Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Länsstyrelsen varnar för ytterligare en skräckkrabba

Som nyinflyttade i Strömstad skulle Sebastian och Sophie utforska sitt nya område. På promenaden såg paret någonting de inte hade väntat sig – en delfin.
Den kainesisk ullhandskrabban är invasiv, och kan sprida sjukdomar.
Foto: havochvatten.se
Krabban finns i de västkustliga vattnen, och hotar förstöra strandkanter.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Nu varnar länsstyrelsen i Västra Götaland om den ulliga men inte så gulliga krabban. 

Den kinesiska ullhandskrabban kan sprida sjukdomar och parasiter – den är också ett hot för ekosystemet. 

– Man ska inte släppa tillbaka den i vattnet, så det bästa sättet är att avliva den, säger Anders Eidborn på länsstyrelsen till P4 Göteborg

Det blir allt vanligare med varningar om invasiva arter, till exempel den asiatiska blåskrabban som nästan äter allt i sin väg och hotar att rubba ekosystemet. 

Nu varnar länsstyrelsen Västra Götaland om den kinesiska ullhandskrabban som är känd för att vara ganska stor och ha hår på klorna. Den lever både i havs- och sötvatten. 

Krabban är en invasiv art som kan förstöra fiskeredskap och ta fångst. Den kan gräva gångar som förstör strandkanter och flodbankar. Men den kan också sprida sjukdomar och parasiter – ett hot mot ekosystemet. 

– Det är en parasit som kallas för lungmask som skulle kunna infektera en människa eller till exempel en hund, om man då får i sig en sådan krabba otillagad, säger Anders Eidborn, handläggare för invasiva arter på länsstyrelsen, till P4 Göteborg. 

Uppmaning: Avliva den

”Ullig men inte gullig”, skriver länsstyrelsen i ett Facebookinlägg, där de uppmanar invånarna att anmäla in alla fynd.

– Det är jätteviktigt för oss. Att få in information om var de här arterna finns, hur den sprider sig och om den ökar eller minskar, säger Anders Eidborn. 

Men det är också viktigt att inte släppa tillbaka den i vattnet.  

– Eftersom den klassas som invasiv så ska man inte släppa tillbaka den i vattnet, så det bästa sättet är att avliva den helt enkelt, på bästa sätt, säger han till P4 Göteborg. 


Så känner du igen en ullkrabba

Klorna på vuxna kinesiska ullhandskrabbor har tät ”ullig” borst och vita spetsar.


Ryggskölden är rundad, max 10 centimeter bred och med ett karaktäristiskt v-format jack mellan ögonen.


Små kinesiska ullhandskrabbor saknar ”ull” på klorna och kan likna våra vanliga strandkrabbor. Men endast kinesiska ullhandskrabbor har fyra trubbiga ”tänder” på ryggskölden bakom ögonen.


Källa: Hav- och vattenmyndigheten.

UR ARKIVET: 

Inslag från 2020.