Ungdomsgäng attackerade brandmän under utryckning

Publicerad

Under natten mot onsdagen larmades räddningstjänsten till ett flertal mindre bränder i Uddevalla.

Vid en brand i några lastpallar på en gångbro blev brandmännen attackerade av några ungdomar som kastade sten mot dem.

– Det är nog första gången i Uddevallas historia det händer, så det är jättetråkigt, säger Mattias Bergenheim, styrkeledare på räddningstjänsten i Uddevalla.

Räddningstjänsten larmades under natten till tre olika bränder i Uddevalla.

Första gången var runt midnatt då en moped brann. När räddningstjänsten var på plats vid mopedbranden fick de ett nytt larm från samma område.

Lämnade genast platsen

– Det är några lastpallar på en gångbro som brinner. När vi håller på att packa ihop efter att ha släckt så kommer det några stenar flygande mot oss. Vi hoppar då genast in i bilen och lämnar platsen, säger Mattias Bergenheim vid räddningstjänsten i Uddevalla.

Varken personal eller fordon ska ha träffats av stenarna, som ska ha kastats av några ungdomar en bit bort.

– Det är nog den första gången i Uddevallas historia som det händer, så det är jättetråkigt.

Tände eld på bil

En stund senare larmades räddningstjänsten till ytterligare en brand, i en bil. Också den var i närheten. Enligt polisen var det några ungdomar som krossat en ruta på bilen och kastat in något brinnande.

 

LÄS MER: Polisbil slogs sönder – vittnen söks

 

– Vid den branden var det så mycket folk i rörelse ute vid bilen, så jag tror att det var därför vi inte utsattes för stenkastning där, säger Mattias Bergenheim.

"Försöker locka in oss i området"

Även under måndagskvällen förekom det stenkastning i området, men då var det polisen som blev utsatta.

– Vi har en arbetshypotes att de försöker locka in oss i området för att de ska kunna kasta sten på oss, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen region Väst.

– De träffade bara plåten på bilen. Men sen var det en privatbilist som fick en sidoruta krossad och glassplitter över sig, men i övrigt inga skador. Så det har varit lite oroligt i området.

Relaterade ämnen
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER