Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tiotal lägenheter skadade – sprängladdning exploderade

GT:s Johanna Waak rapporterar från platsen.
Sent på onsdagskvällen inträffade en kraftig explosion vid ett flerfamiljshus i Majorna i Göteborg.
Foto: Robert Nilsson
Explosionen ägde rum i Majorna sent på onsdagskvällen
Foto: Johanna Waak
Sent på onsdagskvällen inträffade en kraftig explosion vid ett flerfamiljshus i Majorna i Göteborg.
Foto: Johanna Waak

Sent på onsdagskvällen inträffade en kraftig explosion vid ett flerfamiljshus i Majorna i Göteborg.

Enligt polisen är det en sprängladdning som detonerat – ingen person kom till skada men däremot skadades ett tiotal lägenheter.

– Det kändes som att hela huset lyfte och jag förstod inte riktigt vad som hade hänt, det var väldigt läskigt, säger Nina Calvo som bor mittemot den drabbade fastigheten.

Den kraftiga explosionen hördes strax före midnatt på onsdagskvällen på en innegård i ett flerfamiljshus i Majorna i Göteborg.

– Det lät som en bomb. Allting skakade, förklarar en läsare som hört av sig.

Explosionen hördes lång väg och många larmade polisen.

Enligt polisen larmades flera utryckningsfordon ut till området och flerfamiljshuset evakuerades.

– Det är flera skador på den. Men inga personskador. Vi betraktar ärendet som allmänfarlig ödeläggelse, säger Jens Christensen.

Ett tiotal lägenheter fick skador i samband med detonationen.

– Alla de boende kan dock bo kvar, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst. 

Bombskyddet kallades ut 

Nationella bombskyddet var på plats under natten.

– De har gjort bedömningen att det inte finns någon risk för en sekundär explosion och har lämnat. Tekniker är på plats. Vi släpper på trafiken och håller på med dörrknackning i området, säger Jens Christensen.

Ingen skadades fysiskt i samband med detonationen

Nina Calvo, 44, bor mittemot den skadade fastigheten och berättar att hon vaknade upp av den kraftiga smällen.

– Eftersom jag vaknade upp så hastigt trodde jag att jag vaknade från en mardröm. Men jag såg hur mina grannar sprang ner och när jag tittade ut genom fönstret förstod jag vad som hade hänt, säger Nina Calvo som också talat med Göteborgs-Posten.

Grannen: ”Man är skärrad”

När hon kom ner till innergården, precis där explosionen inträffade, kände hon en lukt av sot och damm. Hon såg även flera fönsterrutor som hade krossats av tryckvågen och bilar som skadats.

– Man vågade inte gå allt för nära. Jag pratade också med min mamma som bor på Hisingen och hon hade hört smällen hela vägen bort till henne. Det är svårt att fatta. Det här är ingenting man känner till, det är ingen jordbävning eller åska, säger Nina Calvo.

Nina Calvo bor mittemot den drabbade
Foto: Privat. / Privat.

Är du orolig?

– Nej, personligen skulle jag inte vilja säga det. Men det är klart att man är vaksam över att gå där och man är skärrad efter smällen. Det hade ju kunnat sluta mycket värre och det gick förhållandevis bra ändå.

”Misstänkt sprängladdning”

Jens Christensen berättar under morgonen att tekniker undersökt explosionen.

– Det är ingen handgranat. Teknikerna tror att det rör sig om en misstänkt sprängladdning som detonerat, säger Jens Christensen.

Polisen har avvecklat och även hävt avspärrningarna som var kring fastigheten under natten. Det finns varken någon misstänkt eller gripen för händelsen.

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Under onsdagsförmiddagen har polisen ingen tydlig motivbild till händelsen.

– Vi har ingen känd motivbild till varför sprängladdningen exploderade där, säger Thomas Fuxborg.

Under torsdagen hade polisen fått in en del uppgifter. Enligt polisen undersöker de motivet till explosionen och till GP säger presstalespersonen Thomas Fuxborg att bomben kan ha ”placerats på fel ställe”

Enligt tidningen står en man skriven på den aktuella adressen som har varit med i en utredning med personer med kopplingar till kriminella gäng i Biskopsgården. 

– Det är klart att det förekommer ju en mängd olika konflikter i staden, att det är kopplat till det är inte helt otroligt men det finns inget som tyder på det just nu, säger förundersökningsledaren Björn Palm.