Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lärarvikarie stoppas efter kopplingar till islamistskola

GT:s reporter Daniel Olsson om avslöjandet kring Vetenskapsskolan.
Vetenskapsskolan stängdes under tiden kvinnan hade en framträdande roll: i augusti började hon undervisa i Göteborgs kommunala skolor.
Foto: Daniel Olsson
Förre rektorn på Vetenskapsskolan, Abdel Nasser El Nadi.

En av ledarfigurerna bakom numera nedlagda Vetenskapsskolan har sedan i augusti undervisat på kommunens skolor i Göteborg.

Efter en intern utredning och kontakter med Säpo gavs hon häromveckan grönt ljus av kommunen. 

Men efter att GT börjat ställa frågor och begärt ut handlingar tvärvänder nu kommunen.

– Vi kommer inte anlita henne igen, säger Larissa Muslijovic, enhetschef vid bemanningsenheten.

Kvinnan blev förra året en av de ledande personerna för numera nedlagda Vetenskapsskolan. Säkerhetspolisen och Skolinspektionen ansåg att kvinnan hade kopplingar till den radikala islamistimamen och rektorn Abdel Nasser El Nadi, även efter att han lämnat skolan. 

GT:s granskning kunde också avslöja att IS-återvändare fortsatt arbeta på skolan under den nya ledningen. Enligt Säpo fanns det risk för att eleverna skulle ”utsättas för radikalisering och rekrytering till miljöer som accepterar våld eller grov brottslighet som metod för politisk förändring”

Det fick Skolinspektionen att i december förra året slutligt stänga skolan – som då hade hunnit byta namn till Safirskolan. 

Föräldrar agerade

Nu kan GT avslöja att kvinnan, som alltså hade en ledande roll i ökända Vetenskapsskolan, fått nya uppdrag. Denna gång inom den kommunala grundskolan i Göteborg där hon började undervisa i augusti. 

– Ja, det stämmer, säger kvinnan och ber oss återkomma senare, efter arbetsdagens slut. 

Därefter gör hon sig oanträffbar.

Rekryteringen av kvinnan som lärarvikarie skapade tidigt diskussioner och ledde till en veckolång kommunal utredning.

Redan inför första arbetsdagen, då kvinnan skulle gå in på en veckas vikariat i en andraklass, väckte valet av vikarie reaktioner bland föräldrar till skolbarnen. 

Fick grönt ljus

”Rektorn skickade ut ett nyhetsbrev till skolklassens vårdnadshavare om att vikarien ... kommer att inleda lektionerna under första veckan. Någon timma senare fick rektorn samtal från oroliga Vårdnadshavare”, skriver kommunen i utredningen.

Under utredningens gång fortsatte kommunen betala ut lön till kvinnan medan hon själv fick stanna hemma. 

Resultatet av utredningen blev att hon fick grönt ljus för fortsatta lärarvikariat i Göteborgs grundskolor. Men efter att GT under fredagen började ställa frågor till kommunen och begärde ut handlingar ur kvinnans personalakt tvärvänder nu Göteborgs stad.

– Vi kommer inte anlita henne igen, säger Larissa Muslijovic, enhetschef vid grundskoleförvaltningens bemanningsenhet.

– Vi har gått igenom igen och läst lite mer i bakgrundshistorien.

Är det någon ny konkret information som framkommit?

– Det är information som visar på en mer starkare koppling till den här före detta ägaren (Läs: Abdel Nasser El Nadi). Det är ny information som gör att vi nu ändrar vårt beslut. 

Säpo kopplades in

Enligt Larissa Muslijovic är det efter nya kontakter med Skolinspektionen som deras beslut nu ändras. Under utredningen var förvaltningen även i kontakt med Säpo som, enligt kommunens handlingar, inte kunde säga något om det enskilda fallet men rekommenderade samtal om lärarvikariens värdegrund:

”Hur ser hon på vår värdegrund, hur ser hon på personen som anges i Skolinspektionens rapport och den miljön i stort?”

I maj 2019 togs Vetenskapsskolans grundare och dåvarande rektor Abdel Nasser El Nadi i förvar, tillsammans med flera andra radikala islamister. Men Säpo och Skolinspektionen har bedömt att han fortfarande hade ett inflytande över skolan, bland annat genom kvinnan. 

Så sent som i måndags var kvinnan inne som vikarie på en av Göteborgs grundskolor. Men efter onsdagens beslut blir det, enligt Larissa Muslijovic, enhetschef vid grundskoleförvaltningens bemanningsenhet, inga fler uppdrag.

– Vi övervägde risken för påverkan på elever, säger hon. 

Det låter lite som att ni har fattat ett beslut efter en längre tids utredning, men så fort som ni kontaktas av media fattar ni ett annat beslut?

– Nej, men så var det inte.

Eftersom det rör sig om en timavlöning behöver inte förvaltningen formellt göra någon uppsägning.

– Vi behöver inte säga upp personen. Anser vi att vi inte har förtroende för personen så slutar vi erbjuda flera vikariat.

Se mer:

IS-återvändare undervisar barn på Vetenskapsskolan.