Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landvetter öppnar ny terminal – mitt i krisen

Anna Strömwall är flygplatsdirektör Landvetter flygplats.
Foto: SWEDAVIA

Landvetter har tappat 98 procent av sin passagerartrafik i coronakrisen.

Trots det öppnas snart en ny terminal på flygplatsen, rapporterar P4 Göteborg.  

– Tajmingen hade kunnat vara mycket bättre, konstaterar flygplatsdirektören Anna Strömwall för Sveriges Radio.

Flygplatserna i Sverige har drabbats hårt av coronakrisen. För Landvetter innebär det ett tapp på 98 procent av den ordinarie passagerartrafiken. 

Av de 360 Swedavia-anställda på flygplatsen har 330 korttidspermitterats och dessutom har ett varsel lämnats in, enligt P4 Göteborg.

– Vi kommer behöva se över våra kostnader och det gjorde vi redan direkt när vi såg var hän det barkade i coronakrisen. Då gjorde vi drastiska och snabba åtgärder på både personalsidan med permitteringar. Men även driftkostnader och investeringar på längre tidsspann. Sedan lade vi i slutet på mars ett varsel för att förbereda för en eventuell framtid, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Landvetter, till P4 Göteborg. 

Landvetter flygplats är tommare än vanligt under coronakrisen.
Foto: HENRIK JANSSON

Ny terminal öppnas i krisen

Samtidigt färdigställs en sprillans ny terminal på flygplatsen. En terminal som byggs för att kunna hantera alla resenärer som normalt sett reser.

– Vi öppnar en terminal i sommar och den tajmingen hade kunnat vara mycket bättre, men den har vi byggt eftersom vi ökat vår trafik med 40 procent från 2012 till 2019. Vi var väldigt trångbodda, vilket resenärerna märkte, säger Anna Strömwall till P4 Göteborg.

Bygget av den nya terminaldelen har inte stoppats på grund av ekonomiska skäl.

– Nu ser verkligheten annorlunda ut men vi gör klart terminalen i stället för att stoppa bygget. Det hade kostat mer än att faktiskt färdigställa det, säger Anna Strömwall till P4 Göteborg.

På Landvetter flygplats finns totalt cirka 4 000 anställda hos ett hundratal olika arbetsgivare.

TV: Corona eller inte? Sensorn ska kunna visa svaret – direkt i din mobil

Corona eller inte? Sensorn ska kunna visa svaret – direkt i din mobil