Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet på Preem – för att få bygga ut i Sverige

Länsstyrelsen kräver att Preems utsläpp av koldioxid ska vara nere på noll år 2040.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: TOMAS LEPRINCE/LEPRINCE.SE / TOMAS LEPRINCE KVP

Turerna kring Preemraffs utbyggnad i Lysekil fortsätter.

Nu har länsstyrelsen i Västra Götaland yttrat sig och kräver att utsläppen av koldioxid ska vara nere på noll år 2040.

– Vi godtar att utsläppen ökar under en viss tid, eftersom det öppnar för teknikutveckling och en övergång till förnybara råvaror och förnybara bränslen som bidrar till samhällets transportomställning, säger Monique Wannding, chef på Länsstyrelsens enhet för miljö- och klimatsamverkan i ett pressmeddelande.

Preemraff vill bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil – frågan har varit infekterad och ska nu avgöras av regeringen. 

Länsstyrelsen har nu yttrat sig sig om planerna till mark- och miljööverdomstolen och ställer kravet att utsläppen av koldioxid ska vara nere på noll år 2040.

- Vi godtar att utsläppen ökar under en viss tid, eftersom det öppnar för teknikutveckling och en övergång till förnybara råvaror och förnybara bränslen som bidrar till samhällets transportomställning. År 2040 behöver koldioxidutsläppen från Preemraff i Lysekil vara nere i noll, säger Monique Wannding, chef på länsstyrelsens enhet för miljö- och klimatsamverkan, i ett pressmeddelande.

Justerade sin ansökan 

Preems utbyggnadsplaner fick grönt ljus av Mark- och miljödomstolen i november förra året, men överklagades av miljöorganisationer så som Naturskyddsföreningen och privatpersoner.

I juni i år beslutade mark- och miljööverdomstolen, som är den högre instansen, att man beviljat prövningstillstånd för överklagan, något som gör att Preems planer fördröjs åtminstone fram tills 2020.

Preem valde då att justera sin tillståndsansökan.

– Det är en naturlig del av processen att göra vissa ändringar. Vi går igenom anläggningen och planerna kontinuerligt, effektiviserar och reducerar. I det arbetet har vi kommit fram till att det bästa är att minska anläggningen storlek med 20 procent. Det är inget dramatiskt och sker ofta i projekten, sa Preems vd Petter Holland i slutet av oktober. 

”Frågan är större än Västra Götaland” 

Enligt Preems första beräkningar kunde utsläppen av koldioxid komma att fördubblas av utbyggnaden, från 1,7 miljoner ton per år till 3,4 miljoner ton. 

Utsläppen enligt den nya prognosen från slutet av oktober landar på 2,7 miljoner ton per år, till stor del på grund av en minskning av den planerade utbyggnaden.

Något nu länsstyrelsen kräverska vara nere på noll om 20 år. Men det är regeringen som nu ska ta beslutet.

- Den här frågan är större än Västra Götaland. Vi ska klara både klimatet och länets utveckling. Här försöker vi tydligt balansera målen i vårt uppdrag, säger landshövding Anders Danielsson, i pressmeddelandet.