Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ungdomsgäng attackerade brandmän under utryckning

Under natten mot onsdagen larmades räddningstjänsten till ett flertal mindre bränder i Uddevalla.

Vid en brand i några lastpallar på en gångbro blev brandmännen attackerade av några ungdomar som kastade sten mot dem.

– Det är nog första gången i Uddevallas historia det händer, så det är jättetråkigt, säger Mattias Bergenheim, styrkeledare på räddningstjänsten i Uddevalla.

Räddningstjänsten larmades under natten till tre olika bränder i Uddevalla.

Första gången var runt midnatt då en moped brann. När räddningstjänsten var på plats vid mopedbranden fick de ett nytt larm från samma område.

Lämnade genast platsen

– Det är några lastpallar på en gångbro som brinner. När vi håller på att packa ihop efter att ha släckt så kommer det några stenar flygande mot oss. Vi hoppar då genast in i bilen och lämnar platsen, säger Mattias Bergenheim vid räddningstjänsten i Uddevalla.

Varken personal eller fordon ska ha träffats av stenarna, som ska ha kastats av några ungdomar en bit bort.

– Det är nog den första gången i Uddevallas historia som det händer, så det är jättetråkigt.

Tände eld på bil

En stund senare larmades räddningstjänsten till ytterligare en brand, i en bil. Också den var i närheten. Enligt polisen var det några ungdomar som krossat en ruta på bilen och kastat in något brinnande.


LÄS MER: Polisbil slogs sönder – vittnen söks


– Vid den branden var det så mycket folk i rörelse ute vid bilen, så jag tror att det var därför vi inte utsattes för stenkastning där, säger Mattias Bergenheim.

"Försöker locka in oss i området"

Även under måndagskvällen förekom det stenkastning i området, men då var det polisen som blev utsatta.

– Vi har en arbetshypotes att de försöker locka in oss i området för att de ska kunna kasta sten på oss, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen region Väst.

– De träffade bara plåten på bilen. Men sen var det en privatbilist som fick en sidoruta krossad och glassplitter över sig, men i övrigt inga skador. Så det har varit lite oroligt i området.