Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lärare lyfte bort störande elev – myndighet kräver skadestånd

Barn- och elevombudet överklagar Göta hovrätts dom till Högsta domstolen.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

När en högstadielev vägrade flytta på sig från en soffa som blockerade vägen i en rasthall, lyftes eleven upp av en lärare.

Såväl tingsrätten som hovrätten anser att ingripandet var befogat. Men Barn- och elevombudet (BEO) överklagar nu fallet till Högsta domstolen och kräver att eleven ska få 10 000 kronor i skadestånd av Lidköpings kommun.

Händelsen inträffade för drygt ett och ett halvt år sedan på en skola i Lidköpings kommun. 

Några elever hade flyttat möbler i skolans rasthall så att bland annat en soffa kom att stå i vägen för en passage. Eleverna som satt i soffan ombads flytta på sig, men en av dem vägrade.

”Tvärtom visar utredningen att NN i stället befäst sin position genom att ta tag i soffans ryggstöd, ett grepp som inte kan uppfattas på annat sätt än att han ville markera att han inte tänkte flytta på sig”, skriver Hovrätten i sin dom, som meddelades i början av juli.

En av skolans lärare kopplade då ett grepp på eleven och lyfte honom handgripligen ur soffan.

Kräver skadestånd

Kränkande, anser Barn- och elevombudet vid Statens skolinspektion, som krävt att Lidköpings kommun ska betala skadestånd om 10 000 kronor till den berörda eleven.

Såväl tingsrätten som hovrätten har dock valt att fria kommunen från ansvar. Hovrätten anser att det rört sig om en ”proportionerlig åtgärd för att komma tillrätta med en ordningsstörning och därmed legat inom ramen för lärares tillsynsplikt enligt 5 kap. 6 § skollagen.”

Men nu överklagar Barn- och elevombudet domen och yrkar på att Högsta domstolen ska meddela prövningstillstånd. Det visar handlingar som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram.