Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glädjebeskedet till Gunhild Stordalen

Här talar Petter och Gunhild ut om separationen – så var sista orden
Gunhild Stordalen är den första i världen att ha genomgått behandlingen mot sjukdomen två gånger.Foto: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Gunhild Stordalen skriver på sitt Instagram-konto att hon mår bättre än någonsin.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

För sex år sedan diagnostiserades Gunhild Stordalen med den dödliga sjukdomen systemisk skleros.

På sitt Instagram-konto delar hon nu med sig av ett glädjebesked. 

”Under dagens kontroll kunde läkarna nästan inte tro på hur bra jag mår. Jag är frisk och jag känner mig bättre och starkare än någonsin” skriver hon.

År 2014 fick läkaren och miljöaktivisten Gunhild Stordalen, 41, höra att hon i värsta fall bara hade några månader kvar att leva. Hon hade drabbats av den obotliga autoimmuna sjukdomen diffus kutan systemisk skleros.

Gunhild är den första personen i världen som genomgått den krävande stamcellsbehandlingen vid universitetssjukhuset i nederländska Utrecht för sjukdomen. Den första genomgick hon kort efter sjukdomsbeskedet – och den andra efter ett återfall 2016. En behandling som har ansetts vara både experimentell och farlig.

Gunhild Stordalen på Instagram: ”Tacksam”

På sitt Instagram-konto, där hon hela tiden öppet delat med sig om sitt måeende, ger Gunhild Stordalen nu ett glädjebesked om sjukdomen, och skriver att hon är tacksam varje dag för att hon fått en andra chans. 

https://www.instagram.com/p/CAvHLYaDvDC/

”När vi är sjuka så känner vi det. När vi är friska så tenderar vi att ta det för givet (även i mitten av en pandemi”), skriver hon och fortsätter:

Sex år efter att jag blev diagnostiserad med en livshotande kronisk sjukdom och fyra år efter min senaste benmärgstransplantation så måste jag påminna mig själv varje dag att pausa och vara tacksam för miraklet det är, att ha fått en andra chans.” 

På Instastory beskriver Gunhild Stordalen läkaren som sin hjälte i vit rock.Foto: Instastory

En hjälte i vit rock

Hon har lagt upp en bild på sig själv där sjukvårdspersonal syns ta ett blodprov från hennes arm. På Instastory kallar hon doktorn för sin hjälte i vit rock.

”Under dagens kontroll kunde läkarna nästan inte tro på hur bra jag mår. Jag är frisk och jag känner mig bättre och starkare än någonsin” skriver hon och fortsätter:

”Medan jag är så tacksam för hälsan så vet jag att det är så många som lider just nu. Jag skickar en önskan till alla om att de ska vara friska under covid-19-krisen. Jag fortsätter mitt engagemang för att fortsätta slåss för systemen som gör hälsa till verklighet för alla”.