Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landvetter flygplats tapp: 99 procent

Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef Swedavia.
Foto: Orlando G Boström / WWW.ORLANDOPHOTOART.COM

Flygandet har minskat drastiskt till följd av coronapandemin.

I maj minskade antalet resenärer på Landvetter flygplats med 99 procent jämfört med i fjol.

– Den dramatiska nedgången i flygresandet fortsatte för andra månaden i följd, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd.

Swedavia, som bland annat basar över Arlanda och Landvetter flygplats, gick på tisdagen ut med statistik över flygandet under maj månad.

Siffrorna visar ett stort tapp för Landvetter flygplats, som jämfört med maj i fjol tappat 99 procent av sina resenärer.

I maj 2019 reste drygt 600 000 resenärer på Landvetter, i år var den siffran 5 000.

Antalet resenärer på Landvetter flygplats minskade i maj med 99 procent jämfört med samma månad i fjol.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Totalt har resandet gått ned med 98 procent på samtliga Swedavias flygplatser.

”Coronapandemins effekter påverkade resandet fullt ut för andra månaden i följd. Utvecklingen väntas fortsätta under juni även om det finns vissa tecken på återstart i takt med att reserestriktioner lättar”, skriver de i ett pressmeddelande.

Saknade kommersiell flygtrafik

Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia, säger i en kommentar:

– Den dramatiska nedgången i flygresandet fortsatte för andra månaden i följd i maj och flera av våra flygplatser saknade i princip helt kommersiell flygtrafik. I takt med att reserestriktioner nu lättar i Sverige och resten av EU ser vi tidiga tecken på återstart och att flygbolagen planerar för en försiktig ökning av trafiken. Det är självfallet positivt för tillgängligheten, men det handlar fortfarande om blygsamma nivåer och vi räknar inte med någon snabb återhämtning för flygresandet under de närmaste månaderna.

GT har tidigare rapporterat om att minskningen på Landvetter i mars var 61 procent, och att den en bit in i april låg på 97 procent jämfört med samma tidpunkt som året dessförinnan.