Marie Kide från Trollhättan har avlidit till följd av sina skador efter terrordådet. Foto: PrivatMarie Kide från Trollhättan har avlidit till följd av sina skador efter terrordådet. Foto: Privat
Marie Kide från Trollhättan har avlidit till följd av sina skador efter terrordådet. Foto: Privat
Dådet inträffade på Drottninggatan i centrala Stockholm. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURESDådet inträffade på Drottninggatan i centrala Stockholm. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Dådet inträffade på Drottninggatan i centrala Stockholm.

 Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Totalt har fem personer omkommit. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBLTotalt har fem personer omkommit. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
Totalt har fem personer omkommit. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
Lena Wahlberg, 69, dog också i attacken. Foto: PrivatLena Wahlberg, 69, dog också i attacken. Foto: Privat
Lena Wahlberg, 69, dog också i attacken. Foto: Privat

Läraren Marie, 66, blev
attackens femte offer

Publicerad

Den 66-åriga läraren Marie Kide, som var ledamot i kommunfullmäktige i Trollhättan, är det femte offret efter terrordådet i Stockholm. Marie var i Stockholm tillsammans med vännen Lena Wahlberg, 69, som också avled i lastbilsattacken.

I ett pressmeddelande går Miljöpartiet i Trollhättan ut och bekräftar att deras partimedlem omkommit.

"Marie lämnar ett stort tomrum efter sig. Hon var en kvinna med stort hjärta och civilkurage", skriver partiet.

– Jag tänker på de anhöriga och sörjer med dem, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Med en lastbil genomförde Rakhmat Akilov sin terrorattack på Drottninggatan mitt i centrala Stockholm på eftermiddagen den 7 april. Offren Lena Wahlberg, 69, Ebba Åkerlund, 11, Chris Bevington, 41 och Maïlys Dereymaeker, 31, dog alla samma dag som attacken genomfördes.

Och nu har alltså en femte person, en 66-årig kvinna, dött till följd av sina skador, meddelar polisen.

Kvinnan heter Marie Kide och var politiskt aktiv inom Miljöpartiet i Trollhättans kommun. Hon var på tillfälligt besök i Stockholm tillsammans med vännen Lena Wahlberg för att gå på trägårdsmässan, berättar en vän till Lena för Aftonbladet.

– De måste ha bestämt sig för att gå en sväng på stan innan de åkte till mässan. Och så händer det här, säger vännen till tidningen.

Marie Kide hade sedan attacken svävat mellan liv och död på sjukhus.

"God hand med eleverna"

På sin hemsida skriver Trollhättans kommun att Marie Kide var ledamot i utbildningsnämnden och att hon alltid ställde upp för barnen och de utsatta i samhället.

Peter Asp, kommunikationschef i Trollhättans stad, berättar att Marie Kide arbetade som lärare och att hon var mycket uppskattad bland eleverna.

– Vad jag har hört var hon en kvinna som hade väldigt god hand med eleverna, samtidigt som hon hade stor integritet. Hon satt i fullmäktige men stod sällan i rampluset, säger Peter Asp.

Hon jobbade på Kronans skola, alltså den plats där Anton Lundin Pettersson högg ner flera personer och sedan själv sköts till döds av polis.

Rektorn på skolan är skakad av dödsbeskedet och avböjer att prata när GT ringer.

"Lämnar ett tomrum"

Esther O'Hara, gruppledare för Miljöpartiet i Trollhättan, kommenterar i ett pressmeddelande det tragiska besked man nåtts av.

"Marie lämnar ett stort tomrum efter sig. Hon var en kvinna med stort hjärta och civilkurage. Hon spred värme och kärlek omkring sig och det var ett privilegium att arbeta ihop med henne. Vi saknar henne djupt", skriver partiet, och fortsätter:

"Våra tankar är med Maries familj i denna svåra stund".

GT har varit i kontakt med Esther O'Hara, som avböjer ytterligare kommentarer. Hon säger att Marie Kides anhöriga godkänt det pressmeddelande som skickats ut.

Statsminister Stefan Löfven säger följande till TT efter att ha fått besked om det femte dödsoffret:

– Det är med sorg jag tagit emot beskedet att ytterligare en person avlidit efter terrorattacken i Stockholm den 7 april. Jag tänker på de anhöriga och sörjer med dem. Attacken på Drottninggatan var ett fruktansvärt dåd. Målet med den här typen av attacker är att sprida skräck och hat. Regeringen fortsätter det viktiga arbetet för att motverka att vårt land ska utsättas för terrordåd i framtiden. Vi ska göra allt i vår makt för att människor ska vara trygga i Sverige.

Rakhmat Akilov greps efter dådet

Den misstänkte Rakhmat Akilov från Uzbekistan är häktad misstänkt för terroristbrott genom mord, något han själv har erkänt. Utöver de döda skadades över 20 personer i attacken, som slutade när lastbilen kördes in i Åhléns City.

Rakhmat Akilov greps senare samma dag, den 7 april, av polis i Märsta norr om Stockholm. Sen dess befinner han sig på Kronobergshäktet i Stockholm.

Expressen har återkommande kunnat berätta att Rakhmat Akilov, enligt uppgifter, sagt sig vara nöjd med dådet.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER