Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lärare hade sex med 14-åring - får fängelse

Mannen står åtalad för att ha haft sexuellt umgänge med flickan, som bara var 13 år den första gången, vid flera tillfällen, bland annat har övergreppen skett i hans bostad. Foto: Sven Lindwall

Den manlige gymnasieläraren från Västsverige hade sex med en 14-årig flicka och dömdes i tingsrätten till 2,5 års fängelse för våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn.

Hovrätten friar nu mannen från våldtäkt mot barn och dömer honom i stället för sexuellt utnyttjande av barn och sexuellt övergrepp mot barn till sex månaders fängelse.

"Det som skedde var frivilligt och ömsesidigt", skriver rätten i sin dom.

Klockan 11 meddelade hovrätten sin dom mot gymnasieläraren i 30-årsåldern som i tingsrätten dömdes till 2,5 års fängelse för våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn.

Mannen har stått åtalad för att ha haft sexuellt umgänge med en flicka, som bara var 13 år den första gången, vid flera tillfällen, bland annat har övergreppen skett i hans bostad. Läraren själv har hela tiden hävdat att han inte ha vetat om hur ung flickan var.

Åklagare Thomas Ahlstrand tror dock inte på mannens förklaring.

- Jag hävdar att mannen varit medveten om flickans låga ålder och under alla omständigheter är han som vuxen alltid ansvarig i sådana här situationer, har han tidigare sagt till GT.

Frias från våldtäkt

Hovrätten gör dock en annan bedömning. I stället för våldtäkt mot barn döms mannen för sexuellt utnyttjande av barn och sexuellt övergrepp mot barn till sex månaders fängelse. I domen skriver rätten: "Det som skedde var frivilligt och ömsesidigt. Omständigheterna vid brottet är därför mindre allvarliga och gärningen ska därför bedömas som sexuellt utnyttjande av barn."

Läraren frias dessutom från ett fall av sexuellt övergrepp mot barn. Hovrätten gör bedömningen läraren "borde ha varit mer försiktig när relationen gick över till sexuella handlingar men att det inte kommit fram några omständigheter som medför att han nått upp till den nivå av oaktsamhet som leder till straffansvar."

Straffvärdet för brotten mannen döms för är egentligen fängelse i 8 månader men eftersom mannen även förlorar sin lärartjänst och i framtiden inte kan räkna med att arbeta som lärare får han straffrabatt på två månader.

Hovrätten sänker även skadeståndet till flickan från 75 000 kronor till 40 000 kronor.

Hade barnporr i datorn

Misstankarna mot mannen, som inte längre jobbar kvar som lärare, väcktes i samband med att polisen fick in ett tips om hans intresse för minderåriga. På ett tyskt chat-forum lyckades polisen identifiera det nick-name mannen använde sig av. Det var även i samband med den undersökningen som det framkom att mannen inte bara nöjde sig med att chatta med unga flickor.

Polisen har även hittat 800 000 barnporrbilder i mannens dator och han misstänks därför även för grovt barnpornografibrott. Åtal i det ärendet har dock inte lämnats in utan utredningen pågår fortfarande.