Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lärare misstänks ha sexutnyttjat flicka – anställdes ändå igen

Bemanningsbolaget Lärarpartner AB gav nytt jobb till sexbrottsanklagad lärare med digert brottsregister - fick ny tjänst på skola i Göteborg där han hämtades av polis i förra veckan.
Foto: JAN WIRIDEN
I slutet av oktober stängdes lärarvikarien av från en skola i Mellansverige. Han fick nytt lärarjobb genom bemanningsbolaget Lärarpartner AB som aldrig kontrollerade hans förflutna.

"Rätt person på rätt plats", är slogan för bemanningsbolaget Lärarpartner AB. 

I förra veckan hämtade polisen en av bolagets lärare på en grundskola i Göteborg – misstänkt för att ha utnyttjat en ung flicka sexuellt.

Samma lärare, med ett digert brottsregister, tvingades bort från ett annat skoljobb i höstas på grund av samma sexbrottsanklagelser, men fick nytt jobb genom Lärarpartner AB.

– Herrejösses. Nu blir jag alldeles iskall, säger rektorn vid grundskolan då hon nås av beskedet genom GT.

Bemanningsföretaget Lärarpartner AB beskriver sig på hemsidan som Göteborgs mest anlitade vikariepool med slogan: "rätt person på rätt plats". 

Enligt avtalet med kommunen ska bolaget göra en god bakgrundskontroll på de vikarier de hyr ut till skolor, fritidshem och förskolor.

Men i slutet av förra veckan uppdagades uppenbara brister i bakgrundskontrollen hos bemanningsföretaget då en grundskola i Göteborg fick besök av polisen. En vikarie som hyrts in genom bolaget hämtades av polis framför ögonen på personal och elever, misstänkt för sexuellt ofredande och försök till utnyttjande av barn för sexuell posering. 

– Det som inträffade var att vi fick ett besök av polisen och de säger aldrig något till oss, säger rektorn på skolan. 

Får veta genom GT

Först genom GT får hon veta att vikarien inte bara misstänks för sexualbrott som ska ha koppling till hans tidigare arbete vid en skola i Mellansverige – han tvingades också bort från sin anställning i den kommunen då anklagelserna kom fram.

Och valde sedan att söka sig vidare till Göteborg.

– Herrejösses. Nu blir jag alldeles iskall, säger rektorn.

Sexualbrottsmisstankarna rör en elev, en flicka yngre än 15 år. Han nekar till brott.

– Han har varit och jobbat på den skolan där flickan går. Det har skett både på och utanför skoltid, säger Eva Thored, utredare vid polisen i region Mitt.

Hon uppger att polisen gjorde ett tillslag mot mannens bostad i slutet av januari, men då var han inte där. Han lokaliserades sedan till Göteborg där han jobbat sedan en tid tillbaka – som vikarie på en ny grundskola.

Lärarpartner AB: Följde alla rutiner

Men den misstänkte vikarien är inte anställd av kommunen eller skolan. Han är inhyrd genom det stora bemanningsföretaget Lärarpartner AB, baserat i Göteborg. 

Och det bolagets vd Ulrika Toftered menar att de, trots det inträffade, följt alla rutiner. 

– Vi har följt våra rutiner som vi har då vi anställer personal, säger hon.

– Vi har en mycket väl utarbetad process och jag har sett över våra rutiner hur vi väljer att anställa personal. Bland annat att vi alltid tar utdrag ur belastningsregistret, vilket vi har gjort i det här fallet. Vi tar alltid referenser. Det har vi också gjort.

Du säger att ni undersökt referenserna. Jag har ett protokoll framför mig från hans tidigare arbetsgivare där han så sent som i oktober stängs av från sin kommunala tjänst efter misstankarna om sexualbrott.

– Skulle du kunna skicka det till mig?

Rektorn på grundskolan som hyrt in vikarien säger att de försökte få ett belastningsregister från honom själva, trots att avtalet med bemanningsbolaget säger att det är de som ansvarar för den delen.

– Vi ville dubbelkolla, säger rektorn och beskriver det som att mannen gav olika bortförklaringar och hänvisade till bemanningsföretaget. 

Dömd för misshandel, narkotika- och vapenbrott

Ett telefonsamtal till tingsrätten där vikarien varit folkbokförd visar att han är dömd vid ett stort antal tillfällen. Senast i januari, samtidigt som han anställdes av Lärarpartner AB, fälldes han för två fall av narkotikabrott och ringa vapenbrott. I mars förra året dömdes han för rattfylleri och narkotikabrott. Och tidigare år har han dömts för misshandel, tullbrott och återigen narkotikabrott. 

– Vi har tagit ett belastningsregisterutdrag där det inte står någonting, säger Lärarpartners vd Ulrika Toftered när hon konfronteras om uppgifterna.

Men tillägger att de belastningsregister som de kräver in inte behöver omfatta alla domar.

Så ett tips till en kriminellt belastad person som stängts av för misstanke om sexualbrott i sitt arbete är att ansöka om anställning hos ett bemanningsföretag och få sig en ny tjänst?

– Så tycker jag verkligen inte att du ska säga, tycker jag absolut inte att du ska skriva. Det är din tolkning. Vi har följt våra rutiner om hur vi anställt den här personen. 

Om ni följt de rutiner ni har så betyder det att detta kan hända igen?

– Det ska inte hända igen.

Skapade upploppsstämning

Efter intervjun återkommer Lärarpartners vd Ulrika Toftered och säger att de kan komma att se över rutinerna till följd av det som skedde.

– Visar det sig att det brustit måste vi se över våra rutiner. Vi vill inte att det ska hända igen.

Enligt Ulrika Toftered har de nu sagt upp den misstänkte mannen.

På skolan ledde polisingripandet till en orolig stämning och ryktesspridning, enligt rektorn.  

– Elever var väldigt upprörda och spekulerade högt åt alla möjliga håll. Det var upploppsstämning en kort stund på fredagen, för det är klart att det kan väcka mycket känslor när man inte vet vad som skett, säger rektorn.

Mannen anhölls men släpptes senare. Misstankarna mot honom kvarstår.

– Han förnekar brott, säger mannens advokat och beskriver misstankarna som "en höna gjord av en fjäder"