Laleh rasar – inbjudan var utvisningsbeslut

Migrationsverket beslutar att avslå din ansökan om vidare uppehållstillstånd. Så inleds Lalehs inbjudan till filmvisningen av "I am Reva" på Göteborgs filmfestival.

– Det är lite som att skicka ett falskt cancerbesked till en som redan haft cancer, skriver hon på Instagram.

Brevet skickades ut till politiker, artister, komiker och andra kända svenskar. Där får de veta att de har åtta veckor på sig att lämna landet. Att de har blivit utvisade.

Inbjudningen till filmen "I am Reva" var förklädd till ett avvisande myndighetsutskick från migrationsverket. Och Laleh Pourkarim var en av de som regerade kraftigt.

– Inbjudan till #gbgfilmfestival väcker obehagliga minnen. Jag förstår de goda avsikterna verkligen och att man får tåla lite för en god sak, men det är lite som att skicka ett falskt cancerbesked till en som redan haft cancer, skriver hon på sin Instagram.

Vill aldrig ha brev från migrationsverket igen

Medhållet låter sig inte väntas på. Sympatierna haglar bland kommentarerna. Det välutformade, om än falska, utvisningsbeslutet väckte het debatt. Och Laleh själv utvecklar sina tankar kring inbjudan på Facebook.

– När man väl fått sina "papper" som papperslös vill man aldrig ha brev från migrationsverket igen, skriver hon.

Filmen I am Reva är en kortfilm som berör regeringens Reva-projekt och handlar om människorna bakom statistiken. De som ständigt lever med hotet om utvisning. Och inbjudningen går alltså på samma tema.

– Vi skickar ut de här utvisningsbesluten för att väcka liv i debatten och ge folk en tankeställare. Vi har skickat till en så varierad skara människor som möjligt för att få en bredare diskussion, säger regissören Naures Sager till P4 Göteborg.

Ska inte ses som en förolämpning

Han menar att breven inte ska ses som än förolämpning utan som något som öppnar upp för debatt.

Men för någon med erfarenhet av brev från migrationsverket, som inte är ett falsarium, är det svårt att se på inbjudan med blida ögon.

– Jag har frågat mig hur man under en svindlande stund överhuvudtaget kan tro på ett sådant brev, men i ett ögonblick är allt möjligt, speciellt som man upplevt en liknande situation förut och håller ett liknande brev i sin hand, igen, där det står svart på vitt att man inte får finnas, skriver Laleh på sin Facebook.