Foto: Markus Hankins
 Foto: Markus Hankins

Polisen misstänker: Fel person sköts ihjäl

Publicerad

En man i 50-årsåldern avled natten mot torsdag av skadorna efter att ha skjutits i Brämaregården på Hisingen på onsdagskvällen.

Sex män i 20-årsåldern greps senare och anhölls för mord, grov misshandel och ringa narkotikabrott – två av dem har häktats, och två har släppts.

På tisdagen häktades också två andra män, vara en för mord, alternativt medhjälp för mord.

Elva timmar efter Hisingenmordet mördades också brodern till ledaren för Backagänget på en parkering i Angered.

(UPPDATERAD TISDAG 15.00)

# En man i 50-årsåldern har skjutits till döds i nära Kvilletorget i Brämaregården på Hisingen.

# Ytterligare en man vårdades på sjukhus – men fick lämna på torsdagsmorgonen.

# Fyra män har gripits av polis misstänkta för inblandning i mordet och ytterligare brott.

# Vid 09.20-tiden på torsdagen larmades SOS Alarm om att ytterligare en person skjutits i nordöstra Göteborg. Den personen ska ha skjutits i huvudet och polisen bekräftade under förmiddagen att han dött. Mannen var bror till ledaren för Backagänget, som mördades i ett brutalt attentat i maj 2014.

# På fredagen röt statsministern ifrån mot utvecklingen i Göteborg i TV4: "Vi vill inte att samhället ska fungera så här, sa Stefan Löfven i TV4:s Malou efter tio.

# Enligt uppgifter till GT slog polisen på fredagsmorgonen till mot ett flertal adresser runtom i Göteborg. Men enligt polisens presstalesman Thomas Fuxborg var detta inte del av någon särskilt insats utan bara "trygghetsskapande arbete".

# Under fredagen hördes de fyra unga män i 20-årsåldern som misstänks för mordet på mannen i 50-årsåldern i onsdagskväll. Tre av männen förnekar brott och ställer sig enligt sina advokater oförstående till anklagelserna. Den fjärde mannens advokat vill inte kommentera hans inställning.

# På lördagen grips ytterligare två män – och anhålls – misstänkta för mordet på Hisingen. På lördagskvällen släpps också två av de fyra männen som suttit anhållna sedan i torsdags.

# Häktningsförhandlingar inleds, och två män (båda födda 1995, som greps på torsdagen) häktas i Göteborgs tingsrätt för medhjälp till mord och grovt narkotikabrott, samt grov misshandel.

# På tisdagen, den 20 april, inleddes också häktningsförhandlingar mot två andra män – födda 1994 och 1995. Precis som de andra misstänka hör de hemma i norra Biskopsgården, och båda männen häktades. Den ene mannen för mord, alternativt medhjälp till mord. Den andre för grov misshandel, alternativt medhjälp till grov misshandel.

Två män skadades efter en skottlossning på Hisingen under onsdagskvällen. Foto: Anders YlanderTvå män skadades efter en skottlossning på Hisingen under onsdagskvällen. Foto: Anders Ylander
Två män skadades efter en skottlossning på Hisingen under onsdagskvällen. Foto: Anders Ylander
En man i 50-årsåldern fördes till sjukhus med livshotande skador och avled senare. Foto: Anders YlanderEn man i 50-årsåldern fördes till sjukhus med livshotande skador och avled senare. Foto: Anders Ylander
En man i 50-årsåldern fördes till sjukhus med livshotande skador och avled senare.  Foto: Anders Ylander
Den andre mannen hade lindriga skador som inte åsamkats av skott. Foto: Anders YlanderDen andre mannen hade lindriga skador som inte åsamkats av skott. Foto: Anders Ylander
Den andre mannen hade lindriga skador som inte åsamkats av skott. Foto: Anders Ylander
Polisen var snabbt på plats och spärrade av området. Foto: Anders YlanderPolisen var snabbt på plats och spärrade av området. Foto: Anders Ylander
Polisen var snabbt på plats och spärrade av området. Foto: Anders Ylander
Ett vittne såg genom sitt fönster hur en person låg på marken efter skottet. Foto: Markus HankinsEtt vittne såg genom sitt fönster hur en person låg på marken efter skottet. Foto: Markus Hankins
Ett vittne såg genom sitt fönster hur en person låg på marken efter skottet. Foto: Markus Hankins
Ett annat vittne såg sjukvårdspersonal utföra hjärt- lungräddning på en person. Foto: Markus HankinsEtt annat vittne såg sjukvårdspersonal utföra hjärt- lungräddning på en person. Foto: Markus Hankins
Ett annat vittne såg sjukvårdspersonal utföra hjärt- lungräddning på en person. Foto: Markus Hankins
Här lämnar ambulansen platsen efter skjutningen. Foto: Markus HankinsHär lämnar ambulansen platsen efter skjutningen. Foto: Markus Hankins
Här lämnar ambulansen platsen efter skjutningen. Foto: Markus Hankins

 

Det var klockan 21.24 på onsdagskvällen som polisen fick larm om en ny skottlossning på Hisingen – den här gången på Väderkvarnsgatan i Brämaregården.

En man i 50-årsåldern träffades med ett skott och läget blev livshotande. Mannen avled senare under natten mot torsdagen av sina skador på sjukhus. Tidigt på torsdagsmorgonen kom beskedet från polisen att mannen dött.

Enligt uppgifter till GT var den mördade mannen i 50-årsåldern helt ostraffad – men han hade en son som var känd av polisen.

Polisen misstänker att mordet kan vara ett misstag - att fel familjemedlem blivit skjuten.

Fick lämna sjukhuset

På platsen påträffades också en annan skadad man i 40-årsåldern. Hans skador var dock lindriga och har inte orsakats av vapeneld, enligt Lisa Klang på Sahlgrenska sjukhusets pressavdelning. Mannen fick på torsdagsmorgonen lämna sjukhuset, vilket polisen uppgett på sin hemsida.

De båda männen är enligt uppgifter till GT anhöriga till personer som är del av den organiserade brottsligheten i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg.

Tidigt under torsdagsmorgonen kunde polisen gripa fyra män i 20-årsåldern, även de hemmahörande i Biskopsgården. Männen anhölls för mord, grov misshandel och ringa narkotikabrott för eget bruk.

På torsdagen häktades också två av dem, för medhjälp till mord och grovt narkotikabrott, samt grov misshandel.

Männen fick efter gripandet genomgå en provtagning som visade att de hade tydliga tecken på drogpåverkan. En av männen dömdes tills i december förra året till narkotikabrott för att ha brukat kokain och cannabis.

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.

Mannens försvarsadvokat Hans Palm har sagt att mannen nekar till brott.

Vittnen hörde skottet

Flera vittnen återger samma version av händelsen.

Ett skott avfyrades – varpå flera personer försvann från platsen.

– Jag skulle precis gå och lägga mig när jag hörde en smäll. Sedan sprang flera människor från platsen, säger ett vittne.

– Vi satt och såg på tv när vi hörde en smäll. När vi tittade ut såg vi aktivitet utanför, flera poliser, säger ett annat.

Den skjutne rörde på sig

Ytterligare ett vittne har tittat ut genom sitt fönster efter att ha hört en knall – och där sett en man ligga på marken. Mannen ska först ha rört på sig men sedan blivit liggande helt stilla.

Ett fjärde vittne såg sjukvårdspersonal utföra hjärt- lungräddning på en till synes livlös man innan ambulans kom och avförde personen till sjukhus.

Ny skjutning på morgonen

På torsdagsmorgonen sköts ytterligare en person i Göteborg, den här gången i Angered i nordöstra delen av staden. En man i 30-årsåldern sköts på en parkeringsplats bara ett 50-tal meter från en förskola och avled senare. Mannen hittades sittande i förarsätet på en bil och rutan på dörren till förarens plats var krossad.

Mannen fördes med ambulans till sjukhus och enligt uppgifter till GT avled han av sina skador direkt på parkeringsplatsen. På brottsplatsen hittades fem tomhylsor.

– Han var skjuten i huvudet och hade ingen chans att överleva, säger en källa nära utredningen till GT.

Mannens identitet är fastställd och han är känd av polisen sedan tidigare. Polisen tror att skjutningen ägt rum strax innan mannen hittades, någon gång före 09.00 på torsdagsmorgonen.

Den döde mannen släpptes från ett fängelsestraff i februari i år och var bror till Backagängets tidigare ledare, som mördades med ett 30-tal skott i maj förra året. Han muckade efter nio månaders fängelse för grovt vapenbrott.

Två mordutredningar

En förundersökning om mord har inletts och ett större område spärrades efteråt av kring fyndplatsen.

Det pågår under tisdagen fortfarande två mordutredningar, men det är ännu oklart om skottlossningarna hänger ihop.

– Vi kan inte spekulera i sådana samband nu. Det är alldeles för tidigt för det, säger Björ Blixter.

Så sent som för en knapp månad sedan sköts två personer till döds på Hisingen i Göteborg. Två gärningsmän gick in på en krog på Vårväderstorget och öppnade automateld.

"Vill inte att samhället ska fungera så här"

Efter de nya morden i Göteborgs eskalerande gängkrig har statsminister Stefan Löfven kommenterat utvecklingen:

– Det är klart att jag blir bedrövad när ytterligare människor mister sitt liv. Det är något vi aldrig kan acceptera, vi ska inte ha mord och dödsskjutningar i vårt land, det hör inte hemma, inte någonstans.

Vid ett anförande i Göteborg på lördagen sa han också att man bör ta krafttag mot gängkriminaliteten.

– Det är viktigt att bekämpa brottslighet på riktigt, med polisiära metoder, rättsväsendet. Att stärka insatserna mot den organiserade brottsligheten och göra det svårare att få tillgång till olagliga vapen, låta myndigheter samarbeta för att bättre kringskära och göra det svårare för brottsligheten och lagföra dem som ska lagföras, säger Löfven som lämnade staden efter sitt anförande vid lunch.

Polisen: "Vi har inte gjort någon räd"

Samtidigt ska polisen ha haft ett intensivt arbete pågående i flera stadsdelar. Bland annat har personer kontrollerats i Biskopsgården, Brämaregården, Hisings Backa och Angered. Men enligt polisen är detta inte en effekt av något särskilt tillslag – utan rutinkontroller för att störa personer:

– Vi har inte gjort någon räd så att säga, utan är ute och jobbar trygghetsskapande, det vill säga med uniformerad polis i de drabbade områdena, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman.

– Sedan är vi ute även med både med civil och uniformerad personal kontrollerar dem som vi vet ingår i de olika gängen och försöker arbeta brottsförebyggande. Det gäller för oss att ligga på dem, att se vilka de umgås med och vad de gör, säger Fuxborg.

Fortfarande är ingen gripen, misstänkt för mordet i Angered. Men två män (födda 1995) häktades på söndagen misstänka för medhjälp till mord, grovt narkotikabrott och grov misshandel. På tisdagen häktades också två män, där den ene misstänks för mord, alternativt medhjälp till mord.

Den andre mannen häktas misstänkt för grov misshandel, alternativt medhjälp till grov misshandel.

Gustaf Nilsson
Gustaf Nilsson
Sanna Wikström
Sanna Wikström
Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER