Att överdrivet solande ökar risken för hudcancer vet nog många om. Ändå fortsätter hudcancerfallen att öka i antal, inte minst på Västkusten.
– Vi har länge misstänkt att det kan vara så att man blir kemiskt beroende av solen. Och det skulle också förklara varför det är så förbannat svårt att nå ut med budskapet trots att det är enkelt att förstå, säger Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska akademin.
I våras kom nya rön från amerikanska forskare. I en studie på råttor i Boston kunde forskarna visa att avbrutit solande skapade abstinens, berättar Larkö.
– Låter man dem sola och sprutar morfinantagonister så får de abstinenssymptom, ungefär som en heroinist som inte får sitt heroin, säger han.
– Det är intressant data, man måste upprepa studien på människor också men den är övertygande.
Riskerar att bli ett beroende
Olle Larkö lever själv båtliv på sommaren och vill inte hindra någon från att njuta av solen, men han säger att de som vistats utomhus då och då sedan länge har fyllt på sina D-vitamindepåer.
Fortsätter man sola riskerar man att bli beroende och ta med sig vanorna in på vinterhalvåret.
– Beroendet är med och driver på. Det kan hända att folk är olika på den punkten, det har man inte forskat på, men man kan notera kliniskt att visa är solariemissbrukare och solnarkomaner. Folk som inte kommer ur solariet utan vecka efter vecka solar på solarium på vintern och sitter i bikini och badbyxor på sommaren.
Fruktar mer cancer
Med tanke på vilken solig sommar det har varit fruktar Olle Larkö att det kommer märkas i sjukvården.
– Jag är i Kungshamn och man ser folk stå med bar överkropp, så den här sommaren kommer att sätta sina spår i cancerstatistiken, kanske inte i år, men om fem till tio år, säger han.