Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarens falska besked till Jeanette, 43: Du är dement

Jeanette Hedström fick felaktigt diagnosen demens som 43-åring. Det var fasansfulla månader innan det stod klart att hon inte alls lider av demens.Foto: privat
Hon anmälde till Ivo, som nu kritiserat läkaren.Foto: SANNA WIKSTRÖM

Besöket hos läkaren blev början på en elva månader lång mardröm.

Jeanette Hedström, då 43 år, fick diagnosen demens.

– Allt blev kaos. Det var en dödsdom och jag var livrädd, säger hon.

Men diagnosen – som ställdes utan någon utredning – visade sig vara felaktig.

Nu får läkaren kritik av Ivo.

Jeanette Hedström i Sunne hade varit sjukskriven en längre tid för utmattningssyndrom. 

I april 2018 arbetade hon halvtid som undersköterska och var sjukskriven på halvtid. Nu skulle hon ansöka om sjukbidrag på 50 procent och gick till företagsläkaren – en läkare som arbetar inom företagshälsovård – för att få ett intyg till Försäkringskassan.

Men besöket blev något helt annat än Jeanette Hedström hade förväntat sig.

– Plötsligt slängde läkaren ur sig att jag var dement. Han sa att det var på grund av min långvariga diabetes. Han upprepade diagnosen flera gånger, men jag tog först inte in vad han sa. För jag hade aldrig känt mig dement.

”Det blev kaos”

Men när hon kom hem rasade allt.

– Det blev kaos. Jag var ensamstående trebarnsmor, min yngsta var åtta år då. En massa tankar och känslor snurrade. Hur länge skulle jag kunna ta hand om mina barn? Var skulle jag bo? Och jag hade även nyss fått barnbarn, berättar hon och fortsätter:

– Jag var livrädd helt enkelt. Det var ju en dödsdom. Jag har jobbat på demensboende i flera år så jag vet vad det handlar om. Det var panik. Och jag tyckte det var hemskt för barnens skull.

Först berättade hon bara för sin särbo, som direkt ställde sig frågande till diagnosen. Själv funderade Jeanette också mycket på om det verkligen stämde att hon var dement. 

– Men jag litade på läkaren och tänkte att man kanske inte förstår det själv, att man har demens. Så fort det var någon situation när jag glömde namn eller tappade tråden i ett resonemang, blev det tecken på att han hade rätt, förklarar Jeanette som också berättat om diagnosen i Nya Wermlands-Tidningen. 

Jeanette Hedström anmälde läkaren till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Nu har Ivo beslutat att rikta kritik mot läkaren som inte handlat ”i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.”Foto: Privat

Fick diagnosen utan att utredning gjordes

Efter fyra månader fick Jeanette Hedström tid för ett nytt besök hos läkaren. Då var även hennes chef, en rehab- och omplaceringsansvarig från kommunen och en representant för facket med.

– Läkaren berättade för alla att jag var dement på grund av min diabetes. Han sa att det tydligt visat sig på psykologtester från 2014. Det var en period då jag var som sämst i min utmattningssjukdom. Det har aldrig genomförts röntgen, prover, demenstester eller intervjuer med mina anhöriga. Ingen utredning överhuvudtaget, konstaterar Jeanette Hedström.

En fasansfull tid följde och hon pendlade mellan hopp och förtvivlan. Kanske var diagnosen trots allt fel? Men läkarens ord stod över alltihop och Jeanette fortsatte lita på honom.

Till slut kände hon att hon måste få en riktig diagnos, en riktig utredning, och kontaktade Solgården i Sunne som gör demensutredningar.

Elva månader efter företagsläkarens diagnos fick hon beskedet att hon inte lider av någon demenssjukdom. Det var förstås en enorm lättnad. 

– Glädjetårarna föll, berättar hon.

Nu ser Jeanette Hedström positivt på framtiden igen och kan glädjas åt livet med särbo, barn och barnbarn. Foto: Privat

”Han har gjort mig så illa”

Nu har det gått tio månader sedan Jeanette Hedström blev ”friskförklarad”.

Trots utredningen har hon fortfarande svårt att låta bli att leta efter tecken på demens och helt släppa tankarna på den första läkarens diagnos.

– Jag har inte kommit över det ännu. Samtidigt ser jag positivt på framtiden och vet att jag kommer att kunna släppa detta framöver. Jag vill aldrig någonsin träffa företagsläkaren igen. Han har gjort mig så illa. Jag har blivit så nonchalant bemött. Ingen har heller hört av sig och bett om ursäkt, säger Jeanette Hedström och betonar att det stora stöd hon fått från sin familj och särbo har betytt mycket.

Hon anmälde företagsläkaren till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och myndigheten riktar nu kritik mot honom. Det slås fast att den medicinska handläggningen inte har skett i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Läkarens chef: ”Är väl bara att ta till oss kritiken”

Ivo tycker inte att det funnits tillräckligt underlag för läkaren att ställa diagnosen och att ange diagnosen i intyget till Försäkringskassan.

Ivo skriver också:

”Att dessutom delge en patient en så pass allvarlig diagnos kan vara traumatiserande för den enskilde vilket uppenbart skett i aktuellt fall.”

I yttrande till Ivo har chefen för företagshälsovården menat att det inte varit några brister i samband med demensdiagnosen i april 2018.

Efter Ivos beslut säger chefen:

– Vi har fått kritik och det är väl bara att ta till sig den. Jag får sätta mig ner med läkaren igen och gå igenom vad det var som gjorde att det blev så här. Vi får fundera på vad det var som gick snett och vad vi kan göra så att det inte blir så här igen.

TV: Det här är en Ivo-anmälan