Linn Sørensen chockades när hon gick in på Periscope och skrev om det på Facebook. Foto: SkärmdumpLinn Sørensen chockades när hon gick in på Periscope och skrev om det på Facebook. Foto: Skärmdump
Linn Sørensen chockades när hon gick in på Periscope och skrev om det på Facebook. Foto: Skärmdump
Foto: SkärmdumpFoto: Skärmdump
 Foto: Skärmdump

Lärarens varning för appen Periscope

Publicerad

Pojkar dödshotas och flickor uppmanas att visa sig nakna.

Läraren Linn Sørensen, 27, chockades av hur barn och ungdomar utsätts på appen Periscope.

– Jag kände en frustration, jag ville bara stoppa det, säger hon.

Linn Sørensen, 27, arbetar som lärare på en skola i Trollhättan. När hon en sen kväll provade appen Periscope, som låter användare sända video live inför följare, fick hon en chock.

Hon ville se hur unga använde appen, och fick ses hur en nioårig pojke som sände live utsattes för allvarliga påhopp i kommentarsfältet.

"Feta mongo", "Hade jag varit din morsa hade jag tagit livet av mig" och "Kom till Göteborg så ska vi slå ihjäl dig" var några av många kommentarer hon såg dyka upp under pojkens livesändning.

"Ville bara stoppa det"

Flera hundra personer ska ha följt livesändningen – och således även ha sett kommentarerna.

Linn var bestört.

– Jag kände en frustration, jag ville bara stoppa det. Jag tänker på hur det påverkar honom, säger hon.

Kvällen därpå tittade hon på en ny livesändning i appen.

Två 14-åriga tjejer satt tillsammans framför kameran under rubriken "Sanning eller konsekvens". Även deras kommentarsfält fylldes snabbt med hatfulla kommentarer och olämpliga uppmaningar.

– De fick uppmaningar att visa upp sina kroppar och göra saker med varandra, vilket de gjorde efter mycket tjat från såväl ungdomar som vuxna män. Jag kände en vanmakt, särskilt eftersom jag är förälder själv, säger Linn.

Alla har ett ansvar

Linn Sørensen tycker att det är viktigt att såväl lärare som föräldrar tar ansvar och samtalar med barn och ungdomar om riskerna med sådana sociala nätverk. Hon ser att problemet med näthat och mobbning i appar som Periscope växer.

Hon påpekar även att det här är ett samhällsproblem som alla har ett gemensamt ansvar för att motarbeta.

– Jag tror inte att man bara genom att vända sig till barn och unga kan få dem att bry sig. Det handlar om att vuxenvärlden runtom ska ta de samtalen hela tiden, säger hon och fortsätter:

– Det verkar hopplöst att stoppa appen, men vi kan hjälpas åt att minimera skadan den orsakar. Vi ska inte stå handfallna när barn lämnar ut sig på nätet, blir kränkta och skäms för att berätta.

I ett inlägg på Facebook skriver Linn om ilskan och hopplösheten hon känner inför hatet som ohejdbart sprids genom Periscope och liknande appar.

Texten har delats över 3 000 gånger.

"Vi måste skapa en diskussion tillsammans med barnen för att åstadkomma förändring. Jag skäms över att appar som den här dyker upp och framför allt den genomslagskraft de får, jag är arg över den utsatthet som många barn och unga tvingas möta i dag och är otroligt tacksam att det inte fanns på samma sätt under min egen tonårsperiod", skriver hon.

Läs mer om appen Periscope här.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER