Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läkarna hittade massiv tumör i Mannes hjärna – på semestern

Här är cancerformerna som flest drabbas av.
Manne Rosander, 8, har levt med cancer i hela sitt liv. Foto: Valter Rosander

Hela familjen Rosander befann sig på semester när Manne, då ett år, plötsligt insjuknade.

Orsaken, upptäckte läkarna, var en tumör stor som en apelsin vid pojkens hjärna.

Sedan dess har Manne, i dag åtta år, levt med cancer och måste gå på återkommande kontroller för att se att den inte har kommit tillbaka.

2017 upptäcktes två nya tumörer.

– Man bär alltid oron med sig, säger Jessica Rosander, Mannes mamma.

Familjen Rosanders semester i Småland fick avbrytas i all hast. Manne, då nyss fyllda ett år, kräktes flera gånger och visade tecken på uttorkning. Dessutom buktade fontanellen ut.

På sjukhuset upptäcktes en tumör stor som en apelsin vid Mannes hjärna.

– Det beslutades att Manne skulle flygas till Sahlgrenska, men vädret var för dåligt. Det blev iltransport i ambulans från Västervik i stället. Sista biten fick vi poliseskort, minns Mannes mamma Jessica, som tidigare intervjuats av tidningen Barn&Cancer.

Läkarna började med att lätta på trycket i Mannes hjärna, operationen skedde två veckor senare. Den efterföljande analysen visade att tumören vad elakartad och en åtta månader tuff cancerbehandling tog vid.

Kvar hemma var Mannes tvillingbror Valter.

– De fick en chock båda två. Från att ha jollrat och skrattat blev Valter helt tyst. Det var först när Mannen piggade på sig som det blev som vanligt igen, säger Jessica.

Två återfall på kort tid

Åren gick med återkommande magnetröntgenkontroller. Det verkade inte finnas någonting kvar, cancern verkade vara borta. Men så, 2017, fick läkarna syn på en liten prick på Mannes hjärna, och kort därefter ytterligare en.

– Det var fruktansvärt. Helt overkligt. Vi trodde att vi kanske inte ens skulle behöva göra några fler kontroller, men så hade Manne plötsligt haft tre tumörer, säger Jessica.

Under två och en halv månad strålbehandlades Manne, totalt 33 gånger. Cancern är återigen borta, men ingen vet om den kommer att komma tillbaka igen. Var tredje månad framöver måste Manne lägga sig i MR-kameran.

– Det är en ovisshet vi gärna hade varit utan. Man bär alltid oron med sig, och varje gång som kallelsen från sjukhuset dimper ner i brevlådan blir det ännu värre. Sen tar det två veckor innan man får besked om vad undersökningen visade. Det är jobbigt för hela familjen, säger Jessica.

Snöret – en hjälp att bearbeta

Genom sjukvården har Manne fått ett så kallat ”Supersnöre”, med pärlor som visar vad han har gått igenom under sin behandling.

– För varje nålstick, operation, strålbehandling, sövning eller något annat får Manne en pärla. Det blir som en journalanteckning, säger Jessica, och fortsätter:

– Manne är väldigt stolt över sitt snöre, och det hjälper till att bearbeta allt det svåra.  

”Supersnöret” har utvecklats av VOKK, Barncancerfondens motsvarighet i Holland, och finns på alla sex barncancercentra i Sverige och många av regionsjukhusen

Snöret är tänkt att ge barnen en bättre förståelse för behandlingens olika steg och hjälpa dem att få grepp om situationen. Tillsammans med föräldrarna kan barnet ”läsa” snöret och prata om vad som har hänt på sjukhuset. 

Mannes ”Supersnöre” hjälper honom att bearbeta allt det svåra. Foto: Privat

Lever i nuet

Rädslan för att Manne ska få ett nytt återfall är hela tiden närvarande hos familjen Rosander, men vissheten om att livet inte varar för evigt har också fört med sig någonting positivt.

– Det blir som att våra drömmar och planer löper i två spår, ett långsiktigt och ett mer kortsiktigt. Vi väntar inte med att göra roliga saker tillsammans, och små vardagsbekymmer känns just små. Det finns en ödmjukhet inför livet, som jag tror att alla barnen har, säger Jessica.

Jessica och Manne Rosander skjuter inte roliga saker på framtiden. Livet är här och nu. Foto: Valter Rosander