Hells Angels-män skjutna under fest

Stor polisinsats i Mölnlycke.
Foto: MIKAEL BERGLUND/NYHETER STO
Foto: MIKAEL BERGLUND/NYHETER STO
Polisen arbetar innanför stora svpärrningar på söndagen.
Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN

Mc-klubben med kopplingar till Hells Angels arrangerade en fest i Mölnlycke.

Då dök ett annat gäng upp. Kort senare var sex män skjutna. Ytterligare två var knivskurna och/eller misshandlade.

– Av de skadade så finns det personer som tillhör Hells Angels, säger Sven Lindgren, polisens expert på kriminella mc-gäng i region Väst.

Elva män har anhållits misstänkta för försök till mord och grov misshandel, ytterligare en är frihetsberövad.

Polisen larmades vid 21.21 på lördagskvällen till en lokal i ett industriområde i Mölnlycke där en fest pågick. På platsen fanns flera skadade personer.

Senare kunde polisen bekräfta att en skottlossning ägt rum och att åtta män har skadats. Sex av männen är skottskadade, de två andra har knivskador och misshandelskador.

Enligt uppgifter till GT har skottlossningen kopplingar till gängkriminalitet. Enligt samma uppgifter är en man skjuten i magen och övriga skottskadade har träffats i underkroppen.

En allvarligt skadad

En man är allvarligt skadad och ligger nedsövd på Sahlgrenska sjukhuset under söndagskvällen. Tillståndet betecknas dock inte som livshotande, uppger man på sjukhusets pressjour.

– Denna person har inte kunnat höras. Övriga misstänkta, inklusive de som vårdas eller vårdats på sjukhus, har vi hållit förhör med, berättar chefsåklagare Karl-Erik Esbo på söndagskvällen.

En stor polisinsats pågick på platsen under natten. Ett område kring festlokalen har spärrats av och tekniker undersöker platsen.

En förundersökning gällande försök till mord inleddes omedelbart och flera personer hämtades in till förhör under natten mot söndagen.

Åtta till sjukhus

Männen ska ha hittats på två olika adresser som dock ligger geografiskt nära varandra, enligt SOS Alarm.

– Det är ett polisiärt ärende. Problemet är att vi har två ärenden på det, två skilda adresser, dock inte långt från varandra, sa Ola Nilsson, teamledare vid SOS Alarm.

Senare under tidiga söndagsmorgonen framkom alltså att ytterligare två män befann sig på sjukhus. 

En skottskadad man har själv sökt vård på ett sjukhus i Skaraborg efter händelsen – polisen kan därför inte utesluta att det kan finnas fler skadade som ännu inte uppsökt sjukhus. Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst, sammanfattar skadeläget under söndagsmorgonen:

– Det är fem stycken på sjukhus som är skottskadade, sen har ytterligare två kommit in som är misshandelsskadade. Sen är det ytterligare en person som har kommit in i Skaraborg på sjukhus (med skottskador, reds. anm.) där – så vi vet ju i nuläget inte hur stor omfattning det här har. Men vi får ju gå på de uppgifter vi har från sjukhuset, säger han.

Totalt vårdades alltså åtta män, sex av dem med skottskador, på sjukhus initialt. 

Polisens presstalesperson Tommy Nyman.
Foto: HENRIK JANSSON
Polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.
Foto: POLISEN

Hells Angels-personer skadade

Innanför polisens avspärrningar har en supporterklubb till mc-gänget Hells Angels sina lokaler. Enligt uppgifter till GT så har skjutningen kopplingar till gängkriminalitet – något som polis bekräftar klockan 11.00 söndag. Man skriver: ”Det finns kopplingar till en mc-klubb i förundersökningen. Dels via lokalen och dels via involverade personer.” Kriminalkommissarie Sven Lindgren, polisens expert på kriminella mc-gäng i region Väst:

– Jag har blivit informerad om händelsen under natten och kan säga som så  att av de skadade så finns det personer som tillhör Hells Angels.

Vet ni eller har någon teori om vilka som kan ligga bakom attacken?

– Där för får jag passa och hänvisa till förundersökningssekretessen.

Hur vanligt är det att folk med bekräftade kopplingar till ett av de stora mc-gängen attackeras i Sverige på det här sättet?

– Det har varit extremt ovanligt med sådana ända sedan de stora mc-krigen under 90-talet.


LÄS MER: Bandidosmännens knarkgömma – i Mölnlycke


Han vill inte spekulera i hur stora riskerna för hämndattacker är i nuläget.

Sven Lindgren vill inte uttala sig om exakt hur många av de skadade som tillhör eller har kopplingar till mc-gänget. Han kan inte heller uttala sig om de tolv män som nu sitter anhållna misstänkta för brott i samband med händelsen.

– Detta med hänvisning till förundersökningssekretessen, säger Lindgren, som först uttalade sig för GP.

Men enligt TV4 ska åtminstone tre av de skadade ha en officiell status inom Hells Angels.

Enligt uppgifter till GT så ska även de som tros ligga bakom skjutningen kunna kopplas till gängkriminalitet.

– Det är ett lokalt knutet mindre gäng, eller snarare en konstellation, säger vice chefsåklagaren Karl-Erik Esbo som lett förundersökningen initialt.

Utesluter inte hämndaktioner

Enligt åklagaren har konstellationen inte en direkt koppling till mc-världen.

– Nej, det stämmer.

Han vill dock inte gå in på det exakta händelseförloppet. Upprinnelsen till händelsen tycks enligt åklagaren vara en konflikt mellan de två grupperna som uppstått antingen under den aktuella kvällen eller tidigare.

– Det kan jag möjligtvis svara på lite senare. Jag har inget att säga om händelseförloppet. Men jag kan kommentera att det är de två grupperingar anhållna.

Befarar ni hämndaktioner?

– Det är väl aldrig uteslutet förstås. Men det är inget som vi särskilt funderar eller tänker på i det här skedet, säger Esbo.

Polisens arbete kommer att fortsätta på platsen under hela söndagen.
Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN

Elva anhållna

Under natten och förmiddagen har alltså tolv män anhållits av åklagare misstänkta för olika brott i samband med händelsen. En av männen släpptes senare då misstankarna mot honom har minskat.

Ytterligare en är frihetsberövad.

– Ytterligare en person är alltså frihetsberövad. Men vi har inte kunnat delge den här personen misstanke, och därför kan vi inte heller anhålla denne, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst.

Det handlar om den allvarligt skadade mannen.

Alla anhållna är i 25-50-årsåldern. De aktuella brottsrubriceringarna är försök till mord och grov misshandel. Samtliga är skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden.

Vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo:

–  Utöver teknisk utredning fortsätter nu arbetet med förhör av vittnen och de misstänkta för att tydligare klargöra vad som skett.

”Kräver stora resurser”

Polisen sa under natten att händelseförloppet rör sig över flera platser, men att det handlar om ”ett geografiskt begränsat ställe”. Det finns i nuläget inga uppgifter om hur många som befann sig i festlokalen när skottlossningen ägde rum. 

Polisens arbete kommer att fortsätta i Mölnlycke under hela söndagen. Tekniker anlände under förmiddagen.

– Jag förutsätter att vi kommer hålla avspärrningarna hela dagen, det här är en stor händelse med tolv anhållna. Det kräver stora resurser från vårt håll, säger Stefan Gustafsson.

Åklagaren meddelar under söndagskvällen:

–  ­­­­­­Ett stort antal poliser har arbetat med utredningen under söndagen och förhör med ett stort antal personer har genomförts. En teknisk undersökning av brottsplatsen har påbörjats men är inte avslutad. Utredningen är inriktad på att klargöra vad som inträffat. Det finns ännu inget klarlagt motiv till händelsen, säger Karl-Erik Esbo i ett pressmeddelande.

Har varit lugnt

Många Mölnlyckebor passerar platsen för uppgörelsen under söndagen. Elisabeth Clausen är en av dem.

– Jag promenerar ofta förbi här när jag är ute med mina hundar, Droma och Chang. Tack och lov var vi inte ute när det här hände under gårdagskvällen.

Jag promenerar ofta förbi platsen där de sköt när jag är ute med mina hundar, Droma och Chang", berättar grannen Elisabeth Clausen.
Foto: Mikael Berglund/NyheterSTO

Elisabeth Clausen blundar inte för att det finns kriminalitet i Mölnlycke, men är ändå förvånad över lördagens brutala uppgörelse.

– Det här mc-gänget håller till bara några hundra meter från där jag bor, men jag har knappt märkt av dem. Jag visste inte ens att de var kvar i området.

– Men man kan inte undgå att se att handlas med knark ganska ofta, det sker ibland helt öppet. Men generellt tycker jag det är har blivit lugnare i Mölnlycke den senaste tiden.

Lugnet upphörde under lördagskvällen.

– Det är klart att man blir skärrad av det som hänt. Tänk om jag gått förbi med mina hundar precis när det hände.

LÄS MER: Mc-gängens taktik: Vill  värva vilsna unga män

LÄS MER: Så växer Hells Angels och Bandidos i Sverige