Lärarnas protestbrev – mot vegetarisk skolmat

Personal på en skola på Orust har skrivit till kommunen och klagat på att det serveras allt mer vegetarisk mat på skolan. De menar att barnen får för lite energi och att de inte kan tillgodogöra sig undervisningen på eftermiddagarna på grund av trötthet.
Foto: Shutterstock

Lärare på Orust anser att vegetariska skolluncher ger trötta barn som inte orkar med undervisningen.

I ett brev till kommunen varnar de för sjunkande skolresultat på grund av maten.

– Vi har många barn som är vegetarianer. De äter vegetariskt varje dag och presterar bra i skolan, säger Charlotte Odhe, kostchef på Orust kommun, som inte håller med om att vegomaten gör barnen orkeslösa.

På Orust finns ett politiskt beslut om att det en dag i veckan ska serveras vegetarisk mat i kommunens skolor.

Nu reagerar lärare och övrig personal på Ängås skola, årskurs 4-6, och menar att det serveras allt mer vegetarisk mat i skolan och att eleverna som inte tycker om maten saknar ork och energi på eftermiddagarna.

I ett brev till kommunen skriver de:

”Vi anser att kommunen nu måste ta en ordentlig funderare kring vilka konsekvenser detta får för eleverna och för deras skolresultat. Vi ser att vi har en hög andel barn som inte kan tillgodose sig lektionerna på eftermiddagarna och det kommer i förlängningen att innebära sjunkande skolresultat.”

Detta skrevs inför ett tema med enbart vegetarisk mat som genomfördes på Orust under en vecka i februari och som Lokaltidningen STO var först med att uppmärksamma.

Lärare: ”Elever som inte gillar det faller ur”

Lärarna konstaterade i sitt brev att det bland barn och föräldrar pratades om temaveckan som ”bantarveckan” och de skrev i brevet: ”Vi äter broccoli, ost- och blomkålsrätter varje vecka vilket gör att vi direkt ser att de elever som inte gillar det faller ur.”

– Vi tog ett eget beslut om att ha en vegetarisk vecka eftersom det ligger i tiden att prata om klimatsmart mat. Vi ville testa det och se hur det föll ut. Vi behöver ha ett proteinskifte där vi går från animalier till vegetabiliska proteiner och vi vill försöka dra vårt strå till stacken, menar Charlotte Odhe, kostchef i Orust kommun.

Charlotte Odhe, kostchef i Orust kommun
Foto: Privat

Hon håller inte med om att den vegetariska maten skulle göra barnen trötta.

– Lärarna har pekat mycket på att eleverna är trötta på eftermiddagarna för att de inte äter tillräckligt i bamba. Men det är ett problem oavsett om det är vegetariskt eller inte. Vi har många elever som är vegetarianer och som äter vegetariskt varje dag och samtidigt presterar bra i skolan, säger Charlotte Odhe.

”Negativa hörs mest”

Hon menar att den vegetariska veckan fått både ris och ros och säger att de som gillat temat uttryckt stolthet över att de bor i en kommun där man tänker på klimatet och vågar genomföra den här typen av satsningar.

– Men det är tyvärr de som är negativa som hörs mest. Jag har inte hört något från andra skolor på Orust. Där har man varit nöjda. Det finns heller inget som pekar på att barnen är extra trötta just på måndagar när vi har vegetarisk mat.

Charlotte Odhe menar att det inte är några konstiga maträtter som erbjuds:

– Vi serverar vegetarisk lasagne, potatisbullar och rätter som eleverna känner igen som vi vet är populära. Vi har haft vegetariska alternativ under lång tid innan vi införde den vegetariska dagen och då har vi haft möjlighet att se vad eleverna tycker om och inte.

Personal på en skola på Orust klagar över att det serveras allt mer vegetarisk mat i skolmatsalen. Barnen äter dåligt och blir trötta, menar de i en skrivelse till kommunen.
Foto: Shutterstock

Carina Björn, förälder som är engagerad i verksamhetsrådet för Ängås skola, tycker inte att det fungerar tillfredsställande med den vegetariska kosten.

– De smyger in detta. Det blir för ofta. Det är inte bara en dag utan det kan vara flera dagar i veckan ibland. Barnen gillar vanlig mat som köttbullar och potatismos. Det är ganska många vuxenpoäng på bönröror , oliver och blomkålsgratäng, säger hon.

Ängås skolas lärare avslutar sitt brev med att det ”för allas skulle måste ske en förändring”: ”Det är en stor del av elevernas undervisningstid som ni ansvariga för kosten i skolan dribblar med.”