Vädjar om hjälp – efter snigelfynden

Den svarthuvade snigeln är en invasiv art.
Foto: Solveig Wadelius/Privat

En ny snigelart håller på att etablera sig i landet – det handlar förmodligen om en invasiv art. 

”En besvärlig gäst i vår natur” kallar länsstyrelsen den svarthuvade snigeln. 

– Snigeln äter framför allt frukt och grönsaker, så risken finns att det blir stora ekonomiska kostnader om den får spridning här, säger Marie-Louise Fagerström, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, till SVT Nyheter Väst. 

”Nu behöver vi din hjälp. En ny och förmodligen invasiv snigel upptäcktes i dagarna i Svealand. Nykomlingen är oerhört förtjust i frukt och grönsaker. 

Ja, du fattar. Den svarthuvade snigeln (Krynickilus melanocephalus) kan bli en besvärlig gäst i vår natur”.

Så inleder länsstyrelsen i Västra Götaland sitt inlägg om den ovälkomna arten.

Om man ser en sådan snigel, som blir runt 45 millimeter, något mindre än mördarsniglar så ska man skicka en bild till invasivaarter.nu. Sedan vill också Göteborgs naturhistoriska museum ha in själva sniglarna för att kunna se vad det är för art. 

”Vill få en helhetsbild” 

Den svarthuvade snigeln har ställt till med problem i Baltikum, skriver SVT Nyheter Väst. 

– Vi vet inte om det blir stora problem i Sverige, men vi vet att det är ett problem i Baltikum. Därför vill vi mota olle i grind och vi vill få en helhetsbild av situationen i länet, säger Marie-Louise Fagerström, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, till SVT.

https://www.facebook.com/lansstyrelsenvastragotaland/photos/a.343207149088418/2449814218427690/?type=3&theater

 ”Den svarthuvade klarar sig fint i plusgrader, men vuxna sniglar överlever nog inte en vinter med minusgrader. Det gör däremot äggen” skriver länsstyrelsen vidare i inlägget. 

Länsstyrelsen vill öka människors medvetenhet kring den ovälkomna snigeln för att risken ska minska att den etablerar sig här. 

Liftat till Sverige 

På frågan om det tar lång tid för snigeln att ta sig till landet svarar Marie-Louise Fagerström:

– Nej, det gör nog inte det eftersom den liftar. Den har troligtvis kommit hit via odlingsmaterial, som växter eller i krukor eller i jordsäckar, säger hon till SVT. 

Förutom att skicka bild på snigeln eller lämna in den till museet uppmanar Länsstyrelsen människor att döda den om man hittar någon som liknar den på bilden.