Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarna hittade Karins hjärtfel – av en slump

Karin Knauer, 42, upptäckte ett hjärtfel av en slump.
Foto: Privat
För Karin har löpningen varit en stor del av hennes liv. Därför blev hon orolig att hon inte skulle kunna springa igen.
Foto: Privat
Nu mår hon bättre och har i dag kunnat fortsätta med sin stora passion: löpningen.
Foto: Privat

När Karin Knauer från Stenungsund var 34 år gammal upptäckte läkarna att hennes hjärta slog för långsamt.

Karins liv vändes upp och ner när hon fick veta att hon skulle få en pacemaker.

– Jag tyckte det var väldig jobbigt och jag kände en stor oro, säger Karin Knauer, 42.

Under Göteborgsvarvet för åtta år sedan kollapsade Karin och hon fick åka sjuktransport. Men just den sommaren var en av de varmaste på flera år och Karin tänkte inte mer på det.

– Nu i efterhand har det varit flera liknande situationer som man har insett att det kanske berodde på något allvarligt, säger hon.

Några månader efter kollapsen deltog hon i en studie på Sahlgrenska Universitetssjukhus.

Där kollade forskarna och läkarna noga på hur deltagarnas kroppar och hjärta fungerade och när de undersökte Karin upptäckte de ett fel på hennes hjärta.

– Bara någon säger att det är något fel på ens hjärta blir man orolig, livet sattes på paus, säger hon.

Pacemaker

Via ett EKG upptäckte läkarna att Karins hjärta slog alldeles för långsamt. Efter ytterligare undersökningar bestämdes det att Karin skulle få en pacemaker.

Karin Knauer, 42, upptäckte ett hjärtfel av en slump.
Foto: Privat

– I början var det jobbigt när jag väl hade pacemakern. Det var många som blev chockade över att jag hade den och det tog hårt. Det tog många år för mig att acceptera det och våga prata om det, säger hon.

Karin hade under hela sitt liv ägnat sig åt löpning och fann en stor lycka i det. Därför blev hon orolig över att hon inte skulle kunna springa igen.

När Karin blev utskriven från sjukhuset sa läkaren att hon kommer leva ett vanligt liv igen. Men vad läkaren menade med ett vanligt liv var inte Karins definition på ett vanligt liv.

– När de förstod vilka krav jag hade, att jag ville springa ofta och ägna mig åt fysiska aktiviteter, fick de justera om min pacemaker så att den skulle passa mig. Det tog flera år att justera den och jag gör det än i dag, säger Karin och tillägger:

– Allt blev så konstigt. Jag visste inte vilka krav jag kunde ställa. Skulle jag vara glad att jag lever? Eller ska jag ställa krav på att jag vill leva som jag gjorde innan?

För Karin har löpningen varit en stor del av hennes liv. Därför blev hon orolig att hon inte skulle kunna springa igen.
Foto: Privat

”Det går att leva som innan”

Karin satte ett mål att hon skulle springa Stockholm Marathon 2017 och att hon skulle springa under fyra timmar.

– Jag klarade det med fem minuters marginal, men det var inte det som var det vikiga. Utan det viktiga var att visa att det går att leva som man gjorde innan pacemakern, säger hon.

Karin springer även i dag och berättar att det har hjälpt henne enormt mycket med att bearbeta.

– Löpning för mig är en tid för återhämtning. Det har hjälpt mig att bearbeta och jag kan skingra tankarna när jag springer, säger hon.

För Karin tog det flera år att acceptera situationen men hon har de senaste åren lärt sig att leva med pacemakern och ser det som en positiv sak i dag.

Nu mår hon bättre och har i dag kunnat fortsätta med sin stora passion: löpningen.
Foto: Privat

– Det tog flera år innan jag berättade för mina vänner, jag vågade inte prata om det. Men nu vill jag prata om det och jag vill visa att man inte behöver påverkas negativt av en pacemaker, säger hon.

Landsomfattande kampanj

Karin har det senaste året ägnat sin tid åt att upplysa folk om pacemaker och att vara en stöttande röst för andra i samma situation.

När hon sedan kontaktades av organisationen ”Women in Red” för att hålla ett tal tvekade hon inte en sekund.

– Jag kände att jag vill hjälpa andra och jag vill prata om hjärtsjukdomar hos kvinnor, det pratas aldrig om det, säger hon.

Organisationen driver varje år i mars en landsomfattande informationskampanj. Kampanjen syftar bland annat till att uppmärksamma klinisk forskning om hjärtinfarkt hos kvinnor, och även samla in pengar så fler studier kan genomföras.

– Hade jag hört en sån historia när jag fick min pacemaker hade det hjälpt mig på många sätt, säger Karin.

Ett seminarium anordnas av ”Women in Red” den 24 mars på Clarion Post Hotel i Göteborg, där Karin kommer hålla ett tal.