Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läkarna trodde att Saga var förstoppad – var nära att dö

Saga blev allvarligt sjuk efter att hennes förstoppning visade sig vara något helt annat. Foto: Privat

När Saga var sex månader gammal upptäckte hennes föräldrar att något inte stämde.

I över två månader hade hon problem med att bajsa – men föräldrarna fick beskedet att det rörde sig om en vanlig förstoppning.

En diagnostisering som var nära att kosta Saga hennes liv.

– Man fattade inte vad som hände. Man hade ju med sig att det var en vanlig förstoppning och nu låg hon och svävade mellan liv och död, säger Sagas mamma.

Det var i juni förra året som Sagas föräldrar från Varberg märkte att deras då sex månader gamla dotter hade lite problem med att utföra sina behov.

De vände sig därför till vårdcentralen Läjeskliniken i Träslövsläge.

– Det kom lite flera gånger om dagen och det gick de väldigt lång tid mellan de gånger som hon bajsade lite mer. Som längst gick det över två veckor. När det väl kom ut lite mer så var det aldrig hårt. Vi reagerade på att det såg mjukt och smalt ut, vilket vi också påpekade. Det kändes inte normalt, berättar Sagas mamma.

På Läjeskliniken ordinerades förstoppningslösande medicin och Sagas föräldrar kunde återvända hem med sin dotter igen.

Men Sagas problem upphörde inte och i över två månader återvände de flera gånger till kliniken, berättar föräldrarna.

Läkarna trodde det var förstoppning

De förklarar att de precis som första gången ordinerades förstoppningslösande medicin i olika doser, trots att de båda kände på sig att något inte stämde.

– Vår känsla var att de uppfattade att det att det är sådant som kan hända de flesta barn, att det kan vara lite problem i början när man börjar ge dem mat, berättar Sagas mamma.

Situationen blev allt värre när Saga började få ont och grät varje gång hon försökte bajsa. Till slut tog föräldrarna med sig sin dotter till barnakuten i Halmstad.

– Man litar ju på läkarna och att de gör rätt bedömning, men det kändes inte som att de lyssnade och tog vår oro på allvar, säger mamman.

Läkarna bestämde sig för att göra en behandling med ett slags djupgående lavemang. Men Saga responderade negativt på behandlingen och efter att ha skickats hem redan samma kväll blev läget snabbt allvarligt.

– Hon ville inte amma, trots att hon inte ätit på länge. Hennes andning blev ytlig och hennes hjärta började slå snabbt. Till slut blev hon helt okontaktbar, apatisk, säger Sagas föräldrar.

Saga är i dag 1,5 år gammal. Foto: Privat

Saga var 15 minuter från att dö

Efter en ambulansresa till sjukhuset i Varberg – där man misstänkte att Saga hade blodförgiftning och man kämpade för att hålla henne i stabilt tillstånd – var familjen tvungna att hastigt åka in till Drottning Silvias barnsjukhus. 

Efter en ambulansresa till sjukhuset i Varberg där man anade att Saga hade blodförgiftning och man kämpade för att hålla henne i stabilt tillstånd var familjen tvungna att hastigt åka in till Drottning Silvias barnsjukhus. Foto: LENNART REHNMAN

– Läkaren sa att det var allvarligt och att vi fick vara beredda på det värsta. Då bröt man ihop, berättar Sagas mamma och fortsätter:

– Man fattade inte vad som hände. Man hade ju med sig att det var en vanlig förstoppning och nu låg hon och svävade mellan liv och död. 

Efter det följde en lång och plågsam väntan, för att få reda på hur operationen hade gått.

– Väntan kändes som en hel vecka. Men sedan berättade läkaren att läget var stabilt igen och att man varit tvungen att operera bort en stor del av Sagas tjocktarm, eftersom det var död vävnad, berättar Sagas mamma och fortsätter:

– Läkaren som opererade henne sa att hon inte hade överlevt om hon kommit in 15 minuter senare.

Drottning Silvias barnsjukhus. Foto: ANNA SVANBERG

Saga vårdades i respirator

Efter att ha vårdats i respirator några dagar efter operationen drabbades Saga av ett krampanfall. I den efterföljande undersökningen visade det sig att Saga hade förändringar på hjärnan på grund av syrebrist till en följd av hennes allvarliga tillstånd när hon var på väg till sjukhuset i Göteborg.

I efterhand har Saga fått en diagnos som bland annat innefattar en kraftig analförträngning.

– Det känns bra att vi fått nu fått ett svar på varför detta hände, att det inte bara var en vanlig förstoppning. Men självklart hade vi önskat att diagnosen kunde ställts mycket tidigare, det hade besparat Saga mycket lidande och hon hade troligtvis haft hela sin tjocktarm kvar och heller inte drabbats av syrebrist i hjärnan, säger Sagas föräldrar.

”Han som opererade henne sa att hon inte hade överlevt om hon kommit in 15 minuter senare”, berättar Sagas mamma. Foto: Privat

IVO: ”Medfört bestående konsekvenser”

I dag är Saga 1,5 år och har en stomipåse efter operationen.

Sagas föräldrar upplever att Läjeskliniken och barnakuten i Halmstad inte tog dotterns symptom på allvar och att de fick besked om att det rörde sig om en vanlig förstoppning. Därför har föräldrarna valt att anmäla mot kliniken och akuten i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Den utredningen pågår.

Kristofer Mollberg är distriktsläkare och medicinsk ledningsansvarig på Läjeskliniken. Han berättar att de lex Maria-anmält sig själva.

– Jag har full respekt för att de upplever en besvikelse och så är det ofta i sådana här tragiska fall. Med facit i hand och med det som har hänt förstår jag det, säger Mollberg.

GT har tagit del av Ivo:s beslut i lex Maria-ärendet. Där står det klart att Ivo inte anser att kliniken agerat på ett felaktigt sätt, även om det framgår att Saga farit illa.

”Tillståndet krävde operation och har medfört bestående konsekvenser för barnet”, står det i beslutet.

Ivo skriver också: 

”IVO bedömer att vårdgivarens fullgjort sin skyldighet att utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Enligt IVO framstår vårdgivarens slutsatser som rimliga och adekvata. Vårdgivaren har vidtagit och planerar att vidta åtgärder för att hindra att något liknande inträffar igen”.

Anmäler sig själva

Kristoffer Mollberg förklarar att misstag kan ske inom vården.

– Som allmänhet och patient säger man ju att det inte får hända, men som företrädare för sjukvården så vet vi ju att det tyvärr händer ändå. 

GT har varit i kontakt med barnakuten i Halmstad som hälsar att de också kommer att lex Maria-anmäla sig själva, men att de inte lämnar några kommentarer kring ärendet förrän IVO slutfört sin utredning.