Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lärarens ilska: ”Ett hån mot oss i skolans värld”

Hai Phuong, HP, Tran är lärare på Vättleskolan i Göteborg. Han sa bestämt nej till att vara med i en reklamfilm för Göteborgs stad.Foto: Privat
Göteborgs stad.Foto: Daniel Olsson

Läraren Hai Phuong Tran, 34, i Göteborg tillfrågades om att vara med i en reklamfilm för Göteborgs stad.

Han skulle berätta om hur bra det är att vara lärare i en av stadens skolor, Vättleskolan.

– Jag sa nej. Jag blev förbannad över hur staden prioriterar, säger Hai Phuong Tran, som just fått beskedet att skolan inte har råd att köpa in linjaler till eleverna.

Hai Phuong, HP, Tran är grundskolelärare i Vättleskolan i Angered i Göteborg. Han undervisar i so-ämnen och svenska.

HP Tran och några andra lärare blev nyligen ombedda att vara med i en film för Göteborgs stad som bland annat ska användas för att locka fler att satsa på läraryrket. 

– Vi skulle berätta hur fint och bra det är att jobba här som lärare, säger han.

Är mycket kritisk

Men HP Tran har inte alls lust att medverka i filmen. Han är mycket kritisk till att Göteborgs stad satsar resurser på en filmproduktion.

I en insändare i GP skriver han:

”Jag tycker att det är beklämmande och smaklöst att man skär ner på skolans (och välfärdens!) budget och sedan lägger en massa pengar på att hyra in en PR-byrå som ska påtala hur fantastiskt det är att arbeta för staden. Det är ett ansvarslöst slöseri med skattepengar och ett hån mot alla oss som arbetar, kämpar och sliter i skolans värld.”

När förfrågan kom från Göteborgs stad hade en kollega till HP Tran nyligen bett om att få köpa in linjaler till eleverna. Men svaret blev nej.

– ”Tyvärr, det är köpstopp just nu. Vi har passerat budget”, blev svaret, berättar han och fortsätter:

– Då kände jag, ska vi göra reklam för staden när vi samtidigt inte kan få köpa in linjaler? Jag blev förbannad över hur staden prioriterar och gick hem och skrev insändaren.

Kritisk mot systemet

HP Tran berättar att han tackade för förtroendet, men sa att han inte kunde ställa upp med gott samvete.

– Jag kritiserar inte enskilda kolleger som vill ställa upp. Det är systemet jag är kritisk mot, poängterar han.

Han skriver också i GP:

”Om Göteborg stad verkligen vill förbättra varumärket och locka till sig fler medarbetare kan de börja med att lägga pengarna på den faktiska verksamheten - inte på konsultföretag!”

Kommunen: ”Ingen PR-kampanj”

Marie Åhman är kommunikationschef på grundskoleförvaltningen i Göteborgs kommun. Hon vill inte kalla satsningen för en PR-kampanj eller reklamfilm.

– Det är absolut ingen PR-kampanj. Det skulle jag aldrig lägga pengar på. Det handlar om ett antal filmklipp med lärare som berättar hur det är att arbeta som lärare, säger hon.

Marie Åhman, kommunikationschef på grundskoleförvaltningen i Göteborg.Foto: Julia Sjöberg

Marie Åhman konstaterar att skolans största utmaning är lärarbristen och att filmklippen kan komma att användas i samband med bland annat student- och rekryteringsmässor:

– Det handlar om att både studenter och personer som funderar på att byta jobb ska få upp ögonen för att läraryrket kan vara ett spännande framtidsyrke. Det är det vi vill lyfta.

Vad säger du om kritiken att Göteborgs stad lägger pengar på en sådan filmproduktion?

– Jag skulle vilja säga att som lärare behöver man kolleger. Utan lärare kan vi inte driva skolor. Det är nödvändigt att rekrytera, och i dag är det rörlig bild som får uppmärksamhet, bland annat i sociala medier. Då måste vi också vara där.