Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Längre kötid när Boplats tappar 15 000 lägenheter

Boplats tappar 15 000 lägenheter. Foto: Joakim Magnå

De privata fastighetsägarna Stena Fastigheter och Wallenstam drar sig ur Boplats.

Det kan leda till att den kommunala kötiden blir ännu längre, rapporterar Göteborgs-Posten.

Länge har det debatterats huruvida Boplats Göteborg ska vara kommunalägt eller privatägt. I vintras tog kommunfullmäktige beslutet att Boplats skulle bli en ren kommunal bostadsförmedlare tilldelningen av lägenheter ska styras av kötiden.

De privata fastighetsägarna som fram till beslutet ägt en tredjedel av Boplats hotade att lämna Boplats, och i stället gå till nyetablerade bostadssajten HomeQ. Tidigare har de privata fastighetsägarna själva kunnat styra tilldelningen av lägenheter.

Nu rapporterar Göteborgs-Posten att de två största privata fastighetsägarna i Göteborg väljer att lämna Boplats. Det är jättarna Stena Fastigheter som i dag har 9 000 lägenheter och Wallenstam som har 4 000 lägenheter.

– Vi har bestämt oss för att ha alla våra lediga lägenheter hos HomeQ, som är en enkel och modern marknadsplats för både kunder och fastighetsägare. För oss är det viktigt med delaktighet i hela urvalsprocessen, säger Anders Hellgård, fastighetschef hos Stena till GP.

245 000 personer står i kö

Också Wallenstam har från månadsskiftet gått över till HomeQ.

– Sajtens upplägg passar oss – och kostar dessutom inte våra kunder något, säger Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör hos Wallenstam till tidningen.

I dag står 245 000 personer i kö hos Boplats och det är en kö som växer med runt 20 000 personer om året. Kötiden för att få en lägenhet i allmännyttan är 6,5 år och betydligt längre i attraktiva områden.

Det är ännu oklart hur Boplats och kötiden kommer att påverkas av att de båda fastighetsjättarna drar sig ur.

– Jag fick Wallenstams besked nyss och vet inte hur Stena gör. Men det är klart, blir det för många som lämnar så får vi färre lägenheter att förmedla och då blir kötiden längre, säger säger Boplats vd Maria Meyer-Martins till tidningen.