Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarens kritik efter ökad spridning på Västkusten

Länsstyrelsen slår larm efter ny trängsel på Västkusten.
Biträdande smittskyddsläkaren Eva Lindhusen LindhéFoto: CATHARINA FYRBERG / VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN.
Smögen på västkusten.Foto: Løvland, Marianne / NTB scanpix

Coronaviruset sprider sig på sommarorterna på Västkusten – orter som inte varit hårt drabbade förut.

Smittskyddsläkare ser allvarligt på ökningen och menar att den stora boven i dramat är att människor struntat i förhållningsreglerna under sommaren – men riktar också kritik mot myndigheterna.

– Någonting här blev inte alls så som det skulle ha varit. Personligen tycker jag att det var synd att vi öppnade för resande, när vi nu ser resultatet, säger smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé till SVT Väst.

Flera orter på Västkusten rapporterar om nya coronavirusfall och ser en ökad smittspridning. Grebbestad, Smögen och Lysekil sticker ut bland orterna där covidfallen ökar.

– Jag ser allvarligt på det här, för de här orterna har inte haft så mycket smitta förut och det betyder att här finns det potential för smittspridning, säger biträdande smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé till SVT Väst.

Farhågorna har blivit verklighet

Nu är hon bekymrad över att smittan tar fart och når äldre och personer i riskgrupp, och att hösten blir likadan som våren.

– Jag tror att vi får en andra topp och att vi får in smittan på våra särskilda boenden igen och att vi får höga dödstal, säger hon till SVT.

Farhågorna som fanns har nu blivit verklighet.

– Någonting här blev inte alls så som det skulle ha varit. Personligen tycker jag att det var synd att vi öppnade för resande, när vi nu ser resultatet.

”Struntat i förhållningsregler”

Till Bohusläningen säger Eva Lindhusen Lindhé att det personliga ansvaret har åsidosatts under sommaren.

– Vi har en smittspridning i Sverige, generellt. Men ändå har samlat många människor på en väldigt liten yta. Och det är inte alls så människor följer trängselråden. När råden kom skulle man ha åkt bort från Grebbestad och tagit sig till en plats där det inte är så mycket folk. Många har velat uppsöka trängsel, man har struntat i förhållningsregler och där är den stora boven i dramat.

TV: Se Niklas kamp med monsterhajen i Bohuslän – kan bli nytt svenskt rekord

Grönlandshajen mätte 3,75 meter