Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läraren Hans ilska mot skeva lönerna i skolan

Hans Ramsin har varit lärare i 39 år.
Foto: Privat
Reformerna med förstelärare och lärarlönelyftet, har inte fungerat så bra menar Hans.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

Reformerna med förstelärare och lärarlönelyftet skulle locka fler personer till läraryrket med bland annat högre löner. 

Det finns stora brister, menar läraren Hans Ramsin, som tycker det landar snett då nyexaminerade lärare kan få högre lön än de som har över tio år i yrket. 

– Man måste skilja på sak och person, men det kommer slå hårt mot skolan det här tror jag. Jag känner mig orolig för skolan, säger Hans som varit lärare i 39 år. 

Hans Ramsin, 63, har varit lärare i 39 år – under de nästan fyra decennierna har han arbetat på samma skola, Hökensåsskolan i Tidaholm.

Han kommer gå i pension om ett par år och uttrycker oro för utvecklingen. 

Det handlar då främst om kontinuiteten för eleverna då lärare byter skolor för att få upp sina löner då det konkurreras mellan skolor både inom samma kommun och även närliggande kommuner om att få in behöriga lärare. 

– Det kommer slå hårt mot skolan det här, tror jag, säger han. 

Han riktar även kritik mot hur reformerna lärarlönelyftet och förstelärare fungerat även om han i grunden är positiv till att det skjuts till mer pengar.



De båda är reformer som införts bland annat för att öka statusen och lönerna inom läraryrket för att locka fler personer. 

”Högre löner är något som läraryrket behöver” 

Det har inte fungerat som det borde, menar Hans, men han är tydlig med att det är systemet som sådant han kritiserar och inte enskilda personer, vilket Skaraborgs läns tidning först skrev om. 

– Man får skilja på sak och person, högre löner är något som läraryrket behöver. Jag lyckönskar de som fått lönerna, men det blir skevt. Jag förstår att vi har individuella löner och att rektorerna fördelar de pengar som finns. 

Han tycker att arbetsbeskrivningen kring förstelärare är luddigt och det är svårt att veta vad som krävs av den som har den rollen. 

Reformerna lärarlönelyftet och förstelärare infördes för att locka fler personer till läraryrket.
Foto: SHUTTERSTOCK

– En förstelärare får 5 000 kronor mer i lön men det har varit oklart, i alla fall här, vad försteläraren ska göra. Vad är det för uppdrag, man ska göra för att få de 5 000 kronorna, säger han. 

Samma gäller kriterierna för de som fick högre lön genom lärarlönelyftet.

– Det ges som stöd till kommunerna men det var runt 30-40 procent som fick det, och kriterierna var luddiga för vilka som skulle få det. Vissa får ingenting i löneförhöjning. Det är som att bara 100 av de 349 riksdagsledamöterna skulle få en löneförhöjning, säger Hans. 

Skulle vilja se ett tarifflönesystem 

Det blir också skevt när praktiken blir verklighet och att nyexaminerade lärare får högre lön än de som har många år i yrket, menar Hans.

– Kommer du nyexaminerad från lärarhögskolan så får du runt 34 000, annars går man ju bara till en annan skola och så får vi inte in utbildare lärare. Men då ska vi vara mentorer åt dem när vi har någon som kanske jobbat i 8-10 år och har då kanske 29 000 i lön. 

När Hans var nyutexaminerad, 1980, så fanns det ett tarifflönesystem berättar han, något han ser skulle kunna införas igen.

Hans tycker det är systemet som inte fungerar men att det är bra att det skjuts till mer pengar.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

– Då fanns det vissa lönesteg som man fick efter olika antal år, plus den individuella lönen då. Då premierades det att vara lojal och stanna på samma skola. 

Hans berättar också att en ny kollega med mellan åtta och tio års erfarenhet fick mer i lön än honom trots nästan 30 års mer erfarenhet i yrket. 

– Det är inget som är riktat mot någon av personerna det vill jag vara tydlig med, det är inte deras fel på något sätt och vi vill inte att de ska tycka något annat än att de är välkomna, men det blir ju snett. Jag hoppas att det här nya avtalet att man premierar lojalitet och de som stannat på sina tjänster, säger han.