Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren varnar: Du kan bli solnarkoman

Tror du att man kan bli beroende av solen?Anna-Beth Arntzen, 62, undersköterska, Västra Frölunda:- På ett sätt blir man ju beroende. Tänk vad det gör för vårt välbefinnande, man blir gladare och piggare av solen. Jag skulle dock inte vilja ha den året om så jag trivs att bo i Sverige.Mikael Arntzen, 32 frilans, Annedal:- Ja, det blir man väl. När solen väl lyser då gäller det att passa på, detta ska man ju leva på hela vintern sen.
Foto: Robin Aron
Tror du att man kan bli beroende av solen?Linda Stålsmeden, 35, kontorssamordnare, Stockholm:- Jag tror absolut att man kan bli beroende av solen. Man känner sig glad och så blir man så lugn i själen. Ljuset gör en glad. I vanliga fall solar jag inte, jag försöker skydda mig från solen så mycket jag kan efter alla rapporter om hudcancer.
Foto: Robin Aron
Tror du att man kan bli beroende av solen?Kasper Nilsson 8, Partille:- Jag tror inte det. De senaste åren har jag inte solat så mycket. Eftermiddagssolen gillar jag men jag håller mig undan solen vid 12 tiden. Jag trivs bättre på sommaren än på vintern, om det är något man blir beroende av så är det ljuset, inte själva solningen.
Foto: Robin Aron
Tror du att man kan bli beroende av solen?Ulrika Johansson, 44, administratör, Mölndal: - Jag tror inte det. De senaste åren har jag inte solat så mycket. Eftermiddagssolen gillar jag men jag håller mig undan solen vid 12-tiden. Jag trivs bättre på sommaren än på vintern, om det är något man blir beroende av så är det ljuset, inte själva solningen.
Foto: Robin Aron
Olle Larkö.
Foto: Thomas Johansson

GÖTEBORG. Pressar du i solen dag efter dag trots att du redan är brunbränd?

Då kan du ha blivit solnarkoman.

Nya rön visar att solens UV-ljus är beroendeframkallande.

– Vi noterar kliniskt att vissa människor är solnarkomaner, säger Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska akademin.

Att överdrivet solande ökar risken för hudcancer vet nog många om. Ändå fortsätter hudcancerfallen att öka i antal, inte minst på Västkusten.

– Vi har länge misstänkt att det kan vara så att man blir kemiskt beroende av solen. Och det skulle också förklara varför det är så förbannat svårt att nå ut med budskapet trots att det är enkelt att förstå, säger Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska akademin.

I våras kom nya rön från amerikanska forskare. I en studie på råttor i Boston kunde forskarna visa att avbrutit solande skapade abstinens, berättar Larkö.

– Låter man dem sola och sprutar morfinantagonister så får de abstinenssymptom, ungefär som en heroinist som inte får sitt heroin, säger han.

– Det är intressant data, man måste upprepa studien på människor också men den är övertygande.

Riskerar att bli ett beroende

Olle Larkö lever själv båtliv på sommaren och vill inte hindra någon från att njuta av solen, men han säger att de som vistats utomhus då och då sedan länge har fyllt på sina D-vitamindepåer.

Fortsätter man sola riskerar man att bli beroende och ta med sig vanorna in på vinterhalvåret.

– Beroendet är med och driver på. Det kan hända att folk är olika på den punkten, det har man inte forskat på, men man kan notera kliniskt att visa är solariemissbrukare och solnarkomaner. Folk som inte kommer ur solariet utan vecka efter vecka solar på solarium på vintern och sitter i bikini och badbyxor på sommaren.

Fruktar mer cancer

Med tanke på vilken solig sommar det har varit fruktar Olle Larkö att det kommer märkas i sjukvården.

– Jag är i Kungshamn och man ser folk stå med bar överkropp, så den här sommaren kommer att sätta sina spår i cancerstatistiken, kanske inte i år, men om fem till tio år, säger han.

Professor Olle Larkö om...

Onödig dumhet

Jag njuter av sommaren, och det händer att jag bränner mig också, men jag skyddar mig på ett skapligt klokt sätt. Är man ute och seglar är det inte helt lätt när det är så varmt som det har varit. Men man behöver inte vara dum och segla i bikini eller badbyxor.

Skyddande kläder

Det är ett riskbeteende att sola i flera timmar. Jag är intresserad av båtar och tänker inte sluta med det, men man kan ha på sig en skjorta och keps och Bermudashorts och använda solkräm i övrigt. Man behöver inte klä ut sig till Fantomen.

Värsta kombinationen

Det värsta är att det är unga människor det handlar om. Cancerrisken är en sak, men huden åldras i förtid också. Det finns två bra sätt att få huden att åldras, att röka eller sola, och det värsta är kombinationen. De personerna brukar se gamla ut.

Så skyddar du dig

Var försiktig mitt på dagen mellan klockan 11 och 14 - då är solen som starkast.

Sola max 15-30 minuter per dag.

Använd kläder och hatt i första hand.

Vistas i skuggan.

Använd solkräm på kroppsdelar som inte täcks av kläder.

Solkrämen bör ha MINST solskyddsfaktor 30.

Solkrämen bör användas rikligt och ofta, speciellt efter bad.

Var extra noga om du utsätts för mycket sol, till exempel om du seglar, spelar golf, åker skidor, eller är på stranden.

Glöm inte av att skydda huden även om du inte "solar". Skydda huden vid promenader, trädgårdsarbete och så vidare.