Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lamotte: Folk var ute efter att plocka mig

Sociala medier-journalisten Joakim Lamotte ger intervju om sitt besök i Kronogåren, Trollhättan.
Under ett antal dagar i mitten av december rådde upploppsstämning i stadsdelen Kronogården i Trollhättan.
Foto: CHRISTER EL-MOCHANTAF

Sociala medier-journalisten Joakim Lamotte, 41, angreps när han åkte till Kronogården i Trollhättan för att rapportera om de bilbränder och raketskjutningar som präglade stadsdelen under några dagar under mitten av december.

Nu ger han sin syn på förloppet i en intervju i Kvartal:

– Hade de där killarna fått chansen så hade jag nog inte levt i dag, säger han.

Under ett antal dagar i mitten av december rådde upploppsstämning i stadsdelen Kronogården i Trollhättan. Kvälls- och nattetid attackerades polis och blåljuspersonal med raketer, polisfordon slogs sönder och andra fordon sattes i brand.

GT var på plats i Kronogården för skildra oroligheterna och pratade med några av de unga männen i stadsdelen.

– Ingen lyssnar när vi pratar. Vi har vår version också, berättade de i reportaget.

I GT:s reportage skildras också hur många av ungdomarna provocerar polisen och skriker glåpord och förolämpningarna mot dem.

Någon dag senare åkte sociala medie-journalisten Joakim Lamotte, 41, till stadsdelen för att sända live på sin Facebook-sida, som har över 200 000 följare. Lamotte, som finansierar sin journalistik via bidrag från sina konsumenter, rapporterar inte sällan från förorter som präglas av segregering.

Polisen: Rört upp känslorna

Och i live-sändningen från Kronogården var det tydligt att stämningen var hätsk. Ett stort antal personer hade samlats kring Lamotte. Han ställde frågor till de unga männen och uppmanade dem att prata med honom, men svaren han fick var aggressiva och han blev bland annat kallad för ”horunge”. 

– Det har rört upp känslorna, sa Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i Region Väst, då om Lamottes närvaro.

Bland annat syns hur Joakim Lamotte blir bestulen på delar av sin utrustning i sändningen.

Nu ger han sin syn av förloppet i ”Fredagsintervjun” i Kvartal. Där berättar han att han även fick motta en del smällar i tumultet.

– Jag kände ju av det dagen efter, men det kändes väl inte värre än efter ett vanligt träningspass egentligen. Men de försökte i alla fall komma åt mig. Det var några poliser där, men de var ju i helt numerärt underläge.

Kvälls- och nattetid attackerades polis och blåljuspersonal med raketer, polisfordon slogs sönder och andra fordon sattes i brand i Trollhättan.
Foto: CHRISTER EL-MOCHANTAF

Häcklades för avskedsbrev

Han säger också i intervjun att han tror att det hade kunnat gå betydligt värre:

– Hade de där killarna fått chansen så hade jag nog inte levt i dag, det tror jag inte. De hade sparkat ihjäl mig. Så är det.

Inför sin avfärd till Trollhättan hade han skrivit ett tidsinställt avskedsbrev på Facebook, som skulle publiceras av den händelse att han inte kom tillbaka från Kronogården levande. Något som han häcklades för i sociala medier sedan han berättat om brevet.

– Jag hade en väldigt dålig magkänsla när jag åkte dit. Jag hade indikationer på att folk var ute efter att plocka mig när jag kom dit. Jag vet att det är ett jäkligt brutalt område, säger han i Kvartal.

Provokativ stil

Kvartals intervjuare, Jörgen Huitfeldt, lyfter att de få poliser som befinner sig på platsen förefaller väldigt passiva när Lamotte angrips, utifrån vad som syns i live-sändningen. 

Lamotte svarar att personerna i den bästa av världar borde ha gripits – men att poliserna var för få för att agera och att de aldrig hade haft en chans mot den samlade gruppen såvida de inte dragit vapen. Han säger sedan:

– För min del hade de gärna fått börja skjuta på de här killarna. Men jag tror inte att det hade varit så lyckat, det stod ju civila människa där bakom. Hur skulle de här skotten gå, vad kommer hända?

En del av kritiken som riktas mot Joakim Lamotte är att han med sin kontroversiella stil bidrar till att provocera fram oroligheter där han befinner sig. Något han också anklagades för vid händelserna i Kronogården. På det svarar han i Kvartal:

– Jag har förstått att det är många som tror att problemen i Trollhättan finns bara när jag är där. Det här händer aldrig annars. Men då undrar jag hur det kunde vara upplopp två dagar innan jag åker dit?