Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarna handfallna inför Hannas sällsynta sjukdom

Hanna Ignrell lider av en sällsynt lungsjukdom, som i värsta fall kan kosta henne livet.
Foto: PRIVAT
Till slut kunde Hanna inte ens gå upp för en trappa utan att bli andfådd. Hon var blek och fick hjärtklappningar.
Foto: PRIVAT

Hanna Ignell är 23 år gammal och lever med vissheten att hennes liv när som helst kan ta slut.

Hennes lungor blöder. Läkarna vet inte varför, och det finns inget botemedel – bara symptomlindring.

– Jag lever mitt liv utan att vänta på att det ska ta slut, säger Hanna.

Hanna Ignell var 20 år, i början av sitt vuxna liv, och hade precis flyttat till Oslo från barndomshemmet i småländska Skillingaryd.

Hon hade dubbla jobb, blev utsedd till årets anställd, umgicks med vänner och hittade kärleken. Men allting stod inte rätt till. Något var väldigt fel.

– Jag hade känt mig trött och orkeslös en längre tid, men jag försökte skjuta undan det och intala mig att det bara var en vanlig höstförkylning, berättar Hanna, som tidigare intervjuats av Värnamo Nyheter.

Men "förkylningen" gick inte över. Hanna blev bara sämre. Till slut kunde hon inte ens gå upp för en trappa utan att bli andfådd. Hon var blek och fick hjärtklappningar.

En kollega övertalade Hanna att vända sig till sjukvården, och resultatet av blodproverna chockade läkarna.


MER: Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.


Hostade blod i tre veckor

– Mina blodvärden var bland de lägsta de hade sett, och de hade svårt att förstå att jag hade klarat av att jobba heltid.

Sommaren 2015 blev Hanna inlagd. Läkarna gjorde mängder av tester, men utan att hitta någon orsak till hennes problem. Långsamt blev ändå Hannas blodvärden bättre,  hon fick lämna sjukhuset och började jobba igen.

Men i början av 2016 var symptomen tillbaka. Hannas blodvärden var återigen låga, och hon sjukskrevs.

Hanna berättar att det har varit svårt att acceptera att hon är sjuk och att hennes valmöjligheter i livet har begränsats.
Foto: PRIVAT

Hösten 2016 förvärrades hennes tillstånd ytterligare. Varje morgon i tre veckor hostade hon blod, och hon blev återigen inlagd på sjukhus.

Kan leda till döden

– De tog vävnadsprover i mina lungor, och hittade blod i alveolerna, i lungornas luftblåsor, där själva andningen sker, berättar Hanna.

Hon diagnostiserades med Idiopatisk pulmonell hemosideros – en mycket ovanlig lungsjukdom, som statistiskt sett drabbar en på fyra miljoner.


LÄS MER: Marina lever med dödsdom – vill bevisa att läkarna har fel 


Läkarna vet inte vad sjukdomen orsakas av, och i dagsläget finns inget botemedel, bara symptomlindring. 

För en tredjedel av de drabbade kan sjukdomen leda till döden.

Känner tacksamhet över det lilla

– Jag har fått kortisonbehandling, och har inte hostat blod sen förra hösten. Men om blodkärlen i lungorna skulle brista, är det direkt livshotande, berättar Hanna.

– Den ovissheten är speciell att leva med.

Hanna berättar att det har varit svårt att acceptera att hon är sjuk och att hennes valmöjligheter i livet har begränsats. För att bearbeta alla tankar och känslor som far runt i kroppen, har hon börjat skriva på en bok. Och det har hjälpt, berättar hon.

"Jag lever mitt liv utan att vänta på att det ska ta slut", säger Hanna.
Foto: PRIVAT

Med tiden har Hanna också blivit bättre på att känna tacksamhet över de mindre glädjeämnena i livet.

– Som att jag har börjat jobba igen, att jag har en egen lägenhet, och det enkla i det. Det är fint att kunna se något positivt trots allt.

– Jag kan fortfarande uppfylla drömmar, men andra drömmar än de jag hade för några år sedan. Visserligen kan jag dö när som helst, men gäller ju egentligen alla. Jag lever mitt liv utan att vänta på att det ska ta slut, säger Hanna.