Lärde sig tala igen
– med hjälp av Bamse

Karin Zätterman, 57, fick en stroke och tappade sitt tal. På sin väg tillbaka fick hon hjäl av sin son som läste Bamse för henne.
Foto: Per Wissing
När Karin Zätterman drabbades av afasi fick hon hjälp att lära sig läsa igen av sin son. Han tog fram en Bamsetidning och sa till henne att läsa Lille Skutts repliker.
Foto: Privat
Karin och hennes man Thomas.

Karin Zätterman fick en stroke och tappade talet.

I sin kamp för att komma tillbaka fick hon hjälp av sin son.

– Han läste Bamse för mig och sa till mig att läsa Lille Skutts repliker, de enkla, säger hon

För elva år sedanförändrades livet för Karin Zätterman, 57, i Taberg utanför Jönköping. Hemmets Journal har tidigare skrivit om hennes historia.

En januarimorgon vaknade hon upp med kraftig huvudvärk och spydde i sängen. Sedan tappade hon medvetandet.

Hon vaknade upp i en sjukhussäng i Linköping och såg sin syster och svåger se väldigt allvarliga ut. Om operationen hade dröjt bara en stund längre så hade hon inte vaknat upp alls.

– Jag undrade var min man var, men han stod på högersidan och där har jag fått ett synbortfall, säger hon.

En ärftlig missbildning

Karin Zätterman hade en ärftlig missbildning i hjärnan på vänstersidan som orsakade hjärnblödningen. Hon förstod snart att allt inte stod rätt till med hennes tal.

– Jag tyckte att jag pratade men de förstod inte vad jag sa. Det var frustrerande. Till att börja med kunde jag bara säga ja, nej, svårt och vet inte.

Alla strokeskador är olika och av läkarna fick hon beskedet att hon skulle kunna träna upp sitt tal, men att det inte var en självklarhet.

– Jag bestämde mig med en gång att göra allt vad jag kan för att komma tillbaka. För mina barns skull, för min familj.

Efter sju veckor på sjukhus kom hon hem. Då kom hennes då nioårige son med en Bamsetidning och ville läsa för henne, hjälpa henna att komma tillbaka. Ett par månader senare tog han nästa steg.

– Då så han att han tyckte att jag skulle läsa Lille Skutts repliker, de enkla. Så skulle han läsa de svåra. Det var inte lätt, men det betydde mycket. Det var så gulligt, säger hon.

Sonens nästa steg var att traggla Fader vår med sin mamma. Den var svårare, men Karin Zätterman lärde sig den till slut.

"Fick bra hjälp med logoped"

Hon fick även professionell hjälp. Halvåret innan stroken blev hon utbränd och var sjukskriven. Då var det svårt att få hjälp med rehabilitering.

– Efter stroken fick jag bra hjälp med både logoped och arbetsterapeut. Om jag fortfarande bara varit utbränd vet jag inte hur jag hade mått i dag. Jag tror att jag har ett bättre liv i dag, jag är lugnare och gladare.

I dag är hennes tal nästan helt tillbaka och hon både skriver och läser, men hon ser det som att rehabiliteringen kommer att fortsätta resten av livet. Hon är aktiv i både afasiföreningen och afasiförbundet och har skrivit en uppsats om afasi. Just nu arbetar hon för ett afasihus i Jönköping.

– Livet är så värdefullt och viktigare än så mycket annat. Jag har fått en andra chans, säger Karin Zätterman.

Afasi

• Afasi är svårigheten att tala, förstå tal, läsa och/eller skriva, men ofta oförändrat intellekt. Det kan också innebära svårigheter att känna igen siffror och att räkna.

• En del kan bli återställda, men för de flesta är svårigheterna något man får lära sig att leva med.

• Det är en osynlig funktionsnedsättning som begränsar livet eftersom man har svårt att kommunicera och vara delaktig i samhället.

• Afasi beror på en skada i hjärnan som kan uppkomma vid stroke, tumör eller vid slag mot huvudet vid till exempel trafikolycka, idrottsskada eller gatuvåld.

• Omkring 12 000 personer i Sverige drabbas av afasi varje år.

Källa: <a target="_blank" href="http://www.afasi.se/om-afasi/"><strong>afasi.se</strong></a>