chef för kustbevakningsstationen i Göteborg, till Ekot. 

SE MER:

Så jobbar sjöräddningen