Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larm om livsfara vid Gekås i Ullared

Trafikarbetare slår larm om stressade bilister på väg till Gekås. Foto: ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Katarina Bokström, trafiksäkerhetsexpert på NTF. Foto: Lovisa Bokström
I en enkät som gjorts av Seko uppger 81 procent av de som svarat att de oroar sig för arbetet. (Genrebild ) Foto: Jens L'Estrade

En hittills regnig sommar och semestertider betyder mycket trafik på vägen som leder till Gekås i Ullared.

Under sommaren pågår ett vägarbete på vägen dit och nu slår vägarbetare larm om bilisternas livsfarliga beteende.

En av dem berättar för Hallands Nyheter hur en del människor blir desperata och gör allt för att ta sig förbi vägarbetet.

– Ingen som jobbar på det här sättet ska behöva riskera att sätta livet till, säger Katarina Bokström, trafiksäkerhetsexpert på NTF.

I förra veckan kom en rapport från Väg- och trafikforskningsinstitutet som beställts av Trafikverket. I rapporten kritiserades hur låga priser prioriteras framför säkerheten vid upphandlingar.

– Det är ett betydligt tuffare klimat i trafiken nuförtiden. Trafikanternas inställning har förändrats, de ska fram till varje pris och börjar tuta för minsta lilla, säger en vägarbetare till Hallands Nyheter.

Han nämner ett pågående vägarbete på vägen som leder till Ullared och Gekås och berättar att delar av bilisterna blir desperata och gör vad som helst för att komma förbi vägarbetet fram till shoppingen.

81 procent oroar sig

Lars-Ove Svantesson är regionalt skyddsombud på fackförbundet Seko och han berättar att oron bland arbetarna har ökat över tid.

– Vi gjorde en enkät som gick ut till över 1000 medlemmar. 81 procent är oroliga över situationen på jobbet. Vi gjorde samma undersökning 2009 och 2011 och procenten ökar.

Seko har också gjort undersökningar ute på arbetsplatserna berättar Lars-Ove Svantesson - 16 stycken fördelade över landet och 68 procent av bilisterna körde för fort vid kontrollerna.

– Bilisterna har blivit nonchalanta generellt i samhället men det är ett storstadsproblem egentligen, ju närmare vi kommer de stora städerna desto mer stressat blir det.

"Lägsta priset vinner alltid"

Han riktar samma kritik mot upphandlingarna som Väg- och trafikforskningsinstitutet gjorde i sin rapport.

– Det lägsta priset vinner alltid och det fuskas ibland med skyddet. Många entreprenörer sköter sitt jobb utan att göra avkall på skyddet, men det finns undantag också och det i en kombination med stressen i samhället.

Från Trafikverkets sida menar man att om en leverantör inte sköter säkerheten är det något som kan påverka framtida upphandlingar – om inte leverantören skött säkerheten kan de riskera att inte få förtroende med nya uppdrag.

– Samtidigt är det svårt att diskvalificera ett helt företag från alla uppdrag om en enskild platschef någonstans har gjort ett misstag, säger Björn Svensson, förvaltare av upphandlingsmallar på Trafikverket till Hallands Nyheter.

"Brister i hänsynen"

Katarina Bokström är trafiksäkerhetsexpert på NTF och hon menar att frågan om säkerheten lyfts när det sker olyckor med dödlig utgång, i april omkom en 55-årig brandman efter att ha blivit påkörd vid en olycksplats i Bohuslän.

– Det har varit en del dödsolyckor i år med räddningstjänstpersonal och då kommer frågan även om säkerheten vid vägarbeten. Det ska inte vara så att någon som jobbar på det är sättet ska behöva riskera att sätta livet till, säger hon.

Hon spekulerar i vad hon tror kan hända om bilisterna inte visar hänsyn vid olycksplatser och vägarbeten.

– Det brister i hänsynen, det går fortare och blir bättre om man låter de som ska göra jobbet att göra det. De flesta gör det men tillräckligt många tränger sig förbi. Vad som händer tillslut är att man förmodligen får stänga av vägen oftare och det är ju bara jobbigare för framkomligheten. Men vi kan inte chansa med säkerheten, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!