Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren varnar: Farliga fästingsjukdomen ökar

Leif Dotevall är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.Foto: SERGIO JOSELOVSKY
Fästingar bär på sjukdomen TBE, som ökar i Västra Götaland.Foto: TOMMY PEDERSEN

Den farliga fästingburna sjukdomen TBE ökar i Västra Götaland.

Det visar en ny undersökning från Folkhälsomyndigheten.

– Det har helt klart skett en ökning sedan förra året, säger Leif Dotevall som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen till Ttela. 

Bara under 2017 har det hittills rapporterats om 17 fall av sjukdomen TBE, som är fästingburen hjärninflammation. Det är fyra fall fler än vad det var vid samma tidpunkt i fjol – och tolv fler än vad det var för två år sedan.

Leif Dotevall berättar om problematiken för Ttela.

– Fästingburna sjukdomar är ett stort, klart ökande problem. De som insjuknar i TBE är svårt sjuka och fortsätter att vara det resten av livet, säger han.

 

LÄS MER: Alexis, 2, hade 150 fästingar i hårbotten

 

Smittskyddsenheten i Västra Götalandsregionen har på sin hemsida publicerat en karta över regionen med sannolika smittorter av TBE under 2016.

Så skyddar du dig mot fästingar

Fästingar trivs bland gräs och buskar och där det är fuktigt. Om du rör dig i dessa miljöer är det bra att ha stövlar och långbyxor med byxbenen instoppade innanför stövelskaften. Ha också en skjorta eller tröja nedstoppad i byxlinningen.

Det har visat sig att mörkt färgade kläder drar till sig färre fästingar. Däremot kan det vara lättare att upptäcka fästingar på ljusa kläder.

Det är även bra att noggrant leta efter fästingar på kroppen när du har kommit inomhus eller klär av dig. Fästingen kanske inte har hunnit bita sig fast ännu eftersom den vandrar omkring en stund på kroppen innan den bestämmer sig för att bita.

Om du har barn som brukar leka i skog och mark bör du ta för vana att varje kväll leta efter fästingar när barnet klär av sig.

Det är också bra att regelbundet leta efter fästingar på hundar, katter och andra husdjur.

Källa: Smittskyddsenheten i Västra Götaland; 1177

”Vissa områden är vanligare”

– Vi intervjuar varje smittad person och tittar på vart det är sannolikt att den blivit smittad, sedan sätter vi en nål på kartan. Vissa områden är vanligare, under 2016 var det Dalsland och väster samt söder Vänerstrand som hade flest rapporterade fall av TBE, säger han till tidningen.

 

LÄS MER: Fästingexplosion i värmen

 

Leif Dotevall berättar att bästa sättet för att skydda sig är att snabbt se till att få bort fästingar på kroppen.

– Det tar ett-två dygn för borreliabakterien att smitta, så för att minimera risken, se till att få bort fästingar från kroppen innan dess. De kan sitta på lite luriga ställen, som i armhålor, veck eller nacken. TBE-viruset å andra sidan går snabbt, cirka fem minuter. Dock finns det vaccin mot den, säger han.

Om du blir fästingbiten

Det viktigaste är att ta bort fästingen så snabbt som möjligt. Använd pincett eller fästingborttagare.

Fatta tag om fästingens mundelar nära huden och dra rakt ut. Vrid INTE fästingen när du drar.

Rengör såret efteråt.

Ha koll på huden där du blivit biten, även veckor efteråt. Uppstår rodnad eller om du får symptom som till exempel feber eller huvudvärk bör du kontakta läkare.

Källa: Smittskyddsenheten i Västra Götaland

Två procent bär på TBE

Fästingburna sjukdomar förekommer oftast mellan juni och september. Leif Dotevall berättar dock för Ttela att det är endast är en liten del som bär på någon typ av smitta. Av 100 fästingar är det 10-20 som bär på borrelia, meddelar han.

Cirka två procent av fästingarna bär på TBE.