Lärare gav barnen blodig skräckläxa

Skräckhistorian som eleverna fick i läxa att läsa.
Foto: PRIVAT
Johans dotter blev rädd av skräckhistorian hon fick i läxa att läsa. "Hon förstod inte innebörden, så vi fick förklara. Sen kom hon in på natten och ville sova mellan mig och min sambo", säger Johan.
Foto: PRIVAT

10-åringarna fick hem en blodig skräckhistoria i läxa om hur en hund dödas och hur förövaren sedan slickar på en flickas hand i hopp om att hon skulle tro att han var hunden.

Flera elever vid Ljungarumsskolan i Jönköping kunde inte sova på natten – och föräldrarna rasar.

– Det här är helt oacceptabelt. Skolan ska stå för trygghet, säger Johan Liljeblad, pappa till en av eleverna.

En mellanstadieklass på Ljungarumsskolan i  Jönköping fick förra veckan hem en udda läxa. 10-åringarna skulle läsa en skräckhistoria där en hund blir kallblodigt mördad.

Uppgiften som gavs på lektionen i svenska chockade bland annat Johan Liljeblad, pappa till en av eleverna som fick den blodiga skräckläxan.

– Jag blev rent ut sagt förbannad. Hur kan man ge det här till minderåriga barn?

Vad sa din dotter om läxan?

– Hon förstod inte innebörden, så vi fick förklara. Sen kom hon in på natten och ville sova mellan mig och min sambo, säger Johan Liljeblad.

Berättade om läxan på Facebook

Även dotterns kompis blev uppskrämd av historien, berättar han.

– Hennes kompis har en hund som brukar ligga under sängen. Den här läxan har fått barnen att börja fundera.

Efter det inträffade skrev Johan Liljeblad om läxan på Facebook. En status som delades över 2000 gånger under kort tid. Därefter tog han kontakt med skolan.

När han pratade med svenskläraren ville hon dra ett streck över händelsen.

– Hon sa att det inte var meningen att skrämma barnen. Nu ska hon skicka ut ett brev till alla föräldrar i klassen. Men som lärare måste man ha sunt förnuft att inte ge sådana läxor till små barn.

Läraren har bett om ursäkt

Johan Liljeblad berättar att flera föräldrar är upprörda över läxan, men att det var han som tog kontakt med läraren.

Hur motiverade läraren att läxan delades ut?

– Hon kunde inte svara på frågan vad som hänt, men hon tog bort läxan. De behöver inte göra den.

Hur kommer du gå vidare?

– Det kommer jag inte göra. Läraren har gjort ett fel, men bett om ursäkt.

Kommer du vara mer på din vakt som förälder nu?

– Ja, det kommer jag verkligen. Jag litar på skolan och så kommer de med den här skiten. Jag kommer ha ett extra vakande öga nu, säger Johan Liljeblad.

"Har nu tagit bort den boken"

Ljungarumsskolans rektor, Eva-Kristina Sandén-Östlund, är väl medveten om det inträffade och åtgärder har vidtagits.

– Vi har vidtagit de åtgärder som är lämpliga. Boken var rekommenderad för bibliotek hos skolor men vi har nu tagit bort den boken. Vi tror nog att det är utagerat, säger hon till GT.

Rektorn berättar också att hon talat med skolbibliotekarien som kommer att ta med sig boken till nästa möte med andra bibliotekarier.

– Då kommer hon också ta upp att vi inte tycker att den är lämplig.

Ett utdrag ur texten:

"Det var en flicka som skulle sova ensam hemma. Hon var inte rädd för hon hade sin lilla hund hos sej. Hunden brukade alltid sova under flickans säng och om flickan blev mörkrädd så stack hon bara ner handen under sängen och lät hunden slicka på handen.

......

"På kvällen låg flickan i sin säng... Då bröts sändningen och hallåmannen talade om att en köttätande mördare hade rymt från ett dårhus i närheten... Efter en stund vaknade flickan för att hon tyckte att någon kom uppför trappan... Hon stack ner handen under sängen och när hon kände hunden slicka på handen blev hon lugn...

.......

När flickan kom in i badrummet på morgonen fick hon se att hennes hund hängde i tvättställningen ovanför badkaret. Den var knivstucken och allt blodet hade runnit ner i badkaret. På spegeln hade någon skrivit med blod: "Människor kan också slicka".