Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lång kö i regnet för åtråvärda bakverket

Åtråvärda. Baddarna går nu åt som smör i solsken i Kungälv - trots det ruskiga höstvädret. Foto: Anders Abrahamsson
<p>Köpte tio påsar. Kungälvsbon Irene Thulin passade på att bunkra upp med tio påsar när Bräckboden i Kungälv på fredagen öppnade upp för en sällsynt försäljning av det klassiska kexet baddaren.</p>Foto: Anders Abrahamsson
På fredagen ringlade köerna långa i ruskvädret i jakten på att få tag på det klassiska chokladkexet baddaren. Foto: Anders Abrahamsson
Förra gången Göteborgs Kex sålde baddare tog 30 000 påsar slut på fem dagar. Nu verkar trycket minst lika hårt. Foto: Anders Abrahamsson

Under fredagen köade tusentals människor på nätet i jakten på Håkan Hellströmbiljetter.

I ösregnet utanför kexfabriken i Kungälv var trycket samtidigt nästan lika hårt efter chokladkexet - baddaren.

– Det är kul att ta fram dem till jul när det är sådan sensation att kunna få tag på dem, kungälvbon Irene Thulin, 73.

Baddare

En baddare består av två frasiga rån, chokladkräm och skum doppade i choklad. Kexet kan bara köpas vid Bräckboden vid Göteborgs Kex bageri i Kungälv.

Klockan 10.00 på fredagen ringlade köerna långa utanför kexfabriken i Kungälv.

Kraftig blåst och piskande regn hindrade inte hundratals Kungälvsbor från att gå man ur huse i jakten efter det klassiska kexet. En delikatess som numera bara tillverkas vid speciella tillfällen och inte längre säljs i butiker.

– Baddare är väldigt gott att ha till kaffet. De går bra att frysa in och det är extra kul att köpa dem nu när det blir sådan sensation, säger Irene Thulin som passade på att köpa tio påsar.

"Bästa med Kungälv"

Två timmar efter öppningen hade köerna blivit ännu längre. En äldre man på väg till fabriken konstaterade glatt:

– Efter bandyn, är baddare det bästa med Kungälv tillsammans med Bohus fästning och havet. Jag ska fylla hela frysen, berättade mannen.

Sensationen med baddare hänger ihop med att kexet numera bara tillverkas vid ett fåtal tillfällen. Efter varje bakning blir det hysteri i Kungälv när kexet säljs i Göteborgs Kex fabriksbutik - Bräckboden. Senast kexet såldes tog 30 000 påsar slut på fem dagar.

Kungälvsbon Irene Thulin menar att det kan bli en extra krydda till julfirandet att kunna överraska sina gäster med baddare till kaffet.

– Det blir det tack vare alla dessa köer. Alla får kanske inte tag på sina baddare innan de säljs slut, säger Irene Thulin.

Heter "chex"

Jakten efter baddare pågick samtidigt som hysterin kring extrasläppet av biljetter till Håkan Helströms konserter på Ullevi i början av juni.

I Kungälv var det dock baddare som var i fokus - trots ösregnet.

Efter att Irene Thulin köpt sina kex passade GT också på att en gång för alla reda ut den eviga frågan:

Heter det "chex" eller kex?

En fråga som Irene Thulin enkelt besvarade.

– Här heter det ju "chex" och det är ju i Kungälv som de bakas och då borde väl vi ha rätt, skrattar kungälvsbon.