Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brandman fördes till sjukhus efter utsläppet

Kemdykare ska gå in i byggnaden. Foto: Christer Grändevik

Under tisdagen pågick ett stort räddningspådrag i Bohus efter ett ammoniakutsläpp i Ale Arena i Ale kommun.

Allmänheten uppmanades att gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation.

– Det är giftigt att andas in, uppgav räddningstjänsten Storgöteborg. 

En brandman fick föras till sjukhus på grund av arbetet i värmen.

Men vid 13-tiden var läckaget under kontroll och faran över, uppgav räddningstjänsten.

Strax efter klockan åtta på tisdagsmorgonen kom larmet om ett ammoniakutsläpp vid ishallen Ale Arena i Bohus i Ale kommun. 

Räddningstjänsten var på plats med ett tiotal enheter från Surte, Kungälv, Kode och Göteborg, inklusive kemdykare och specialiststöd.

– Vi har spärrat av runt byggnaden där och stängt till så gott vi kan. Vi förbereder för att gå in med kemdykare för att täta utsläppet, sa Peter Zettersten, larm och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg inledningsvis.

Ambulans och räddningstjänst befinner sig på platsen med flera enheter. Foto: Läsarbild

Viktigt meddelande till allmänheten 

Räddningstjänsten i Storgöteborg gick klockan 9.25 ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten. 

Boende i Bohus och Surte uppmanades att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation. Även "Hesa Fredrik", utomhusvarningssystemet för VMA, ljöd efter automatlarm, uppger SOS Alarm. 

– Det är giftigt att andas in, därför har vi gått ut med detta, uppgav räddningstjänstens informationsansvariga. 

Polis upprättade en avspärrning på 300 meter runt platsen. Utsläppet ska ha berott på ett läckage inne i byggnaden.

Tre ambulanser larmades till platsen. Även räddningstjänst från Stenungsund fanns där för att bistå med experthjälp, eftersom de har petrokemisk industri i sitt område, skriver P4 Göteborg. 

Under arbetet med gasutsläppet fick en brandman föras till sjukhus. Han belastades av arbetet i värmen och fördes till sjukhus för kontroll. Läget uppgavs senare vara stabilt.

”Faran är över”

Vid 11.30-tiden var räddningstjänsten fortsatt kvar på platsen.

– Vi kemdyker just nu för att kontrollera om det finns någon ammoniak kvar i systemet eller om allt läckt ut, uppgav räddningstjänstens informationssektion.

Men vid 13-tiden var faran för allmänheten över, uppgav räddningstjänsten.

Då var läckaget under kontroll.

– Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, är avblåst, sa en presstalesperson vid räddningstjänstens informationssektion.

Räddningstjänsten kommer vara kvar på platsen under större delen av kvällen för efterbevakning och kontroll, skriver de i ett pressmeddelande.

Ishallen Ale Arena används främst för bandy av Surte BK och för allmänhetens åkning. Den invigdes 2007 men har just nu stängt för säsongen. Ammoniak är ett vanligt köldmedel i ishallar.

Fick evakueras

Johanna Vasell, 23, är närmsta granne till arenan och fick evakueras i samband med händelsen.

– Det var en avspärrning på 300 meter och vi bor bara 100 meter i från, så vi bor mitt i riskområdet kan man säga, berättar hon.

Johanna fick, tillsammans med sin sambo, försöka evakuera sina sju hästar så fort som möjligt.

– Allt gick så fort. Man hinner inte tänka så mycket, man agerar bara. Men jag blev ganska stressad, det är klart man blir.

Johanna Vasell bor granne med arenan och fick evakueras tillsammans med sina hästar. Foto: Privat

Hon skulle resa utomlands under eftermiddagen och hoppades att avspärrningarna skulle ha släppts tills dess.

– Jag skulle vilja kunna gå hem och hämta passet och resväskan, vi hann ju inte få med oss någonting. Vi fick med oss hunden och våra hästar, det var det. Men huvudsaken är att ingen kom till skada, säger hon.

På platsen arbetade man då fortfarande med full styrka, och Johanna hyllade räddningspersonalens insats.

– Många är här och engagerar sig och hjälper till, både poliser och brandmän. Jag tycker att man verkligen ska värna om dem, de är en väldigt viktig resurs.

Grannarna: "Sitter inlåsta"

Även Anne-Maria Larsson bor granne med Ale Arena, men utanför avspärrningarna.

– Räddningstjänsten kom och väckte oss vid åttatiden i morse och sa att vi skulle stänga fönster och ventilation på grund av gas. Jag har aldrig varit med om det i hela mitt liv innan.

Hon berättade att hon och hennes man bor precis utanför avspärrningen och såg ambulanser, fordon med blåljus på och poliser utanför huset.

– Min första tanke var ”nu brinner det”, så jag är bara glad att det inte var så. Men det är klart, det här är ju inte att leka med heller. 

Räddningstjänsten uppmanade initialt de boende att stanna inomhus.

– Vi sitter inlåsta här nu med fönster och dörrar stängda. Vi får sitta här och spela yatzy, sa Anne-Maria Larsson under tisdagsförmiddagen.

Kritisk mot kommunen

Larmet om VMA kom tidigt på morgonen och många boende i området har under dagen kritiserat bristen på information efteråt.

– Jag satt och drack mitt morgonkaffe när jag hörde Hesa Fredrik. Jag förstod att något hade hänt och blev jädrigt rädd, säger Lars Andersson, 71, från Alafors.

Han berättar att han försökte söka information direkt, men varken hittade något på kommunens hemsida eller andra officiella kanaler. Inte förrän efter en halvtimme fick han information via tv:n.

– Man vet inte vart man ska söka information och då vänder man sig till kommunen. Ale Arena är en kommunal angelägenhet så de borde informera bättre tycker jag. Nu tog det över en halvtimme att få veta hur farligt det var, det kan gå snabbare, säger Lars.

Lars Andersson kritiserar Ale kommun efter händelsen. Foto: Privat

Från Ale kommuns håll menar man dock att man gjort allt man kan.

– Det är ju räddningstjänsten som begär VMA, det är ingenting som kommunen är med och bestämmer. Jag antar att de informerade så fort de kunde, säger Karin Dickens, kommunikationsstrateg på Ale kommun och tillägger:

– Jag är faktiskt också kritisk på så sätt för informationen kommer ju inte till oss. Vi fick den i samband med att VMA gick ut. Nu måste vi titta på hur det kommer sig att kommunen fick det så sent.

Borde inte kommunen då informera invånarna om var man hittar information i stället?

– Vi försöker göra det löpande, jag har skrivit det flera gånger på vår facebooksida i dag att det är en räddningsinsats och att man ska lyssna på radion. Vi går ut med det så fort vi kan, säger hon.

 

Ammoniak

Lösningar med hög koncentration av ammoniak är starkt frätande och kan ge mycket allvarliga skador vid förtäring, hud eller ögonkontakt. Ammoniakgas är kraftigt irriterande på ögon och slemhinnor. Vid inandning av ammoniakgas i hög koncentration finns risk för andningsbesvär och lungskada.


Källa: Giftinformationscentralen 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!