Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lärarna säger upp sig – då läggs skolan ned

Varola skola har inte fått några nya lärare. Då läggs skolan ner.Foto: Google Maps

Alla lärare på Varola skola i Skövde har sagt upp sig och behöriga nya lärare har inte kunnat rekryteras.

Nu talar allt för att skolan kommer att läggas ner.

– Det känns som ett slag i ansiktet, alla föräldrar reagerade med bestörtning, säger Christian Nordlund, 36, vars son Edvin går på skolan.

Det har varit en turbulent höst för personal, elever och föräldrar på Varola skola utanför Skövde, där elever från förskoleklass till och med årskurs sex går.

När det fattades pengar i budgeten bestämdes det att delar av en tjänst skulle tas bort. Då sade samtliga skolans tre lärare upp sig i protest.

Nyrekryteringen av lärare har inte gått som skolan hoppats på och nu tyder allt på att den kommer läggas ner. Skövde Nyheter skriver att det är något som Allianspartierna och Socialdemokraterna kommit överens om och det slutgiltiga beslutet kommer att tas den 20 november.

– Allt talar för att skolan kommer att läggas ner. Alla lärare har slutat och vi har inte hittat nya behöriga lärare. Det är stor lärarbrist i Sverige och vi behöver lärare med bred behörighet, säger skolans rektor Caroline Frisell Ivarsen och fortsätter:

– Det känns tungt, det är en svår situation för alla involverade.

Föräldrarna informerades

Under tisdagskvällen hölls ett möte på skolan där barn- och utvecklingsnämndens ordförande Orvar Eriksson, C, meddelade nyheten.

– Politikerna står enade bakom beslutsförslaget. Det är svårt att hitta behöriga lärare, speciellt här på landsbygden. Vi har inte heller närliggande lärarutbildningar, säger han.

Orvar Eriksson berättar att endast en behörig lärare har sökt tjänsten men att denna senare visade sig olämplig. 

–  Vi hade hoppats på att fler skulle söka. Det känns tråkigt, vi har kämpat för landsbygden i alla år. Eleverna får flytta till en närliggande skola som ligger åtta kilometer bort, det blir en halvtimmes längre skolväg.

"Det här skapar nya orosmoment"

Christian Nordlund är förälder till Edvin, 10, som går på Varola skola. Han blev bestört när han fick beskedet om den troliga nedläggningen. 

– Jag och alla föräldrar blev bestörta. Det finns mycket känslor i det här. Min son blev ledsen och jag fick ägna kvällen åt att trösta honom och lova honom att blir bra i framtiden, säger Christian Nordlund.

Christian Nordlund med sonen Edvin.Foto: Privat

Varola skolas nedläggning skapar oro hos föräldrar och elever som nu måste lägga ner tid på att skapa en helt ny tillvaro, menar Christian.

– Det här skapar nya orosmoment, nu måste man tänka på ny skola, längre väg och skolskjuts. Många har flyttat hit just för att det finns en bra, liten och närliggande skola, säger han.